Ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca je bezbedna i bezbolna neinvazivna dijagnostička metoda koja se primenjuje u kardiologiji da bi se procenila funkcija srca (komora, predkomora i srčanih zalisaka) i velikih krvnih sudova. Izvodi se pomoću ultrazvučnog aparata, čiji je sastavni deo i ekran na kome doktor prati pomoću pokretnih slika srca njegov ritam, ali vidi i okolne velike krvne sudove povezane sa njim.

Iako je ultrazvuk srca dijagnostička metoda prvenstveno namenjena kardiološkim bolesnicima, preporučuje se i kao skrining metoda svim osobama starijim od 40 godina, a naročito onima koji imaju bliske srodnike koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Pod povećanim rizikom od bolesti srca su i oboleli od dijabetesa, gojazne osobe, dugogodišnji pušači, osobe sa povišenim krvnim pritiskom i vrednostima masnoća u krvi, pa se i njima preporučuje da jednom godišnje urade ultrazvuk srca.


Kada se radi i šta sve može da otkrije ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je dijagnostička metoda koja se primenjuje radi otkrivanja različitih bolesti srca i velikih krvnih sudova, ali za otkrivanje posledica nekih kardioloških i nekardioloških oboljenja. Ultrazvuk srca se radi:


Kako se izvodi ultrazvuk srca?

Pre početka izvođenja ultrazvuka srca pacijent mora da se skine do pojasa i legne na medicinski sto. Levu ruku stavlja ispod glave, a desnu drži spruženu pored tela. Da bi se slike na ekranu jasno videle, ultrazvuk srca se radi u zamračenoj prostoriji.

Lekar stavlja gel na sondu, a potom njom prelazi preko grudnog koša u predelu srca. Ultrazvučni talasi se odbijaju od srca i okolnih velikih krvnih sudova, što rezultira slikama na ekranu. Aparat pravi snimke srca iz različitih uglova, a istovremeno se čuju i zvuci koje srce pravi dok radi i istiskuje (pumpa) krv, otvara i zatvara srčane zaliske. Zato je bitno da pacijent tokom ovog pregleda bude miran. U nekom trenutku, doktor zatraži od pacijenta da na nekoliko sekundi zadrži dah da bi se dobili kvalitetniji snimci. Najčešće se sve dobijene slike i zvuci snimaju na CD, pa se i naknadno mogu ponovo pregledati ili porediti sa prethodnim nalazima iste vrste.

Pri ultrazvučnom pregledu srca se najčešće uključuje i kolor dopler. Ova tehnologija omogućava određivanje brzine i pravca protoka krvi koristeći Doplerov efekat. Kompjuter pretvara zvučne talase u različite boje. Te boje pokazuju brzinu i pravac cirkulisanja krvi u realnom vremenu. Plava boja pokazuje protok krvi ka ultrazvučnoj sondi, a crvena u suprotnom pravcu. Što je boja intenzivnija, to je brzina protoka krvi veća. Zahvaljujući kolor dopleru lakše može da proceni funkcija srčanih zalistaka, stanje pretkomora i komora srca. Svi ovi podaci mogu biti prikazani i u formi grafikona.

Procedura traje oko 20 minuta.


Priprema za ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Pacijent može normalno da uzima hranu, vodu i svoju redovnu propisanu terapiju.


Benefiti ultrazvuka srca

Ultrazvuk srca bezbolno i pouzdano otkriva urođene srčane mane, ali i mnoga oboljenja srca i velikih krvnih sudova, kao i poremećaje funkcije srca. Za pacijenta, to je potpuno neškodljiva metoda kojom se pouzdano mogu otkriti kardiovaskularni problemi u ranoj fazi i odmah započeti lečenje. Time se mogu sprečiti ozbiljna oštećenja srčanog mišića, blagovremeno zameniti srčani zalisci ili razbiti krvni ugrušak koji može da dovede do infarkta, embolije pluća ili moždanog udara.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled