Ultrazvuk prostate

Ultrazvuk prostate je neinvanzivna i bezbolna dijagnostička metoda kojom se, pomoću ultrazvučnih talasa, na monitoru dobija slika organa i svih eventualnih promena na njemu. Tokom abdominalnog ultrazvučnog pregleda prostate, ultrazvučnom sondom se prelazi preko trbuha u nivou male karlice, gde je smeštena prostata. Ultrazvuk prostate savetuje se svim muškarcima starijim od 40 godina kao preventivni, odnosno skrining pregled. Što je muškarac stariji, povećava se rizik od nastanka karcinoma prostate. Oko 60% karcinoma prostate se otkrije kod muškaraca starijih od 65 godina.

ultrazvuk prostate

Kada se radi ultrazvuk prostate?

Ultrazvuk prostate se radi da bi se proverila veličina prostate, njen oblik i videle okolne strukture.

Kako se izvodi ultrazvuk prostate?

Kada se radi abdominalni ultrazvuk prostate, pacijent leži na leđima otkrivenog trbuha. Zatim doktor na trbuh pacijenta nanosi gel koji provodi ultrazvučne talase. Pomoću ultrazvučne sonde, kojom doktor prelazi preko kože na trbuhu u nivou male karlice (gde se nalazi prostata), dobija se slika na monitoru. Na ovaj način se vidi veličina, oblik prostate i eventualne promene na njoj i okolnim tkivima.

Koje bolesti otkriva ultrazvuk prostate?

Ultrazvuk prostate može otkriti:

Priprema za ultrazvuk prostate

Ultrazvuk prostate, koji se radi abdominalno, zahteva punu bešiku. To znači da pacijent treba da popije litar do litar i po vode, oko sat i po vremena pre pregleda, a da u međuvremenu ne mokri.

Benefiti ultrazvuka prostate

Ultrazvuk prostate može da otkrije dobroćudne (benigne), ali i zloćudne (maligne) promene na prostati, ali i završnim delovima debelog creva (rektumu i anusu). Što se pre započne lečenje, to su rezultati bolji.

Ako se karcinomi otkriju u ranom stadijumu, mogućnosti lečenja su veće, ono je efikasnije, period preživljavanja pacijenta je duži, a njegov kvalitet života bolji. U skoro 100% slučajeva, muškarci kod kojih je karcinom prostate otkriven u ranim fazama (I, II i III), žive još najmanje 5 godina. Statistički podaci iz SAD pokazuju da većina lečenih pacijenata živi još 10-15 godina nakon dijagnoze postavljene u ranoj fazi.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled