Vođenje trudnoće


Prva Poliklinika nudi trudnicama sve usluge na jednom mestu:


Šta podrazumeva VOĐENJE TRUDNOĆE?

Vođenje trudnoće neophodno je svim trudnicama jer drugo stanje nosi sa sobom promene u organizmu, a samim tim mogu da se jave i neka patološka stanja koja u manjoj ili većoj meri mogu da ugroze zdravlje majke i bebe. Zbog toga su redovni lekarski pregledi kojima su obuhvaćene i trudnice i plod neophodni već od početka trudnoće.
U periodu razvoja deteta gotovo svakodnevno se dešavaju prava mala biološka čuda i važne promene za dalji život i zdravlje deteta. Upravo zbog toga je bitno da trudnoću vodi lekar perinatolog - ekspert za tu oblast. Vođenje trudnoće redovno uključuje i savete, preventivne preglede i podršku ženi u ovom procesu.

Najveći od svih izazova u trudnoći je održavanje optimalnog zdravlja majke tokom perioda kada je u „drugom stanju“. Uz to, glavni cilj je da dete dođe na svet što bliže svom „terminu“, koji je najčešće nekoliko dana pre ili posle 9 meseci od začeća. Iako normalna fiziološka pojava, trudnoća unosi promene u život žene, pa ju je potrebno prilagoditi normalnim i svakodnevnim aktivnostima buduće majke.

Ipak, to ne mora da bude slučaj, naročito ako budući roditelji za vođenje trudnoće odaberu polikliniku u kojoj na jednom mestu mogu dobiti usluge eksperata koji se bave svim aspektima trudnoće.


Vođenje trudnoće u prvom trimestru - zdrave osnove za budući zdrav razvoj bebe

Vođenje trudnoće počinje od prvog pregleda, kojim se konstatuje samo začeće i utvrđuje uredan početni nalaz.

Na ovom pregledu utvrđuje se:

Takođe, na prvom pregledu meri se krvni pritisak trudnice, koji će biti jedan od važnih indikatora njenog zdravstvenog stanja u daljoj trudnoći. Da bi se utvrdilo stanje krvne slike, biohemije i urina, trudnica ide na detaljne laboratorijske analize.
Na osnovu rezultata, izabrani lekar specijalista može dati preporuke o ishrani, promenama u stilu života i dodatnim suplementima koje trudnica treba da uzima kako bi i ona i beba bili u dobroj formi.


Takođe, prvi trimestar je vreme kada se utvrđuje da li je određena trudnoća rizična na bilo koji način. Zahvaljujući modernim medicinskim uređajima i analizama, već ovako rano se može utvrditi da li se plod nalazi u riziku od hromozomskih anomalija poput Daunovog sidroma, Patau sindroma, Edvardsovog sidroma ili Tarnerovog sindroma (prenatalni testovi link). Tako se već u prvom trimestru odgovarajućim invazivnim (biopsija horionskih čupica link)ili neinvazivnim metodama (ultrazvuk) mogu utvrditi potencijali za razvijanje fizičkih i mentalnih nedostataka bebe. Shodno tome, trudnice dobijaju i profesionalno savetovanje (link ka Savetovalištu za trudnice) zahvaljujući kojem mogu doneti odluku koja će uticati na kvalitet života kako njihovog, tako i njihovih beba..

Vođenje trudnoće tokom drugog trimestra- redovni sistematski pregledi za praćenje opšteg zdravlja

Nakon ulaska u četvrti mesec trudnoće trudnica odlazi na redovne ultrazvučne preglede. U ovom periodu beba se intenzivno razvija, pa se velike promene mogu uočiti prilikom svake posete lekaru. Drugi trimestar je vreme kada beba postaje vrlo aktivna, majka može osetiti njene pokrete svakodnevno. Jednostavno, u drugom trimestru se u maminom stomaku razvija mali čovek, sa sluhom, vidom i funkcionalnim organima. Posete lekaru i ultrazvučni pregledi u drugom trimestru mogu biti čak i zabavni, pošto beba može praviti jako simpatične grimase „za slikanje“.

Osim ultrazvuka, u drugom trimestru se trudnici kontroliše i:

Vođenje trudnoće u drugom trimestru podrazumeva i da izabrani lekar specijalista brine o opštem zdravlju trudnice i pravilnom razvoju bebe.

Ishrana trudnice: uvođenje prenatalnih vitamina i minerala. Kako se beba intenzivno razvija, tako crpi iz mame sve neophodne hranjive materije, pa trudnice moraju naročito voditi račina o balansiranoj ishrani i dodacima koji će nadoknaditi neizbežan manjak gvožđa u krvi.

Metabolizam šećera: ukoliko je poremećen, metabolizam šećera može dovesti do trudničkog dijabetesa sa komplikacijama po zdravlje i majke i ploda. Ponekad je potrebno sprovesti dodatna ispitivanja.

Fizička aktivnost: lekar zadužen za vođenje trudnoće može uključiti i laganu fizičku aktivnost, kako bi buduća mama ostala u formi i pripremila se za verovatno najnaporniji period života.

Vođenje trudnoće tokom trećeg trimestra - priprema za dugo očekivano finale

Poslednja tri meseca trudnoće su zapravo priprema za dugo očekivani dan, pa se u ovom periodu detaljno planira sam proces porođaja, a u skladu sa zdravstvenim stanjem bebe i zdravljem i željama trudnice.

Vođenje trudnoće u poslednjem trimestru uključuje:


Vođenje trudnoće u poslednjem mesecu trudnoće:Trudnice obavljaju CTG i vaginalni pregled jednom nedeljno. CTG kontrole i vaginalni pregledi daju informacije lekarima o eventualnim pripremama za porođaj i njegovom započinjanju i kapacitetima bebe da bezbrižno stigne na ovaj svet . Uz potrebne laboratorijske analize koje su i “ulaznica” za porodilište, lekari proveravaju stanje ploda i majke i postojanju potencijalnih rizika za oboje.

Ginekolozi i perinatolozi Prve Poliklinike učiniće sve da drugo stanje protekne bezbrižno, a beba dođe na svet zdrava.

Zakažite svoj pregled!

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled