THD operacija hemoroida

THD operacija hemoroida je savremena minimalno invazivna metoda lečenja hemoroidalne bolesti. THD je skraćenica za transanalnu hemoroidalnu dearterijalizaciju. To znači da se bez ikakvog reza podvezuju arterije koje krvlju snabdevaju hemoroide (šuljeve), što su nazivi za uvećane, otečene i upaljene vene na završnom delu debelog creva – rektumu i anusu (pravom crevu i čmaru). Hemoroidi mogu da svrbe, stvaraju osećaj nelagodnosti, bol i krvarenje prilikom obavljanja velike nužde.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi THD operacija hemoroida?

THD operacija hemoroida se radi kod upale hemoroida trećeg i četvrtog stepena koji mogu da izazivaju jak bol i krvarenje prilikom pražnjenja creva (velike nužde).

Uzroci hemoroidalne bolesti mogu biti: hronični zatvor, jako naprezanje prilikom pražnjenja creva, dugotrajno sedenje ili stajanje, gojaznost, trudnoća, nasledna predispozicija, ishrana u kojoj nema dovoljno namirnica bogatih vlaknima.

Hemoroidalna arterija se direktno uliva u hemoroidalnu venu, a ne kroz razgranate arteriole i kapilare, što je slučaj na drugim delovima tela. Na spoju ta dva velika krvna suda postoji zalistak koji bi trebalo da propušta krv iz arterije u venu samo kada treba da se zatvori čmar. Međutim, kada taj zalistak ne funkcioniše, onda krv stalno ulazi u hemoroidalnu venu, pritisak raste, pa se vena širi. Tako hemoroidi prelaze u bolesno stanje, dolazi do upale, a često i prolabiraju (ispadaju) iz čmara.

U zavisnosti od stepena uznapredovale bolesti, upala unutrašnjih hemoroida se deli u četiri stepena. Prvi stepen ne zahteva hirurško lečenje, dok u drugom stepenu mogu da se osete kao čvorići veličine klikera. Oni mogu da ispadnu van čmara prilikom pražnjenja creva ili većem fizičkom naporu, ali se sami vraćaju. Hemoroidi trećeg stepena su najčešće veličine klikera, ali se sami spontano ne vraćaju. U analni kanal se mogu vratiti rukom. Hemoroidi četvrtog stepena su veličine jagode (ili veći), ne mogu se nikako vratiti, često krvare i bole. Oni uvek zahtevaju hirurško lečenje.

Kako se izvodi THD operacija hemoroida?

THD operacija hemoroida se radi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji. Pacijent leži na levom boku. Procedura se izvodi pomoću anoskopa i Dopler aparata. Na anoskop se nanese gel sa dodatkom anestetika. Anoskopom se raširi analni kanal i kroz njega ubaci Dopler sonda da bi hirurg na monitoru video sliku krvnih sudova (hemoroidalnih arterija i vena) i da bi se mesta ulivanja arterija u vene precizno locirala. Zatim se arterije podvezuju, čime se sprečava dovod krvi u hemoroid, pa oni sami vremenom nestaju.

Kada postoji i prolaps sluznice završnog dela debelog creva, taj deo sluznice se podiže, vraća na svoje mesto i prišiva. Onda se stavlja sunđerasti tampon koji se sam rastapa u narednih 12 do 14 časa. Funkcija tampona je da napravi pritisak na šavove kako neki od njih ne bi popustili pri promeni položaja posle završenog zahvata.

Procedura traje oko 30 minuta. Za pacijenta je bezbolna.

Posle THD operacije hemoroida može da se javi minimalan bol. Tada se preporučuje uzimanje lekova protiv bola. Svojim svakodnevnim aktivnostima pacijent može da se vrati u narednih dan ili dva. Neophodno je da narednih nekoliko meseci pije najmanje 2 litra vode dnevno i unosi hranu bogatu biljnim vlaknima. Kod pacijenata kod kojih su stavljeni šavovi na prolabirane hemoroide (one koji su bili van čmara), može da se pojavi hitan nagon za pražnjenjem creva, ali taj osećaj vremenom nestaje.

Priprema za THD operaciju hemoroida

THD operacija hemoroida zahteva da se prethodno obave pregledi (rektoskopija ili kolonoskopija).

Ako ste na terapiji lekovima koji utiču na razređivanje krvi, obavestite o tome doktora i pitajte ga koliko dana pre operacije treba da prestanete da ih uzimate.

Pacijent treba da uzme preporučeno laksativno sredstvo ili upotrebi klizmu.

Osam do 12 sati pre operacije ne treba unositi nikakvu hranu. Poslednji obrok pre tog perioda treba da bude lagan (supa, čorba ili salata).

Svoju uobičajenu terapiju pacijent može da uzme uz gutljaj vode.

Benefiti THD operacije hemoroida

THD operacija hemoroida ima prednosti u odnosu na klasičnu hirurgiju, a neka od njih su:

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled