CTG (kardiotokografija)

CTG (kardiotokografija) je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se u trećem trimestru trudnoće prate kontrakcije materice i rad srca bebe. Ova procedura ne nosi nikakve rizike ni po trudnicu ni po bebu.

Obično se radi u 36. nedelji trudnoće, čim trudnica uđe u 9. mesec trudnoće, a zatim na svakih nedelju dana sve do termina za porođaj. Može da se radi i tokom porođaja.

Kada i koliko često je CTG potreban Vama i Vašoj bebi, najbolje će odrediti ginekolog koji prati trudnoću.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi CTG?

CTG (kardiotokografija) se radi kako bi se pratile Brakson-Hiksove kontrakcije, odnosno pripremne kontrakcije materice i registruje se rad srca bebe. Cilj CTG snimanja je da se utvrdi:

CTG je neophodan:

Sva ova stanja mogu da se odraze na stanje ploda.

CTG može da se radi i pre 9. meseca trudnoće:

Kako se radi CTG?

CTG procedura se radi dok trudnica leži na boku ili na leđima sa dva pojasa oko trbuha. Na trbuh trudnice se prvo nanese gel koji omogućava prenošenje ultrazvučnih talasa. Na jedan pojas se priključuje monitor koji meri puls bebinog srca. On ima dva diska prečnika teniske loptice. Jedan beleži bebin puls, a drugi pritisak na trbuh majke. Drugi pojas služi za merenje kontrakcija materice. Da bi se pratio srčani rad bebe, neophodno je da ona bude budna i aktivna da bi se ti rezultati merenja uporedili sa onima u stanju mirovanja. Lekar će od trudnice tražiti da pritisnete dugme kada oseti pokrete bebe. Normalan broj otkucaja srca bebe je između 110 i 160. Kardiotokografijom se beleže promene bebinog pulsa, da li dolazi do ubrzavanja ili usporavanja srčanog ritma. Ako plod u materici nije aktivan ili spava, trudnici se savetuje da se malo prošeta kako bi se beba aktivirala.

CTG pregled traje oko 20 minuta, ako je beba budna i aktivna. Ako beba nije aktivna, onda snimanje može da traje i do 60 minuta.

Priprema za CTG

CTG ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Benefiti CTG

CTG je bezbedna, bezbolna i neškodljiva dijagnostička metoda kojom može da se prati stanje bebe i rad njenog srca nakon 36. nedelje trudnoće tj. pre porođaja, ali i tokom porođaja. CTG pomaže da se otkrije početak prevremenog porođaja, ili pokaže nalaze zbog kojih je neophodno hitno indukovati porođaj ili izvesti Carski rez (naročito ako plod ne dobija dovoljno kiseonika, pa mu je rad srca ugrožen).

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled