Prekid trudnoće

Prekid trudnoće, odnosno namerni abortus podrzumeva vađenje ploda (fetusa) iz materice. Namerni prekid trudnoće je dozvoljen samo ako plod nije stariji od 10 nedelja. Starost ploda se prethodno utvrđuje ultrazvučnim pregledom.

VAŽNO: Prekid trudnoće je po zakonu Republike Srbije dozvoljen do 10. nedelje trudnoće, osim ako je život trudnice ugrožen ili je došlo do komplikacija trudnoće.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi prekid trudnoće?

Prekid trudnoće starosti do 10. nedelja može da se radi na zahtev trudnice koja je starija od 16 godina. Kod mlađih devojaka, neophodna je saglasnost roditelja. Razlozi za prekid trudnoće su najčešće lične prirode. U desetoj nedelji trudnoće plod je mali (veličine veće jagode), pa se zato smatra da je do ovog perioda ova intervencija bezbedna po zdravlje žene.

Namerni prekid trudnoće se radi i kada je ultrazvučnim pregledom, neinvazivnim prenatalnim testom i amniocentezom utvrđena neka genetička anomalija kod ploda ili neko drugo teško oboljenje.

Ako se plod nije normalno razvio ili je uginuo, u 10. nedelji trudnoće može da se uradi i takozvana evakuaciona kiretaža, time što se takav plod izvadi iz materice.

Kako se izvodi prekid trudnoće?

Prekid trudnoće se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji. Ako se primenjuje lokalna anestezija, ona se daje u grlić materice.

Tokom procedure, pacijentkinja leži na ginekološkom stolu. Zatim doktor spekulumom raširi vaginalni otvor i jodom uradi dezinfekciju vagine i grlića materice. Vakuum aspiratorom se izvadi plod. Instrumentom, koji se zove kireta, se pređu unutrašnji zidovi materice da bi se uklonili eventualni ostaci tkiva u njoj.

Prekid trudnoće može da se radi i pod kontrolom ultrazvuka kako bi lekar bolje pratio proceduru i uverio se da su svi delovi tkiva vezani za plod potpuno uklonjeni.

Prekid trudnoće traje 10-15 minuta.

Pacijentkinja miruje na klinici pod nadzorom lekara narednih 30-60 minuta. Proverava se da li je došlo do krvarenja. Mirovanje u trajanju od 24 časa se preporučuje i po povratku kući. Kroz 48 časova od završenog prekida trudnoće, pacijentkinja može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Narednih 7 do 10 dana sa očekuje blaže krvarenje. Za to vreme pacijentkinja treba da koristi uloške. U ovom periodu upotreba tampona je zabranjena, kao i seksualni odnosi. Naredna trudnoća ne bi trebalo da se dogodi u sledećih mesec dana, iako se naredna ovulacija očekuje već 14 dana od prekida trudnoće. Uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa se očekuje 4-6 nedelja od obavljenog prekida trudnoće.

Priprema za prekid trudnoće

Prekid trudnoće zahteva pripremu.

Rizici i komplikacije kod prekida trudnoće

Prekid trudnoće nosi određene rizike, iako do njih retko dolazi kada proceduru izvodi ginekolog-akušer u bolničkim uslovima. Među njima su:

Benefiti prekida trudnoće

Prekid trudnoće je rizična medicinska procedura i ne preporučuje se, ako nije neophodna. Međutim, u slučajevima maloletničkih trudnoća, silovanja, partnerskog zlostavljanja ili zbog zdravstvenog stanja i upotrebe lekova sa teratogenim dejstvom (koje dovodi do oštećenja ploda), to je često jedino rešenje.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled