Lečenje dijabetičnog stopala

Dijabetično stopalo je komplikacija šećerne bolesti (dijabetesa) koja se javlja kod oko 15% obolelih od te bolesti. Predstavlja skup različitih promena na mekim tkivima, a nekada i na kostima stopala osobe obolele od dijabetesa. Posledice su neuropatije i ishemije, a mogu se i dodatno iskomplikovati infekcijama. Problemi mogu biti: gljivične infekcije kože i noktiju, urasli nokti, žuljevi, kurje oči, ragade na koži, čukljevi, plantarne bradavice, dijabetični čirevi, pa čak i osteomijelitis sa otvoreni ranama i gangrena.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Jedna od komplikacija dijabetičnog stopala je neuropatsko stopalo koje je posledica promena na nervima, ali je cirkulacija još zadovoljavajuća. Kod neuroishemičnog stopala, pored promena na nervima, došlo je i do loše cirkulacije (ne može da se opipa puls na krvnim sudovima stopala).

Šta podrazumeva lečenje dijabetičnog stopala?

Lečenje dijabetičnog stopala zavisi od samih promena. To mogu biti antibiotici i antimikotici u obliku krema, tinktura i kapsula, ali i antibiotici koji se daju intravenski.

Ako postoje i otvorene rane, čirevi, gnojne promene, neophodno je njihovo čišćenje, drenaža, primena antibiotika ili melema za zarastanje rana i menjanje zavoja.

Ako je došlo do deformiteta palca ili celog stopala, pacijentu se preporučuje specijalna obuća ili čak i privremena upotreba štaka i invalidskih kolica da bi se smanjio pritisak na obolelo stopalo.

Kod neuropatskog stopala potrebna je obnova arterijske cirkulacije koja se radi hirurški (perkutana angioplastika). Nekada se primenjuje i hiperbarična komora.

Kako se radi lečenje dijabetičnog stopala?

Lečenje neuropatskog stopala se radi na različite načine, a u zavisnosti od patoloških promena do kojih je došlo.

Priprema za lečenje dijabetičnog stopala

Lečenje dijabetičnog stopala sprovodi se na više načina, pa i priprema zavisi od samog metoda. Ako se primenjuje neka od hirurških metoda, priprema je kao i za bilo koju operaciju. Pre operacije se urade laboratorijske analize koje lekar traži, uradi rendgenski snimak pluća i pregled interniste sa EKG-om. Pacijent ne treba da unosi nikakvu hranu niti piće od večere dan pre operacije. Lekove koje redovno uzima može da popije sa malo vode.

Ako je pacijent na terapiji metforminom (Glucophage, Siofor, Tefor, Gluformin), treba prekinuti sa uzimanjem 24 sata pre operacije. Ne sme da ga uzimati na dan intervencije, a ni sutradan.

Ukoliko uzima lekove koji utiču na zgrušavanje krvi (Aspirin, Cardiopirin, Farin, Sintrom, Sinkum, Pradaxa i sl.) nekoliko dana pre operacije bi trebalo da prekine da ih uzima.

Treba skinuti svu odeću, nakit, zubnu protezu, sočiva, naočare, sav nakit (i pirsinge) i lak sa noktiju.

Benefiti lečenja dijebetičnog stopala

Lečenje dijabetičnog stopala može da vam spasi život. U nekim slučajevima, čak i uz primenu svih mera prevencije, dolazi do pojave rana i infekcija koje mogu dovesti do sepse, a time i ugroziti život obolelog.

Ako se promene blagovremeno saniraju i spreči gangrena, time se izbegava poslednja radikalna mera lečenja, odnosno amputacija.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled