Lečenje steriliteta kod muškaraca

Lečenje steriliteta kod muškaraca počinje kao i kod žena otkrivanjem uzroka zbog kojeg nije došlo do začeća ni posle godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa. U 30 do 40 odsto slučajeva uzrok nemogućnosti začeća je muška neplodnost. Lečenje sterliteta kod muškaraca može uključivati hirurške metode, hormonsku terapiju, lečenje infekcija, lečenje problema koji se javljaju tokom seksualnog odnosa, potpomognutu reproduktivnu tehnologiju (metode IVF, IUI, ICSI).

Muška neplodnost može biti uzrokovana niskom proizvodnjom sperme (oligospermia, azoospermia), poremećajima u koncentraciji (necrozospermia, polyzoospermia) i obliku spermatozoida (teratozoospermija) ili blokadama koje sprečavaju protok sperme, kao i drugim problemima, kao što je prisustvo eritrocita i leukocita u ejakulatu. Takođe, uzrok mogu biti polnoprenosive bolesti, retrogradna ejakulacija, varikokela (proširenje vena skrotuma) koja utiče na kvalitet i broj spermatozoida, nedovoljna proizvodnja testosterona, infekcije.

Nemogućnost začeća deteta može biti stresna i frustrirajuća, ali danas su dostupni brojni tretmani koji mogu da reše problem muške neplodnosti.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kojim testovima se utvrđuje uzrok steriliteta kod muškaraca?

Dijagnostikovanje problema muške neplodnosti obično uključuje:

- Opšti fizički pregled i istorija bolesti: Lekar pregleda genitalije i postavlja pitanja o svim naslednim stanjima i bolestima, hroničnim zdravstvenim problemima, povredama ili operacijama koje mogu uticati na plodnost. Takođe, važni su i podaci o seksualnim navikama pacijenta i njegovom seksualnom razvoju tokom puberteta.

- Analiza sperme - spermogram: Uzorci sperme šalju se u laboratoriju kako bi se izmerio broj prisutnih spermatozoida i tražila bilo kakva odstupanja u obliku (morfologiji) i kretanju (pokretljivosti) spermatozoida, kao i da li je prisutna neka infekcija. Često broj spermatozoida značajno varira od jednog uzorka do drugog. U većini slučajeva, nekoliko testova analize sperme se radi tokom određenog vremena kako bi se dobili pouzdani rezultati. Ako je analiza spermograma normalna, lekar će preporučiti detaljno testiranje ženskog partnera pre nego što odluči da se rade dodatni testovi kod muškarca.

Dodatni testovi u lečenju steriliteta kod muškaraca

Lekar može preporučiti dodatne testove koji će pomoći da se identifikuje uzrok neplodnosti. To može uključivati:

- Ultrazvuk skrotuma: Ultrazvuk skrotuma omogućava lekaru da vidi da li postoji varikokela ili drugi problemi u testisima i potpornim strukturama.

- Transrektalni ultrazvuk: Omogućava lekaru da proveri stanje prostate i potraži moguće blokade koje onemogućavaju protok sperme.

- Testiranje hormona: Hormoni koje proizvode hipofiza, hipotalamus i testisi igraju ključnu ulogu u seksualnom razvoju i proizvodnji sperme. Nivo testosterona i drugih hormona meri se iz uzorka krvi muškarca.

- Analiza urina nakon ejakulacije: Sperma u urinu može ukazivati da se vraća u bešiku umesto da izlazi izvan penisa tokom ejakulacije (retrogradna ejakulacija).

- Genetski testovi: Kada je koncentracija sperme izuzetno niska, može postojati genetski uzrok. Genetičko testiranje može biti zatraženo kako bi se dijagnostikovali različiti urođeni ili nasledni sindromi.

- Biopsija testisa: Ukoliko rezultati biopsije testisa pokažu da je proizvodnja sperme normalna, vaš problem je verovatno uzrokovan blokadom ili drugim tegobama sa kretanjem sperme.

- Specijalizovani testovi funkcije sperme: Brojni testovi se mogu koristiti da se proveri koliko vremena spermatozoidi prežive nakon ejakulacije i da li može da prodre u jajnu ćeliju.

Načini lečenja steriliteta kod muškaraca

Tretmani za mušku neplodnost uključuju:

- Operacije: Varikokela (proširenje vene skrotuma) se često može hirurški korigovati ili popraviti opstrukcija koja utiče na kvalitet i broj spermatozoida. U slučajevima kada u ejakulatu nema sperme, spermatozoidi se često mogu uzeti direktno iz testisa ili epididimisa korišćenjem tehnika izvlačenja sperme.

- Tretiranje infekcija: Lečenje antibioticima može izlečiti infekciju reproduktivnog trakta, ali to ne znači da će se vratiti ili poboljšati plodnost.

- Lečenje problema sa seksualnim odnosom. Lekovi ili savetovanje lekara mogu pomoći u poboljšanju plodnosti u uslovima kao što su erektilna disfunkcija ili prevremena ejakulacija.

- Hormonski tretmani i lekovi: Lekar može preporučiti zamenu hormona ili lekove u slučajevima kada je neplodnost uzrokovana visokim ili niskim nivoom određenih hormona.

- Potpomognuta reproduktivna tehnologija: Tretmani uključuju dobijanje sperme normalnom ejakulacijom, uzimanje uzorka hirurški putem, u zavisnosti od slučaja. Spermatozoidi se zatim ubacuju u matericu (Intruterina inseminacija) ili se koristi za in vitro oplodnju (IVF) ili intracitoplazmatsku injekciju sperme (ICSI).

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled