Pregled vaskularnog hirurga

Pregled vaskularnog hirurga je potreban kod tegoba sa kapilarima, venama i arterijama na rukama, nogama, vratu i u trbušnoj duplji. Najčešće se javljaju tegobe na venama nogu. Pregled vaskularnog hirurga radi hirurg sa subspecjalizacijom iz oblasti vaskularne hirurije. To znači da se bavi dijagnostikom i lečenjem bolestima krvnih sudova (kapilara, arterija i vena), a koje mogu biti akutne ili hronične. Srčane arterije i vene, kao i krvni sudovi mozga ne spadaju u oblast delovanja vaskularnog hirurga.

Pored samih operacija, vaskularni hirurg može da predloži dopunsku dijagnostiku i propiše oblike neoperativnog lečenja (lekovi), pruži savete u vezi sa ishranom, vežbanjem i promenom životnih navika.

*Sa zadovoljstvom obaveštavamo naše pacijente da je eminentniprof. dr Nenad Ilijevski, stručnjak iz oblasti vaskularne hirurgije, sada deo našeg lekarskog tima u Prvoj Poliklinici.Pacijenti sada imaju priliku da se leče kod prof. dr Ilijevskog, čije metode donose nove perspektive u dijagnostici i lečenju vaskularnih bolesti. Ne propustite šansu za pregled kod vrsnog stručnjaka.

***

PRVA Poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Pregled vaskularnog hirurga

Pregled vaskularnog hirurga obuhvata:

- razgovor sa pacijentom (uzimanje lične i porodične istorije bolesti)

- pregled medicinske dokumentacije, odnosno medicinskih nalaza (laboratorijske analize, ultrazvuk, skener, magnetna rezonanca)

- klinički pregled vaskularnog hirurga

- preporuka za nehirurški ili hirurški način lečenja.

Zašto se radi pregled vaskularnog hirurga?

Ako ste primetili neke od sledećih simpotma trebalo bi da odete na pregled vaskularnog hirurga.

- promene na koži nogu i stopala (hladna na dodir, istanjena i sjajna)

- promenu boje kože nogu (smeđa ili beličasta, liči na ekcem)

- otok noge, crvenu i upaljenu kožu, bol i grčeve u predelu lista

- slabu cirkulaciju, bol, osećaj težine u nogama

- osećaj utrnutosti, peckanje, svrab, grčeve i slabost u nogama

- proširene i nabrekle bolne vene

- gubitak malja na nogama

- rane na nogama koje ne zarastaju

Kako se radi pregled vaskularnog hirurga?

Pregled vaskularnog hirurga započinje razgovorom sa pacijentom. Vaskularni hirurg prvo sasluša na koje se tegobe žali. Zatim doktor uzima ličnu i porodičnu anamnezu pacijenta. To znači da pacijent obaveštava doktora od kojih je sve bolesti do tada bolovao, o svojim hroničnim bolestima i redovnoj terapiji, o bolničkim lečenjima i operacijama i bolestima među bliskim srodnicima.

Drugi deo pregleda vaskularnog hirurga obuhvata detaljan pregled kože, posmatranjem i opipavanjem delova tela na kojima pacijent oseća tegobe. Potom se radi ultrazvučni ili kolor Doppler pregled krvnih sudova.

Kada to nije dovoljno za postavljanje dijagnoze, vaskularni hirurg upućuje pacijenta na dodatnu dijagnostiku: laboratorijske analize, skener, magnetnu rezonancu itd.

Na kraju pregleda, vaskularni hirurg propisuje odgovarajuću terapiju (lekove), ali ona može biti i hirurško lečenje tj. neka vrsta operacije.

Pacijent može da dobije i savete u vezi sa životnim navikama, fizičkom aktivnoću, ishranom i nošenjem kompresivnih čarapa (u slučaju proširenih vena).

Koje bolesti se mogu otkriti pregledom vaskuarnog hirurga?

Pregled vaskularnog hirurga pomaže da se otkriju različite vaskularne bolesti među kojima su:

- Varikozne vene tj. bolne, proširene, nabrekle vene

- Akutna i hronična venska insuficijencija: smetnje u protoku krvi

- Tromboflebitis: zapaljenje zida vena uz stvaranje krnih ugrušaka koji zaustavljaju protok krvi

- Vaskulitis: upala krvnih sudova

- Oštećenje krvnih sudova kao posledica neke povrede

- Bolest perifernih arterija: suženje arterija ruku i/ili nogu

- Duboka venska tromboza: krvni ugrušak u dubokim venama (najčešće u nozi)

- Karotidna bolest: suženje arterija na vratu koje vode krv do mozga

- Karotidna aneurizma: proširenje krvnog suda vrata koje može da dovede do njegovog pucanja.

Priprema za pregled vaskularnog hirurga

Za pregled vaskularnog hirurga najčešće nije potrebna nikakva priprema samog pacijenta. Poželjno je da pacijent pripremi laboratorijske analize i druge nalaze, ako ih je radio pre prgleda vaskularnog hirurga.

Benefiti pregleda vaskularnog hirurga

Pregled vaskularnog hirurga često može da Vas spasi život. To naročito važi ako se blagovremeno otkrije i započne lečenje duboke venske tromboze, karotidne bolesti ili aneurizme. Tromb može da izazove potpuno začepljenje krvnog suda, dovede do srčanog udara, embolije pluća ili moždanog udara. To su sve stanja koja se često završavaju smrću, a koja može da se spreči blagovremenim lečenjem. Pucanje aneurizme takođe može da se završi smrću, a može da se predupredi ako radite preventivne ultrazvučne preglede.

***

PRVA Poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled