Laseraska operacija štitne žlezde


Prednosti laserske operacije štitaste žlezde

- Bezbedna je za izvođenje, manji rizik od infekcija i komplikacija

- Izbegavanje opšte anestezije

- Komforniji pristup za pacijenta

- Procedura traje najduže 30 minuta

- Pacijent istog dana ide kući

- Minimalan ožiljak na vratu

- Nema oštećenja okolnog tkiva štitaste žlezde

- Brži oporavak


PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Laseraska operacija štitne žlezde izvodi se Echolaserom pod kontrolom ultrazvuka i spada u najsavremenije minimalno invazivne radiološke procedure kojima se efikasno odstranjuju nodusi (čvorići) i druge promene štitne žlezde. Za razliku od klasične operacije, izvodi se u lokalnoj anesteziji i kraće traje, a pacijenti već istog dana mogu da idu kući.


Šta je Echolaser?

EchoLaser se sastoji od ultrazvuka i lasera sa više izvora (do 4 izvora). Eho-laserska procedura se izvodi zahvaljujući laseru i optičkim vlaknima u iglama koja prenose lasersku energiju u tkiva.Prva poliklinika poseduje eho laserom poslednje generacije.

Uloga ultrazvuka: Zahvaljujući ultrazvuku, moguće je dijagnostikovati čvorić (promenu) i ustanoviti veličinu i vrstu promene. U realnom vremenu je moguće pratiti ispravno pozicioniranje aplikatora laserskog svetla.

Uloga lasera: Pravilno usmerenim laserskim snopom se efikasno uklanjaju nodusi ili promene zraka bez oštećenja okolnog tkiva.


Kada je indikovana laserska operacija štitaste žlezde?

- Kada su čvorići (nodusi) štitaste žlezde prečnika do 5 centimetara, a stvaraju tegobe pri gutanju i/ili su bolne su na dodir.

- Kod “toplih” čvorova štitne žlezde (najčešći uzrok hipertireoze).

- Kod struma manje do srednje veličine (gradus II).

- Kod cističnih promena štitaste žlezde koje nisu reagovale na druge tretmane.

- Za tretiranje malignih promena kod pacijenata koji su riziku od klasične operacije pod opštom anestezijom, kao i kod recidiva malignih promena.


Kako se radi laserska operacija štitne žlezde?

Pre operacije pacijent legne na sto i dobije lokalnu anesteziju. Sama laserska operacija štitne žlezde Echolaserom izvodi se uz pomoć specijalne igle, koja se pod kontrolom ultrazvuka uvodi u čvor. Vrh igle emituje laserske zrake koji dovode do propadanja (nekroze) samog čvora bez da se oštećuje okolno tkivo štitaste žlezde.

Softver za planiranje omogućava lekaru da izabere najsigurnije putanje uvođenja igala i najpogodnije među različitim opcijama tretmana (broj vlakana, broj povlačenja i rastojanje aplikatora) za svaki konkretan slučaj. Tehnika sa veoma finim iglama (<0,8mm) nije traumatična za pacijenta koji zbog toga lasersku operaciju veoma dobro podnosi.


Mogućnosti Echolasera

- Ako to zahteva veličina ili oblik lezije koja se leči, postoji i opcija pristupa lečenja sa više vlakana (<1 cm sa jednim vlaknom i do 5 cm sa četiri vlakna).

- Mogućnost prilagođavanja tretmana obliku i položaju promene.

- Mogućnost lečenja lezija na rizičnim mestima (zbog blizine vitalnih struktura).

- Pozicioniranje igala sa minimum traume za štitastu žlezdu, takođe sa opcijom višestruke repozicije (menjanja mesta).


Priprema za lasersku operaciju štitne žlezde

U skladu sa dijagnozom pacijenta, lekar će dati uputstvo za pripremu.


PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NASNaše usluge Naš tim Zakažite pregled