Laparoskopska operacija kile

Laparoskopska operacija kile je minimalno invazivna hirurška tehnika za otklanjanje tegoba izazvanih kilom. Kila predstavlja ispupčenje tkiva nastalo usled slabosti mišića.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se rade laparoskopske operacije kile

Kile ne moraju uvek da budu praćene simptomima. Međutim, većina pacijenta ima tegobe kao što su bol, nelagoda, tvrdoća u predelu gde se nalaze koje vremenom postaju sve intenzivnije. Operacija je jedini način za otklanjanje tegoba uzrokovanih kilom. Ako se ne leče, kile mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, kao što su infekcija i/ili gubitak krvi u crevima. Ukoliko se jave simptomi kao što su nadutost, mučnine i povraćanje, kila zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Postoji nekoliko vrsta kila:

- preponska (na pregibu između trupa i nogu, češća od muškaraca);

- femoralna (u nižem delu prepona, češća kod žena sa više porođaja);

- pupčana ( najčešće na gornjoj strani pupka);

- ventralna (kila nastala kao posledica hirurške intervencije );

- Epigastrična (na sredini trbuha, između kraja grudne kosti i pupka);

Kako se izvodi laparoskopska operacija kile

Laparoskopska operacija kile je slična drugim laparoskopskim procedurama. Radi se dok je pacijent u opštoj anesteziji. Hirurg će tada napraviti tri do četiri mala reza oko kile. Jedan rez će biti oko dva centimetra, dok će ostali rezovi biti manji. Kroz jedan rez, hirurg umeće laparoskop, instrument sa malom kamerom na kraju, kako bi imao bolji pregled stanja. Preostali hirurški alati se ubacuju kroz druge rezove. Stomak se puni (naduva) bezopasnim gasom ugljen-dioksidom kako bi se hirurgu omogućio prostor za zahvat. Hirurg će zatim pažljivo povući sadržaj kile natrag u prirodni položaj. Na kraju, ubacuje sintetičku mrežu, kako bi se ojačalo oslabljeno područje trbušnog zida. Njihova primena omogućava skoro bezbolan oporavak, kao i da se kile više ne vraćaju. Nakon procedure, mali rezovi na stomaku se zatvaraju šavovima. U roku od nekoliko meseci, rezovi su jedva vidljivi. Laparoskopska operacija opravka kile obično traje oko jedan sat ili manje.

Priprema za laparoskopsku operaciju kile

Pre operacije pacijentu se radi procena opšteg zdravstvenog stanja, što uključuje upoznavanje sa medicinskom istorijom bolesti i pregled. Pregled, ukoliko lekar proceni, ponekad uključuje laboratorijske analize i EKG.

Najmanje 8 sati pre procedure pacijent ne sme da jede i pije. Pacijenti koji uzimaju terapiju treba da pitaju lekara da li i kako treba da uzimaju lekove pre i posle operacije. Naime, određeni lekovi mogu uticati na zgrušavanje krvi, što može dovesti do komplikacija tokom i/ili posle operacije.

Posle operacije laparoskopske operacije kile

Većina ljudi posle operacije može da ode kući na oporavak istog dana. Vreme oporavka je oko jedne do dve nedelje. Lagana aktivnost moguće su nakon dve nedelje od operacije, a sa napornim vežbama treba da sačekaju oko mesec dana.

Benefiti laparoskopske operacije kile

Minimalno invazivne tehnike koje se rade kroz minimalne rezove pružaju sledeće prednosti pacijentima:

- kraće vreme operacije;

- manji rizik od infekcije;

- kraći i manje bolni oporavak;

- manja veličina reza;

- raniji povratak na posao i dnevnim aktivnostima.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled