Hemoroidi - kako ih izlečiti

12.07.2022
Hemoroidi - kako ih izlečiti

Za početak lečenje hemoroida treba da započnete tako što ćete sa lekarima Prve Poliklnikerazgovarati o rizicima, benefitima i očekivanjima pre nego što se podvrgnete bilo kojoj intervenciji za lečenje hemoroida.

Aspekti savremenog života koji mogu da utiču na pojavu hemoroida uključuju povećanu konzumaciju prerađene hrane, provodite mnogo vremena u sedećem položaju kao i korišćenje mobilnog telefona tokom defekacije, što znači mnogo više vremena provedenog u toaletu od potrebnog. Kao glavne uzroke nastanka hemoroida izdavajamo:

 • HRONIČNU KONSTIPACIJU - ZATVOR
 • DUGOTRAJNO SEDENJE ILI STAJANJE
 • TRUDNOĆU
 • GOJAZNOST
 • NASLEDNE PREDISPOZICIJE
 • NEDOVOLJAN UNOS HRANE BOGATE VLAKNIMA

Naš tim će u ovom tekstu pojasniti čitav proces za dijagnostikovanje hemoroida, stadijume hemoroida, kao i za izbor odgovarajućeg konzervativnog ili hirurškog lečenja na osnovu najnovijih dostupnih metoda kojima u Prvoj Poliklnici raspolažemo.

Dijagnostikovanje i klasifikacija hemoroida

Hemoroidalna bolest predstavlja proširene ili upaljene vene u završnom delu debelog creva i oko anusa. Obično se ispoljavaju bezbolnim rektalnim krvarenjem.

Dijagnoza hemoroida se oslanja na istoriju i fizički pregled, a ne na laboratorijska ispitivanja ili studije snimanja. Tipično, prisutni simptom je bezbolno rektalno krvarenje povezano sa pražnjenjem creva, koje se obično pojavljuje kao svetlo crvena krv na toalet papiru ili prekriva stolicu. Jak svrab i analna nelagodnost su takođe česti, posebno kod hroničnih hemoroida.

Kada treba da se javite lekaru na pregled:

 • KADA OSETITE BOLOVE U ANALNOJ REGIJI U TOKU VELIKE NUŽDE
 • KADA PRIMETITE KRV NA WC PAPIRU
 • KADA OSETITE SVRAB I OTICANJE U ANALNOJ REGIJI
 • KADA NASTUPI TROMBOZA HEMOROIDA

Detaljna istorija pacijenta

Važna je detaljna istorija pacijenta. Trebalo bi da uključuje obim, ozbiljnost i trajanje simptoma, učestalost pražnjenja creva, povezane simptome (npr. konstipacija, fekalna inkontinencija), dnevne navike u ishrani i detalje o pražnjenju creva (npr. vreme provedeno tokom svakog pražnjenja creva )

Što se tiče navika creva, neki pacijenti imaju doživotni zatvor ili dijareju. Prema tome, ono što pacijent smatra normalnim pražnjenjem creva možda nije normalno i trebalo bi da se ispita. Takođe, važno je isključiti spoljašnje trombozirane hemoroide, analnu fisuru, analni apsces i Kronovu bolest.

Medicinski pregled

Digitalni rektalni pregled – anoskopija je drugi korak. Tokom pregleda, proktolog proverava oznake na koži, tonus sfinktera, perianalnu higijenu i sinhrone analne lezije.

Upozorenje za kolorektalni karcinom na digitalnom rektnom pregledu uključuju mase sa ili bez prisustva hemoroidnih kesa i izvor krvarenja iznad nivoa unutrašnjih hemoroida. Pacijente sa rekurentnim apscesima, fistulama ili pegama na koži (posebno karfiolskog oblika na koži) ispitujemo na Kronovu bolest.

Kolonoskopija

Pošto rektalno krvarenje može biti znak nekoliko bolesti, uključujući kolorektalni rak, važno je pregledati sve prethodne rezultate. Pacijenti sa visokim rizikom od raka debelog creva treba da se podvrgnu kolonoskopiji. U našoj praksi preporučujemo endoskopsku evaluaciju za pacijente starije od 40 godina sa rektalnim krvarenjem, posebno ako imaju porodičnu anamnezu kolorektalnog karcinoma.

Spoljašnji ili unutrašnji hemorodi (I – IV stepena)

Hemoroidi se mogu kategorisati kao:

Spoljašnji hemoroidi se pojavljuju ispod kože na samom početku analnog kanala. Za razliku od unutrašnjih hemoroida mogu biti izuzetno bolni prilikom defekacije.

Unutrašnji hemoroidise pojavljuju unutar analnog kanala. Kada su manje izraženi ne mogu se videti ili napipati spolja. U većini slučajeva ne zahtevaju hirurško lečenje.

 • PRVI stepen
 • Blago uvećani hemoroidi, sa ili bez krvarenja, koji se ne mogu videti spolja. U većini slučajeva ne zahtevaju hirurško lečenje.
 • DRUGI stepen
 • Hemoroidi koji prolabiraju kroz analni kanal prilikom defekacije ili težeg fizičkog napora i koji se vraćaju spontano. Hemoroide drugog stepena možete osetiti kao male čvoriće, veličine klikera nakon velike nužde koji se sami vraćaju. U nekim slučajevima se moraju hirurški lečiti.
 • TREĆI stepen
 • Veći hemoroidi koji prolabiraju kroz analni kanal, ali se ne vraćaju spontano. Hemoroidi trećeg stepena mogu biti veličine klikera, ponekad i veći; možete imati jedan ili više uvećanih hemoroida; nisu toliko bolni, ali se neće spontano vratiti; možete ih sami rukom vratiti kroz analni kanal ili je potrebna intervencija lekara. U većini slučajeva zahtevaju hirurško lečenje.
 • ČETVRTI stepen
 • Hemoroidi koji su stalno prolabirani i koji se ne mogu reponirati. Hemoroidi četvrtog stepena mogu biti veličine jagode, pa i veći. Često krvare i bolni su. Praktično u svim slučajevima zahtevaju hirurško lečenje.

Izbor tretmana za lečenje hemorodia

Prilikom izbora tretmana za hemoroide, treba uzeti u obzir stepen i težinu bolesti, njen uticaj na kvalitet života, stepen bola koji izaziva, verovatnoću da će se pacijent pridržavati plana lečenja i ličnih preferencija pacijenta.

Bez obzira na ozbiljnost, lečenje skoro uvek počinje ishranom bogatom vlaknima i drugim modifikacijama životnog stila. Ovo zahteva od proktologa da edukuje pacijenta, bez obzira na vrstu ili težinu bolesti.

Tretmani se mogu grupisati u tri kategorije: konzervativni, ambulatni i hirurški. Naši lekari će detaljno razgovarati o opcijama sa pacijentom, naglašavajući prednosti i nedostatke svake od ponuđenih metoda.

LEČENJE HEMOROIDA SAVREMENIM METODAMA

Klasična hirurška metoda rešavanja hemoroida se radi u opštoj anesteziji, dok se savremene metode mogu izvoditi i u kratkotrajnoj intravenskoj analgo-sedaciji i / ili u kombinaciji sa lokalnom infiltracionom anestezijom.

Savremene metode lečenja su minimalno bolne, pa je samim tim i oporavak brz i pacijenti najčešće posle 24 – 48 h mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima.

U Prvoj Poliklnici primenjujemo nekoliko savremenih metoda lečenja:

 • Operacija hemoroida THD metodom
 • Sklerozacija hemoroida
 • Operacija hemoroida laserom
 • Podvezivanje hemoroida gumicama

THD – transanalna hemoroidalna dearterijalizacija

Operacija hemoroida THD metodom predstavlja najsavremeniji vid lečenja hemoroidalne bolesti kojom se bez reza podvezuju hemoroidalne arterije i rešavaju prolabirani hemoroidi. Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD) je minimalno invazivna hirurška metoda kojom se leče hemoroidi.

Sklerozacija hemoroida

Skleroterapija podrazumeva ubrizgavanje sklerotskog agensa u submukozu hemoroidne kese, što izaziva inflamatornu reakciju i na kraju formira fibrozno tkivo koje zaustavlja dotok krvi u hemoroide. Dostupna su mnoga sklerotična sredstva, uključujući 5% fenola u bademovom ili biljnom ulju, kinin, etanolamin i hipertonični fiziološki rastvor.

Skleroterapija podrazumeva ubrizgavanje rastvora u hemoroide, smanjujući njegovo snabdevanje krvlju i izazivajući njegovo smanjenje.

Bilo je nekoliko randomizovanih ispitivanja skleroterapije, ali su stope uspeha do sada bile veće za hemoroide stepena I nego za stepene II i III. To je poželjna metoda za pacijente koji imaju abnormalnosti krvarenja uzrokovane lekovima ili drugim bolestima (npr. , ciroza).

Laserska hemoroidoplastika

Savremena tehnika lečenja hemoroidalne bolesti koja podrazumeva lasersku sklerozaciju proširenih hemoroidnih vena. Prednosti ove metode su: bez reza i operativnih rana, manji postoperativni bol, brže ozdravljenje, bez rizika od postoperativnog suženja završnog dela debelog creva, najbrži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Podvezivanje hemoroida gumicama

Podvezivanje - ligiranje vrha hemoroida zaustavlja arterijski protok i uzrokuje nekrozu hemoroidnog tkiva. Ligacija se vrši iznad zupčaste linije, gde se senzorna nervna vlakna razlikuju od onih ispod linije; stoga, intervencija izaziva manje bola nego što bi se očekivalo.

Jedan ili više hemoroida se mogu vezati u isto vreme, iako su zabeleženi pojačani bol, krvarenje i vazomotorne reakcije sa višestrukim vezivanjem tokom jedne procedure.

Kod vezivanja gumenom trakom, unutrašnji hemoroid se hvata pincetom i uvlači u cilindar ligatora. Traka se postavlja oko baze hemoroida, prekidajući njegov dotok krvi i uzrokuje da otpadne u roku od nekoliko dana.

Podvezivanje hemoroida gumenom trakom je odlična opcija za hemoroide stepena II, jer se lako izvodi, povezano je sa niskim rezultatima bolova i može se koristiti za lečenje recidiva.

Prednosti savremenih metoda lečenja hemoroida su manji postoperativni bol, kraći boravak u bolnici, brži povratak normalnim aktivnostima.

Konzervativne mere lečenja hemoroida

Konzervativne mere imaju za cilj omekšavanje stolice, ublažavanje bolova i ispravljanje loših navika. U većini slučajeva, primarni faktor precipitacije je način života, i ukoliko ga pacijenti ne promene, veća je verovatnoća da će se simptomi ponavljati na duži rok.

Ne nosite telefon u kupatilo

Ljudi nose telefone u kupatilo, a ova navika se okrivljuje za povećanje vremena u toaletu i za povećanje pritiska na analni region i naprezanje tokom defekacije. Neka istraživanja ukazuju na direktnu korelaciju između vremena provedenog u toaletu i hemoroidne bolesti.

Provodite manje vremena u kupatilu

Istraživanja pokazuju da pacijenti sa hemoroidima provode više vremena u toaletu i da su se morali naprezati jače i češće tokom vršenje nužde.

Smernice prilikom defekacije:

 • Tri minuta za vršenje velike nužde
 • Jednom dnevno vršenje nužde
 • Bez naprezanja i upotrebe mobilnog telefona tokom vršenja nužde
 • Unosite više vlakana
 • Budite svakodnevno aktivni
 • Higijena analne regije – pranje vodom

Vlakna uvlače vodu u lumen debelog creva, povećavajući sadržaj vode u stolici. Preporučeni dnevni unos vlakana je oko 28 g za žene i 38 g za muškarce. Ovaj visok nivo unosa teško je postići bez suplemenata za nekoga ko konzumira klasičnu ishranu sa puno brze hrane.

Laksativi kao pomoć za neke slučajeve

Laksativi kao što je dokusat se koriste za promenu konzistencije stolice kada postoji organski problem sa crevima, a ne problem sa ishranom. Mogu se koristiti kao komplementarni tretman za poboljšanje efekta tretmana vlaknima.

Nema najboljeg tretmana za hemoroide, svaki pacijent je drugačiji

Ne postoji najbolji tretman za hemoroide. Svaki pacijent je drugačiji, a lekar i pacijent treba da razumeju očekivanja jedni drugih, izmere rizike i koristi i donesu zajedničku odluku. Dobar odnos pacijent-doktor je neophodan u lečenju hemoroida a tog principa se držimo u Prvoj Poliklnici.

S obzirom na raznolikost dostupnih tretmana, poređenja su teška. Štaviše, efikasnost i primenljivost svake tehnike za lečenje hemoroida se menja sa stepenom lezije ili lezija i veštinom lekara. U Prvoj Poliklinici čeka vas tim iskusnih stručnjaka koji imaju puno uspeha kada je lečenje hemorodia u pitanju.

Posebno osetljive grupe pacijenata

Trudnice često razviju hemoroide kako se intraabdominalni pritisak povećava, posebno tokom trećeg trimestra. Takođe, akutne epizode bola i krvarenja su česte kod trudnica sa već postojećim hemoroidima.

Konzervativno lečenje je glavni pristup kod trudnica jer većina hemoroida regresira nakon porođaja. Ovo uključuje povećanu količinu dijetetskih vlakana, omekšivače stolice i sedeće kupke, koje su bezbedne za upotrebu kod spoljašnjih hemoroida. Bilo koju ambulatnu ili hiruršku intervenciju treba odložiti do posle porođaja, ako je moguće. Za ublažavanje simptoma preporučuju se i Kegelove vežbe i ležanje na bokovima.

Imunosupresivni pacijenti i oni na terapiji antikoagulansima skloniji su ozbiljnim komplikacijama kao što su sepsa i obilno krvarenje. Stoga bi i kod ovih pacijenata trebalo primeniti konzervativno lečenje. Injekciona skleroterapija može biti korisna, jer se pokazalo da smanjuje krvarenje. Treba napomenuti da pacijenti na imunosupresivnim agensima treba da prestanu da ih uzimaju i počnu da uzimaju antibiotik, a pacijente na antikoagulansnim ili antiagregacionim lekovima treba uputiti da ih prestanu koristiti nedelju dana pre bilo kakve intervencije.

Neki pacijenti sa Kronovom bolešću mogu imati hemoroide, iako je to retko. Lečenje je uvek konzervativno i usmereno je na Kronovu bolest, a ne na hemoroide.

Pacijenti sa portalnom hipertenzijom (na primer, zbog ciroze) skloni su anorektalnim varikozitetima koji mogu da podsećaju na hemoroide. Anorektalne varikoze se mogu lečiti vaskularnom ligacijom, dok je skleroterapija poželjna metoda za hemoroide u ovoj grupi, kod kojih je koagulopatija česta.

VAŽNO

Hemoroidna bolest je uobičajena na našem podneblju. Našom ishranom i načinom života, incidencija će se verovatno i povećati. Lekari treba pažljivo da procene simptome hemoroida i završe sve neophodne skrining testove pre postavljanja dijagnoze. Ovo pomaže da se izbegne propuštanje bilo koje osnovne bolesti.

Dodaci vlaknima, zajedno sa promenama u ishrani i životnom stilu, predstavljaju osnovnu liniju lečenja, bez obzira na stepen bolesti. Intervencije u ordinaciji su korisne za hemoroide I i II stepena i za neke hemoroide III stepena. Ponovljene intervencije mogu povećati stopu uspeha.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled