Konizacija i „loop“ konizacija

Konizacija je ginekološki hirurški zahvat kojim se uzima uzorak tkiva sa grlića materice. On ima oblik kupe (konusa), pa odatle i naziv ove procedure.

„Loop“ je engleska reč koja znači „omča“. Instrumentom u obliku omče, koji je povezan sa izvorom energije (strujom), uklanja se deo tkiva sa grlića materice. Po toj omči je ova metoda dobila ime. Pun naziv ove procedure na engleskom jeziku glasi „Loop Elecrosurgical Excision Procedure“, pa se još naziva i LEEP konizacija.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Šta je konizacija, a šta „loop“ konizacija?

Konizacija je ginekološka dijagnostička i terapijska metoda kojom se skalpelom uklanja deo tkiva sa grlića materice, a koji ima oblik kupe. Dijagnostički aspekt konizacije znači da se taj uzorak tkiva šalje na histopatološku analizu kako bi se postavila dijagnoza i donela odluka od daljem načinu lečenja. Terapijski aspekt se ogleda u tome što se samim postupkom konizacije često sa uzorkom tkiva istovremeno ukloni i patološka promena.

Razlika između klasične konizacije i „loop“ konizacije je u primenjenoj hirurškoj tehnici. Klasična konizacija smatra se vrstom biopsije i podrazumeva uzimanje dubljeg isečka grlića materice, posle koga je potrebna njegova rekonstrukcija. Sa druge strane, „loop“ tehnika pripada minimalno invazivnoj hirurgiji. Pri „loop“ konizaciji se uklanja površniji deo tkiva i to pomoću instrumenta u obliku tanke omče koja se napaja električnom strujom.

Zašto se radi konizacija/“loop“ konizacija?

Konizacija/“loop“ konizacija se radi:

Kako se izvodi konizacija?

Konizacija ne može da se radi tokom menstruacije. Idealno vreme je nedelju dana posle završetka menstrualnog krvarenja. Kada se izvodi na klasičan način, konizacija zahteva da se pacijentkinja uvede u opštu anesteziju. Procedura se obavlja tako što žena leži na ginekološkom stolu. Zatim hirurg spekulumom raširi otvor vagine kako bi se olakšao pristup grliću materice. Najčešće se grlić preboji preparatom na bazi joda ili sirćetne kiseline kako bi se izmenjeno tkivo bolje uočilo. Da bi se bolje videlo celo operativno polje i hirurg bio siguran da se odstranio celokupno tkivo sa sumnjivim promenama, najčešće se pri konizaciji koristi i digitalni kolposkop. To je vrsta mikroskopskog aparata koji se jednim svojim delom ubaci u vaginu. Drugim delom je povezan sa monitorom na kome se višestruko uvećano vidi unutrašnjost vagine. Hirurg zatim iseca promenu sa okolnim tkivom. Taj uzorak tkiva se šalje na histopatoošku analizu. Krvarenje se zaustavlja kopčama ili kauterizacijom.

Pacijentkinja ostaje na posmatranju na klinici još nekoliko sati. Za to vreme joj se proveravaju krvni pritisak, puls i da li krvari. Ako ima bolove, daju joj se lekovi protiv bolova, pa se otpušta sa klinike. Normalno je da se pojavi pojačan sekret i krvarenje čija boja može da bude od bledo roze, preko crvenog do braon. Treba da koristiti higijenske uloške. Pojačan sekret, krvarenje, grčevi i bolovi (koji liče na menstrualne) su očekivani u narednih nedelju dana. Protiv njih pacijentkinja može da uzima lekove protiv bolova (Brufen, Diklofenak).

U narednih mesec dana ne sme da se izlaže težim fizičkim naporima (kućni poslovi, dizanje tereta, vežbanje, treniranje, plivanje). Dabi se izbegao rizik od nastanka infekcije, tokom ovog perioda nikako ne sme da koristiti tampone, irigator i da ima seksualne odnose. Moguće je da se nastavi tačkasto krvarenje, pa se preporučuje nošenje higijenskih uložaka. Kontrola se preporučuje 6 nedelja posle konizacije.

Kako se izvodi „loop“ konizacija?

„Loop“ konizacija se zakazuje 7 dana od završetka menstrualnog krvarenja. Obavlja se dok pacijentkinja leži na ginekološkom stolu. Spekulumom se raširi ulaz u vaginu da bi se bolje video grlić materice. Iz istih razloga se tkivo grlića premaže rastvorom sirćetne kiseline ili joda. Hirurg postavlja i digitalni kolposkop na ulaz u vaginu. Kolposkop je aparat sa mikroskopom koji je povezan sa monitorom na kome se vidi unutrašnjost vagine, ali višestruko uvećana. Za primenu „loop“ metode nije neophodna opšta anestezija, već se primenjuje lokalna anestezija lidokainom koja se daje u sam grlić materice. Dok injekcija počinje da deluje, pacijentkinja može da oseti trnjenje jezika, lupanje srca ili da joj zvone uši. Kada anestezija potpunu umrtvi grlić, kroz spekulum se uvodi omču („loop“), napravljenu od tanke žice koja provodi struju. Omča, pomoću struje, iseca i uklanja tanak sloj površinskog tkiva zajedno sa promenama. Tokom procedure, pacijentkinja neće osećati nikakve bolove. Uzorak tkiva se šalje na histopatološku analizu. Krvarenje se zaustavlja Monselovom pastom.

„Loop“ konizacija traje između 10 i 20 minuta. Pacijentkinja se otpušta oko pola sata nakon završetka procedure. Svojim svakodnevnim aktivnostima može da se vrati kroz dan ili dva.

Očekuje se da pacijentkinja ima blage grčeve i bolove narednih nekoliko dana. Protiv njih može da koristi lekove protiv bolova (Brufen, Diklofenak). U narednih nedelju do 3 nedelje, može se pojaviti pojačan sekret od žućkasto-zelene do braonkasno-crne boje i to blago neprijatnog mirisa. U prvih 48 sati posle „loop“ konizacije treba izbegavati sve veće fizičke napore i dizanje tereta. Najmanje mesec dana posle konizacije nisu dozvoljeni seksualni odnosi, upotreba tampona i irigatora. Dozvoljeno je tuširanje, ali nisu dozvoljeni kupanje sedeći u kadi i plivanje u bazenu, moru, reci. Potpuni oporavak se očekuje nakon 6 nedelja.

Priprema za konizaciju

Konizacija koja se radi na klasičan način zahteva pripremu kao i sve operacije koje se rade u opštoj anesteziji. Potrebno je:

24 časa pre konizacije nisu dozvoljeni seksualni odnosi, korišćenje tampone i irigatora. Najmanje 8 sati pre konizacije ne bi trebalo da pacijentkinja bilo šta jede ili pije. Svoju uobičajenu terapiju može da uzme uz gutljaj vode. Ako je na terapiji lekovima koji utiču na razređivanje krvi (Aspirin, Cardiopirin, Farin, Sintrom, Sincum, Pradaxa itd) bi trebalo da prestane da ih uzima 5 dana pre procedure, kako bi se smanjio rizik od krvarenja. Sa sebe treba da skine sav nakit, pirsinge, kontaktna sočiva i lak sa noktiju. Poželjno je poneti higijenske uloške sa sobom.

Priprema za “loop“ konizaciju

„Loop“ konizacija pretpostavlja sledeću pripremu:

Benefiti konizacije/“loop“ konizacije

Konizacija je procedura ima sledeće benefite:

Benefiti „loop“ konizacije su:

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled