Laparoskopska operacija žučne kese

Laparoskopska operacija žučne kese jedna je od najčešćih savremenih hirurških metoda kojom se uklanjaju kamenci, polipi ili cela žučna kesa. Smatra se minimalno invazivnom jer se pri laparoskopskoj operaciji prave 3-4 mala reza. Kroz njih se u trbušnu duplju uvode hirurški instrumenti i sonda sa led lampicom i video kamerom (laparoskop), dok se na monitoru uveličano vide organi. Hirurg lako može da vidi i prati sve svoje poteze, ali i da odmah uoči eventualno krvarenje i slične komplikacije.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi laparoskopska operacija žučne kese?

Laparoskopska operacija žučne kese se najčešće radi kod pacijenata koji imaju probleme sa kamencima u žičnoj kesi. Kamenci su kristali (kamenčići) koji mogu da začepe žučne kanale i izazovu upalu i jake bolove.

Laparoskopska operacija žučne kese se radi iz sledećih razloga:

Kako se izvodi laparoskopska operacija žučne kese?

Laparoskopska operacija žučne kese se radi u opštoj anesteziji. Pošto anestezija počne da deluje, koža trbuha se dezinfikuje jodom ili nekim drugim sredstvom za dezinfekciju. Zatim hirurg pravi 3-4 reza dužine 1-2 cm kroz koje provlači tanke cevčice. U njih se ubacuju instrumenti kojima se radi operacija i laporoskop (instrument sa lampicom za osvetljenje i video kamerom). Zahvaljujući kameri, na monitoru se detaljno vidi unutrašnjost trbušne duplje i svi potezi koje pravi hirurg. Da bi se jasnije videlo operativno polje, u trbušnu duplju može da se upumpa i izvesna količina gasa ugljen-dioksida ili ubrizga fiziološki rastvor. Pomoću hirurških instrumenata, iseca se žučna kesa i vadi kroz jedan od rezova. (Nekada se operacija svodi samo na uklanjanje kamenaca ili polipa, a žučna kesa ostaje.) Svi instrumenti i laparoskop se izvade, a rezovi se ušivaju.

Operacija traje 60 do 120 minuta. Pacijent se posle operacije prati još nekoliko sati. Proveravaju se njegovo disanje, rad srca, krvni pritisak i da li pacijent može da mokri.

Pacijent se najčešće otpušta iz bolnice dan nakon operacije.

Kroz dva dana može da se vrati na posao, a kroz nedelju dana može da se vrati svim svojim uobičajenim aktivnostima, pod uslovom da izbegava dizanje tereta. Ostale napornije fizičke aktivnosti (vežbanje, bavljenje sportom), kao i seksualne odnose, pacijent može ponovo da upražnjava 14 dana posle operacije.

Priprema za laparoskopsku operaciju žučne kese

Laparoskopska operacija žučne kese zahteva pripreme, a one uključuju:

Pacijent 8 sati pre operacije ne bi trebalo ništa da jede, pije niti da puši.

Nekoliko dana pre operacije ne bi trebalo uzimati lekove koji utiču na razređivanje krvi (Aspirin, Cardiopirin, Plavix, Farin, Sintrom, Sinkum, Pradaxa, Xarelto, Eliquis).

Na dan operacije, redovna terapija može da se popije uz gutljaj vode.

Treba skinuti sa sebe sav nakit i pirsinge, kao i lak sa noktiju.

Benefiti laparoskopske operacije žučne kese

Laparoskopska operacija žučne kese ima više prednosti u poređenju sa klasičnom hirurgijom velikog reza:

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled