Podvezivanje hemoroida gumicama

Podvezivanje hemoroida gumicama danas je metoda izbora za ambulantno lečenje hemoroida prvog do trećeg stepena. Ova metoda najčešće je izbor lekara za uklanjanje hemoroida u svetu. Hemoroidi, koji se još nazivaju i šuljevi, su otečene vene u anusu i donjem delu rektuma, nalik proširenim venama. Do nastanka hemoroida dolazi rastezanjem vena pod pritiskom, zidovi postaju tanji i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljene vene probijaju spolja (prolaps). Hemoroidi se mogu razviti unutar rektuma (unutrašnji hemoroidi) ili ispod kože oko anusa (spoljni hemoroidi). Skoro tri od četiri odrasle osobe će s vremena na vreme imati hemoroide. Njihovu pojavu mogu da izazovu opstipacija, dijareja, napinjanje tokom pražnjenja, bolesti creva... Najčešći znak prisustva hemoroida je svež trag krvi iz anusa, zatim bol, svrab i nelagodnost.

VAŽNO: Ukoliko krvarite tokom pražnjenja creva ili imate hemoroide koji se ne povlače ni nakon nedelju dana kućne nege, obratite se lekaru. Rektalno krvarenje ne mora da bude samo posledica hemoroida, veći nekih ozbiljnih oboljenja kao što je rak debelog creva ili anusa.

PRVA poliklinika ima tim vrsnih stručnjaka gastroeneterologa i proktologa koji se bave dijagnostikom i lečenjem raznih oboljenja digestivnog trakta.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi podvezivanje hemoroida gumicama?

Kao što je potrebno što pre pristupiti lečenju bilo koje bolesti, tako je i sa hemoroidima koji vremenom dovode do sve većih tegoba i komplikacija. Hemoroidi su klasifikovani u četiri stadijuma na osnovu stepena prolapsa: U prvoj fazi hemoroidi su najčešće neprimetni, a od simptoma javljaju se blago krvarenje i peckanje i nema prolapsa. U drugoj fazi dolazi do intenzivnijeg krvarenja i ispadanja hemoroida koji se sami povlače. U trećoj fazi hemoroidi ne mogu sami da se vrate u analni kanal. A u poslednjoj, četvrtoj fazi javljaju se komplikacije kao što su oštar bol i stvaranje tromba . Zato je važno ukloniti hemoroide u što ranijoj fazi da bi se izbegle komplikacije koje nose sa sobom kasniji stadijumi hemoroida. Na sreću, dostupne su efikasne opcije za lečenje među kojima je podvezivanje hemoroida gumicama.

Kako se radi podvezivanje hemoroida gumicama

Postupak nije bolniji od anoskopskog pregleda i traje oko svega nekoliko minuta. Obavlja se tako što pacijent leži na boku, isto kao i kod anoskopskog pregleda. Postupak obično sprovode gastroenterolozi, kolorektalni hirurzi i opšti hirurzi.

Lekar kroz anoskop uz pomoć instrumenta ligatora stavlja jednu ili dve sitne gumene trake oko osnove unutrašnjeg hemoroida kako bi prekinuo njegovu cirkulaciju i ishranu tkiva. Hemoroidi tako počinju da venu i otpadaju u roku od nedelju dana. Ova intervencija se radi u delu anusa koji ima manje receptora za bol, tako da je procedura manje bolna.

Priprema za podvezivanje hemoroida gumicama

Za postavljanje gumica nije potrebna nikakva posebna priprema kao što je to slučaj pred neke operacije. Nije potrebna ni anestezija, kao ni čišćenje creva.

Posle podvezivanja hemoroida gumicama

Može da se javi bol i osećaj punoće u donjem delu stomaka, ali ovi simptomi obično nestaje u roku od nekoliko dana nakon operacije. Ukoliko je potrebno, mogu se koristiti lekovi protiv bolova.

Neki ljudi mogu odmah da se vrate redovnim aktivnostima. Drugima će možda trebati dva do tri dana oporavka.

Prednosti podvezivanja hemoroida gumica

Veoma brz oporavak

Povratak redovnim aktivnostima već sledećeg dana

Mogućnost recidiva je svedena na manje od 5%

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled