Laserska operacija vena

Laserska operacija vena predstavlja minimalno invanzivnu lasersku proceduru koja je zlatni standard za lečenje proširenih vena i kapilara. Predstavlja najsavremeniju proceduru u lečenju vena sa više 90 odsto uspeha u lečenju u prvih godinu dana.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

laserska operacija vena

Kome je namenjena laserska operacija vena

Kandidati za ovu proceduru su osobe koje imaju stalne bolove u nogama koje su teške, otiču, a vene su crvene i upaljene i javljaju se u spletovima i čvorovima. Zapravo, skoro svi pacijenti sa varikoznim venama su pogodni za lasersku operaciju. Ipak, osobe sa malim rekurentnim venama (povratni variksi) nakon već urađene operacije obično se mogu lečiti samo skleroterapijom penom.

VAŽNO: Obavezno se javite lekaru ako imate upalu, promenu boje na bolnom mestu ili čir na koži, otok na potkolenici ili nozi, neobjašnjiv bol ili otok na na nozi. Sve su to simptomi koji mogu da ukazuju na probleme sa dubokim venama (duboka venska tromboza) i trombom koji je često opasan po život.

Prva poliklinikaima tim vrhunskih stručnjaka koji problem proširenih vena rešavaju najsavremnijim metodama i uz pomoć najmodernijeg lasera!

Priprema za lasersku operaciju vena

Pre zahvata lekar obavlja ultrazvučni pregled, a potom vene koje treba tretirati obeležava olovkom. Nakon toga, područje koje će biti tretirano ( noga ili noge) se cele dezinfikuju i pokriju sterilnim zavojima.

Kako se radi laserska operacija vena

Postupak se obavlja pod kontrolom ultrazvuka, u lokalnoj anesteziji. Lekar prvo ubrizgava lokalni anestetik u kožu, a potom se napravi manja rupica kroz koju se u venu uvode kateter i laserska sonda. Laserskom energijom, odnosno toplinom , deluje se na zidove obolelih vena koje se potom zatvaraju i skupljaju (obliteracija), odnosno dolazi do zatvaranja protoka krvi kroz deo vene na kojem je obavljena laserska intervencija.

Ako je neophodan tretman obe noge, isti proces sledi i na drugoj nozi. Zatim se laser i kateter se uklanjaju, a ubod igle se prekriva malim zavojem. Tretman traje oko 20-30 minuta po nozi. Zatim se navlači elastična čarapa.

Posle laserske operacije vena

- Ubrzo nakon tretmana pacijent će biti poslat na kućni oporavak.

- Preporuka lekara je da pacijetn tog dana ne vozi.

- Trebalo bi da pacijent može odmah da se vrati na posao i da nastavi sa većinom normalnih aktivnosti.

- Neophodno je nošenje elastične čarape do dve nedelje pa pacijet dobija i uputstvo kako da se za to vreme kupa.

- Većina pacijenata oseća zatezanje duž dužine tretirane vene, a neki osete i blagi bol u tom području oko 5. dana posle zahvata ali te tegobe su blage i ne traju dugo. Lekovi protiv bolova biće dovoljni da otklone tegobe.

Da li je potrebno dalje lečenje posle laserske operacije vena?

Ako je zahvat rađen da bi se ublažili simptomi, obično nije potrebno dalje lečenje. Međutim, većina pacijenata takođe želi da poboljša izgled svojih vena, pa će zahtevati dalje lečenje.

Varikoziteti obično postaju manje očigledni nakon laserskog zahvata, ali retko potpuno nestaju. Dodatni tretman za

varikozitet može biti ili avulzijom (operacija koja podrazumeva pravljenje malih rezova i uklanjanje proširene vene) ili skleroterapijom penom.

Rizici laserske operacije vena

- Modrice na koži, manjiotoci i osećaj napetosti ili bol su normalna pojava i obično nestaju nakon nekoliko dana.

- Komplikacije poput infekcija, embolije i tromboze su veoma retke.

Benefiti laserske operacije vena

- Nema zadržavanja u bolnici nakon procedure

- Izvođenje procedure u lokalnoj anesteziji čime se izbegavaju rizici opšte anestezije

- Bolji estetski efekat

- Brz postoperativni tok

- Vraćanje svakodnevnim aktivnostima brzo nakon intervencije

- Lasersko lečenje vena se može raditi tokom cele godine.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled