Cistoskopija

Cistoskopija je endoskopka procedura koja omogućava lekaru da pregleda sluznicu bešike i uretre (mokraćne cevi). Cistoskop (šuplja cev) je uređaj opremljen sočivom koji se se ubacuje u uretru i polako ulazi u bešiku. Cistoskopija se može raditi ambulantno uz lokalnu anesteziju ili u bolnici u opštoj anesteziji. Vrsta cistoskopije zavisi od razloga zbog kojih je potrebna cistokopija. Postoje dve vrste procedure:

- fleksibilna cistoskopija – koristi se tanak (oko širine olovke) savitljivi cistoskop, a pacijent se ne uvodi u opštu anesteziju, već se koristi lokalna anestezija

- rigidna cistoskopija – koristi se malo širi cistoskop koji nije savitljiv, a pacijent je tokom procedure pod anestezijom.

Fleksibilne cistoskopije se obično rade ukoliko je razlog za proceduru samo pregled bešike. Rigidna cistoskopija se radi kada je potrebna složenija dijagnostika i lečenje. Jednostavna ambulantna cistoskopija može trajati pet do 15 minuta. Kada se radi u bolnici pod opštom anestezijom, cistoskopija traje 15 do 30 minuta.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


Kada se radi cistoskopija?

Cistoskopija se koristi za dijagnozu, praćenje i lečenje stanja koja utiču na bešiku i uretru. Lekar može preporučiti cistoskopiju za:

- Istraživanje uzroka znakova i simptoma kao što su krv u urinu, inkontinencija, preaktivna bešika i bolno mokrenje.

- Utvrđivanje uzroka čestih infekcija urinarnog trakta

- Otkrivanje uzroka spoljašnjeg pritiska na zid bešike izazvanih promenama na materici ili debelom crevu.

- Dodatno pojašnjenje stanja već utvrđenih ultrazvukom, rendgenom, skenerom

Cistoskopija se ne izvodi u slučaju trenutne akutne urinarne infekcije ili zapaljenja mokraćne cevi ili prostate.

Šta otkriva cistokopija?

Cistokopija može da otkrije oboljenja mokraćne bešike kao što su:

- rak mokraćne bešike

- kamenje mokraćne bešike

- upalu bešike (cistitis).

Kroz cistoskop se uz pomoć dodatnih hirurških instrumenata mogu lečiti određena stanja, odnosno izvesti dodatne intervencije.

Na primer, veoma mali tumori bešike ili kamenje mogu biti uklonjeni tokom cistoskopije. Cistoskopija može otkriti suženje uretre gde ona prolazi kroz prostatnu žlezdu, što ukazuje na uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate). Lekar može da sprovede drugu proceduru, ureteroskopiju istovremeno sa cistoskopijom.

Cistoskopija omogućava biopsiju, uzimanje uzorka tkiva zbog sumnjivih promena, uklanjanje stranih tela, plasiranje ureteralnih stentova u bubreg.

Kako se izvodi cistokopija

Pacijent tokom procedure leži na leđima, sa nogama savijenim u kolenima. Lekar će naneti anestetski gel kako bi se sprečio bol prilikom ubacivanja instrumenta .Potom pažljivo gura cistoskop u uretru, koristeći najmanji mogući obim cevi (cistokopa). U slučaju da lekar uzima uzorak tkiva ili ubacuje dodatne hirurške instrumente, biće potrebni veći obimi cistokopa.

Cistoskop ima sočivo na kraju koje radi kao teleskop što znači da uvećava unutrašnje površine uretre i bešike. Lekar može postaviti posebnu video kameru preko sočiva kako bi se slike videle na monitoru. Tokom pregleda bešika će biti napunjena fiziološkim rastvorom što omogućava bolji pregled bešike.

Priprema za cistokopiju

Lekar može pacijentu da prepiše antibiotike pre i posle cistoskopije, posebno ako ima češće urinarne infekcije. Neposredno pre samog izvođenja cistoskopije potrebno je isprazniti bešiku. Ukoliko se tokom cistoskopije pacijent uvodi u opštu anesteziju, treba da upozna lekara sa terapijom lekovima (ukoliko je uzima).

Posle cistoskopije

Ukoliko je cistokopija rađena pod sedacijom ili anestezijom, biće potrebno da pacijent ostane u bolnici dok ne prođu efekti lekova. Odlazak kući moguć je istog dana.

Neželjeni efekti nakon cistoskopije koji mogu da se pojave su krvarenje iz uretre, osećaj peckanja tokom mokrenja i češće mokrenje narednih dan-dva. Da bi se ublažile neprijatnosti, treba uzimati više vode, po pola litra prvog i drugog sata posle procedure. Ukoliko pacijent ima bolove, može uzeti neki analgetik. Protiv bolova pomoći će i topli oblozi koji se stavljaju na otvor uretre.

VAŽNO: Ukoliko se simptomi pogoršavaju ili se javi povišena temperatura, krvarenje, nemogućnost mokrenja, obavezno se javite lekaru.

Benefiti cistoskopije

- Važna u ranom otkrivanju i lečenju potencijalno opasnih oboljenja donjeg dela urinarnog trakta (kamenje, ciste, tumori, rak).

- Procedura nije bolna, a neprijatnost prolazi odmah po prestanku njenog izvođenja

- Može da otkrije benignu hiperplaziju prostate

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled