Operacija preponske kile

Operacija preponske kile (ingvinalna hernia) radi se u slučaju kada kila postaje uvećana i bolna i ometa normalno funkcionisanje. Operacija je jedini način za otklanjanje tegoba uzrokovanih kilom. Ako se ne leče, kile mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, kao što su infekcija i/ili gubitak krvi u crevima. Jedna je od najčešćih operativnih zahvata u svetu. Operacijom preponske kile rešava se slabost u trbušnom zidu tako što se sve strukture abdomena vraćaju u anatomski položaj, a da se kila ne bi ponovo pojavila, odnosno da ne bi došlo do ponovnog izmeštanja tkiva u predelu prepona, hirurg postavlja mrežicu od specijalnog biomaterijala. Postoje dva opšta tipa operacija kile — otvorena i laparoskopska operacija kile. Pregled lekara je obično dovoljan da se dijagnostikuje preponska kila. Budući da stajanje i kašalj mogu doprineti da kila postane izraženija, od pacijenta će biti zatraženo da se nakašlje ili napreže. Ukoliko to nije dovoljno za dijagnozu, lekar upućuje pacijenta na ultrazvuk abdomena, skener ili magnetnu rezonancu.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


Kada se radi operacija preponske kile

Kila nekad ne daje simptome i ne zahteva hirurško lečenje. Međutim, simptomi koji ukazuju da je neophodno posetiti lekara su:

- Izbočina u predelu sa obe strane stidne kosti, koja postaje izraženija kada se osoba uspravi, posebno ako pritom kašlje ili se napreže

- Osećaj pečenja ili bola na izbočini

- Osećaj težine u preponama

- Slabost ili pritisak u preponama

- Povremeno, bol i otok oko testisa kada se ispupčenje spusti u skrotum

VAŽNO: Ukoliko se jave simptomi kao što su nadutost, mučnina i povraćanje, kila zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Operacija preponske kile biće neophodna i u slučaju komplikacija koje preponska kila može da stvori. To su:

Inkarcerirana kila: Stanje koje nastaje kada tkivo ostaje zarobljeno (zatvorena) u trbušnom zidu. To može dovesti do opstrukcije creva koja je praćena i jakim bolovima, povraćanjem, izostankom stolice i gasova. Ovo stanje može biti opasno po život.

Uklještenje kile: Stanje koje nastaje kada je smanjuje dotok krvi u deo creva. Uklještenje može dovesti do izumiranja zahvaćenog dela creva. Ovo stanje je opasno po život i zahteva hitnu operaciju.

Pritisak na okolno tkivo. Većina preponskih kila vremenom rastu. Kod muškaraca velike kile mogu da se spuste do skrotuma i izazovu bolni otok.

Kako se radi operacija preponske kile

Postoje dva opšta tipa operacija kile —laparoskopska i otvorena operacija kile. Laparaskopska operacija kile: Tokom ove minimalno-invazivne procedure, hirurg operiše kroz nekoliko malih rezova na stomaku. Kroz jedan rez hirurg ubacuje laparoskop opremljen kamerom. Vođen kamerom, hirurg ubacuje hirurške instrumente kroz druge rezove kako bi rešio kilu pomoću sintetske mrežice. Operacija se radi u opštoj anesteziji.

Otvorena operacija preponske kile: Kod otvorene operacije kile, hirurg pravi rez na preponama i gura ispupčeno tkivo nazad u trbušnu duplju. Hirurg potom ušiva oslabljeno područje, često ga prethodno ojačavajući mrežicom od specijalnog biomaterijala (herniopalstika). Zatim se otvor zatvara šavovima, staplerima ili hirurškim lepkom. Ova procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom. Oporavak traje nekoliko nedelja.

Priprema za operaciju preponske kile

Pre operacije, ne bi trebalo uzimati hranu i piće najmanje 8 sati, osim lekova koje je odobrio lekar.

Pacijent mora da prekine uzimanje lekova kao što su aspirin i antinflamatorni lekovi (lekovi za artritis) i vitamin E nekoliko dana pre operacije. Redovnu terapiju treba uzeti sa malim gutljajem vode (takođe uz konsultaciju sa lekarom).

Posle operacije preponske kile

Pacijent istog dana ide kući. Većina pacijenata oseća samo blagu do umerenu neprijatnost na mestu operacije. Ukoliko je neophodno, pacijent može da uzme lekove protiv bolova. Mogu se pojaviti modrice ili blagi otok oko reza koje prolaze za nekoliko dana i nisu razlog za brigu. Nekoliko dana nakon operacije pacijent može da oseti umor i gubitak apetita. Lagana aktivnost moguća je nakon dve nedelje od operacije, a sa napornim vežbama treba da sačekaju oko mesec dana.

Prednosti operacije preponske kile

Glavne prednosti laparoskopske operacije kile su:

- Operacija kraće traje

- Manji rizik od infekcije

- Manji postoperativni bol

- Brži povratak redovnim aktivnostima.

Ove prednosti posebno su važne za pacijente koji imaju kile na obe prepone. Laparoskopska operacija omogućava hirurgu i da izbegne ožiljno tkivo od prethodne operacije, pa je dobar izbor za osobe kod kojih je došlo do pojave nove kile nakon klasične operacije.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled