Uklanjanje kondiloma

Uklanjanje kondiloma može da se radi nehirurškim i hirurškim metodama. Tu spadaju uklanjanje krioterapijom (tečnim azotom), elektrokauterom, radiotalasnim nožem, laserom ili klasičnom hirurškom metodom (skalpelom).

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Šta je uklanjanje kondiloma?

Uklanjanje kondiloma je vrsta hirurškog zahvata kojim se uklanjaju polne bradavice (kondilomi). Ove vrste bradavica su posledica HPV infekcije, odnosno humanim papiloma virusima. Najčešće se prenose seksulanim odnosom (vaginalnim, oralnim i analnim). Nekih od tih virusa (HPV tipovi 16, 18, 31, 33, 35) imaju veliki potencijal za izazivanje kancerogenih promena, pa je zato neophodno da budu što pre uklonjeni. Kondilomi se najčešće pojavljuju na spoljašnjim i unutrašnjim genitalijama žena. Kod muškaraca se pojavljuju na penisu, mošnicama i pubičnoj zoni oko njega i oko čmara. U zoni čmara se mogu javiti i kod žena. Znatno ređe se javljaju unutar rektuma, u ustima, na ždrelu i glasnicama i to češće kod muškaraca.

Na našoj poliklinici, uklanjanje kondiloma se radi radiotalasnim nožem ili skalpelom. Radiotalasi se primenjuju kada su promene manje, nalaze se spolja i kada zahvataju manju površinu. Kondilomi većih dimenzija, kao i veći broj njih koji zahvataju veću površinu sluznice vagine, grlića materice ili rektuma, najčešće uklanjaju klasičnom hirurgijom tj. skalpelom.

Zašto se se radi uklanjanje kondiloma?

Uklanjanje kondiloma nije uvek neophodno. Ne izazivaju svi virusi iz HPV grupe karcinom, pa promene izazvane ovim virusima spontano nestaju nakon izvensog vremena. Međutim, ako se HPV tipizacijom utvrdi prisustvo onih koji dovode do predkanceroza i kanceroza (tipovi 16, 18, 33, 35), neophodno ih je ukloniti. Čak i bez HPV tipizacije, ako je kod žene nalaz Papa brisa III ili IV grupa, kolposkopski nalaz nije dobar ili je uvrđena predkanceroza (CIN 1 ili CIN2), kondilomi se obavezno uklanjaju.

Bitno je naglasiti da se HPV infekcija može preneti sa majke na bebu tokom vaginalnog porođaja, pa se zato uklanjanje kondiloma radiotalasima obavezno radi kod trudnica pre porođaja.

Kondilomi se kod muškaraca uklanjaju da bi se sprečio nastanak karcinoma u analnoj regiji (rektuma i čamara), karcinom penisa ili grla (ždrela).

Kako se izvodi uklanjanje kondiloma?

Uklanjanje kondiloma se danas najčešće radi radiotalsnim nožem zbog brojnih prednosti. Ova metoda:

Radiotalasi su niske temperature, tako da nema neprijatnosti za pacijenta tokom uklanjanja promena. Najčešće se koristi lokalna anestezija u obliku krema koji se nanosi na same kondilome i okolno tkivo. Zahvaljujući radiotalasima, koji odmah zatvaraju krvne sudove, nema krvarenja, bola, pa ni perioda oporavka. Pacijent odmah može da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Hirurško uklanjanje kondoma se radi kada zbog veličine promena i mesta na kome se nalaze nije moguće da se uklone radiotalasima. Ova vrsta intervencije najčešće zahteva opštu anesteziju ili analgeziju. Skalpelom se promene isecaju, a zatim se rezovi zatvaraju hirurškim koncem. Zarastanje rana traje 2-4 nedelje. Moguće je da na mestu rezova nastanu ožiljci. Za potpuni oporavak potrebno je i do mesec dana, ali se pacijent svoji uobičajenim aktivnostima može vratiti već nakon 3 dana. Bitno je naglasiti da seksualne odnose treba da izbegava mesec dana nakon operacije, odnosno dok rane potpuno ne zarastu.

Priprema za uklanjanje kondiloma

Uklanjanje kondiloma, ako se radi radiotalasima, ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Međutim, ako se kondilomi uklanjaju klasičnom hirurgijom skalpelom, u opštoj anesteziji, neophodna je priprema kao za bilo kakvu operaciju. Za žene, pripreme uključuju:

Za muškarce je potrebno da urade analize krvi i mokraće, rendgenski snimak pluća, krvnu grupu. Ako su kondilomi u rektalnoj regiji, prethodno je potrebno da se uradi anorektalni ultrazvuk.

Ako se uklanjanje kondiloma izvodi opštoj anesteziji, pacijent 8 sati pre nje ne bi trebalo ništa da jede, pije niti da puši.

Nekoliko dana pre operacije ne bi tebalo uzima lekove koji utiču na razeđivanje krvi (Aspirin, Cardiopirin, Plavix, Farin, Sintrom, Sinkum, Pradaxa, Xarelto, Eliquis).

Lekove koje redovno uzima može da popije uz gutljaj vode.

Treba skinuti sa sebe sav nakit i pirsinge, kao i lak sa noktiju.

Benefiti uklanjanja kondiloma

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled