Ginekološki pregled


Benefiti ginekološkog pregleda

Benefiti ginekološkog pregleda su brojni, posebno u očuvanju reproduktivnog zdravlja:

- na vreme otkriva stanja i oboljenja koja mogu da pređu u hronična (upala jajnika, jajovoda);

- otkriva polno-prenosive bolesti koje je moguće odmah lečiti i tako sprečiti komplikacije;

- omogućava rano otkrivanje raka jajnika, grlića, materice.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Ginekološki pregled spada u redovne zdravstvene preglede koje bi sve seksualno aktivne žene trebalo da obavljaju jednom godišnje. Redovan godišnji ginekološki pregled može da spreči razvoj mnogih oboljenja, pa i karcinoma reproduktivnih organa.

Često se dešava da žena dođe na prvi ginekološki pregled tek kada ostane u drugom stanju, što je praksa koja u budućnosti treba da se menja jer su redovni pregledi najvažnija preventivna mera za očuvanje reproduktivnog zdravlja.

VAŽNO: U slučaju da žena ima neobično vaginalno krvarenje ili iscedak, bol u donjem stomaku, neobično nadimanje koje nije uzrokovano digestivnim problemima, jako menstrualno krvarenje, simptome koji odstupaju od uobičajenih – bez odlaganja treba da urade ginekološki pregled.

Ginekologija Poliklinike Prva ima tim renomiranih stručnjaka iz oblasti ginekologije.


Češći odlazak na ginekološki pregled od jednom godišnje biće neophodan i ako žena ima:

- porodičnu istoriju onkoloških oboljenja (rak jajnika, materice);

- problem sa cistama;

- polno prenosivu bolest;

- promene na spoljnim genitalijama;

- problem sa menstrualnim ciklusom (izostajanje menstruacije, bolni ciklusi, grčevi, obilno krvarenje...);

- ginekološke tegobe koje već leči;

- ako je žena trudna;

- ako ne dobije menstruaciju do 16. godine.


Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled obavlja ginekolog, lekar specijalista za bolesti reproduktivnih organa žene, trudnoću i porodiljstvo.

Pregled ginekologa počinje razgovorom sa pacijentkinjom o razlozima dolaska, simptomima, opštem stanju, odnosno uzimanjem anamneze, a potom sledi pregled polnih organa žene. Pregled traje oko 30 minuta.

Ginekolog pregleda: spoljne i unutrašnje ženske polne (genitalne) organe, odnosno vulvu, vaginu, grlić materice, jajovode, jajnike i matericu.

Tokom pregleda pacijentkinja leži na leđima na ginekološkom stolu sa savijenim kolenima i stopalima postavljenim na uglove stola ili ih stavlja u podupirače sa strane. Prvo sledi vizuelni pregled vulve, odnosno ginekolog proverava da li ima iritacije, crvenila, otoka ili drugih abnormalnosti. Zatim, lekar koristi spekulum — metalni instrument u obliku pačjeg kljuna kojim se šire zidovi vagine što mu omogućava da vidi sluzokožu vagine i grlić materice. Umetanje i otvaranje spekuluma nije bolno, ali izaziva pritisak koji može biti neprijatan nekim ženama. Zato je savet da se žena, koliko je to moguće, opusti da bi ublažila nelagodnost. U slučaju da je pregled veoma bolan za ženu, treba to da kaže lekaru.

Pregled uglavnom uključuje Papa test, pa će ginekolog, pre nego što ukloni spekulum, malim štapićem uzeti uzorak ćelija sa grlića materice. Posle uklanjanja spekuluma iz vagine, ginekolog radi bimanuelni pregled.


Ginekološki bimanuelni pregled

Da bi proverio (palpirao) položaj, veličinu i oblik materice i adneksa (jajnika sa jajovodima), ginekolog sa dva prsta, kažiprstom i srednjim prstom, ulazi u vaginu, dok drugom rukom istovremeno pritiska spoljni deo donjeg stomaka. Na taj način lekar opipava matericu i adnekse i proverava da li je neki od ovih postupaka bolan za pacijentkinju, a može da detektuje i neku fizičku promenu. Iako neprijatan, ovaj deo pregleda traje veoma kratko.

Prilikom pregleda lekar upoznaje pacijentkinju sa tokom pregleda i govori joj da li je sve u redu.

Ukoliko je potrebno, ginekolog će dati preporuku za dalje lečenje i dijagnostiku (ultrazvučno snimanje, MRI…) Rezultati Papa testa čekaju se nekoliko dana.

Transvaginalni ultrazvuk kao deo ginekološkog pregleda

Deo ginekološkog pregleda može da bude i pregled ultrazvukom unutrašnjosti reproduktivnih organa. (linkovati na ginekološki ultrazvuk), tako što ginekolog ulazi sondom u vaginu. Transvaginalni ultrazvuk može pokazati da li žena boluje od karcinoma jajnika.


Koje bolesti i promene otkriva ginekološki pregled?

Ginekološkim pregledom moguće je otkriti:

- ciste na jajnicima;

- polno prenosive infekcije;

- fibroide (miome) materice;

- rak u ranoj fazi.


Priprema za ginekološki pregled

Zakažite ginekološki pregled u periodu između dve menstruacije. Međutim, ako imate problema sa menstruacijom zbog kojih ste zabrinuti, lekar će vas primiti i pregledati i tokom menstruacije.

Važno je i da:

- izbegavate seksualne odnose 24 do 48 sati pre pregleda;

- ne koristite vaginalete, vaginalne kreme;

- ne ispirate vaginu irigatorom bar 24 sata pre pregleda;

- neposredno pred pregleda mokrite kao biste izbegli nelagodnost;

- ponesete sa sobom medicinsku dokumentaciju važnu za pregled (ukoliko je imate).


*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NASPrim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer


Naše usluge Naš tim Zakažite pregled