Lečenje stres urinarne inkontinencije

Lečenje stres urinarne inkontinencije može biti nehirurško i hirurško, a postoje i različiti načini lečenja kod žena i muškaraca.

Stres inkontinecija je najčešći oblik urinarne inkontinencije koja može da se javi kod oba pola. Ispoljava se tako što pri fizičkom naporu, dizanju tereta, skakanju, savijanju, kijanju ili kašljanju, dolazi do nevoljnog puštanja mokraće. Ove akitvnosti dovode do iznenadnog pritiska na bešiku i uretru (mokraćnu cev). Unutar mokraćne cevi se nalazi mišić - sfinkter koji se na trenutak otvori i tako omogući da izvesna količina mokraće izađe bez svesne kontrole.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


Koji su faktori rizika za stres urinarnu inkontinenciju?

Postoje brojni faktori koji dovode do stres urinarne inkontinencije:

- Starenje je prvi faktor rizika jer, s godinama, popušta sfinkter koji zatvara mokraćnu cev. Procenjuje se da preko 50% žena starijih od 65 godina ima stres inkontinenciju. Kod žena je 8-10 puta učestalija nego kod muškaraca.

- Trudnoća i vaginalni porođaj su veoma značajni faktori rizika.

- Menopauza je često okidač stres urinarne inkontinencije kod žena.

- Operacije u predelu male karlice kao što je histerektomija (uklanjanje materice).

- Prolaps bešike kao posledica slabljenja trbušnog zida i operacija u predelu male karlice.

- Gojaznost

- Dijabetes

- Hronični kašalj

- Operacije prostate (kod kancera prostate ili dobroćudnog uvećanja prostate – benigne hiperplazije).

Kako se dijagnostikuje stres urinarna inkontinencija?

- Prvi pregled koji se radi je klinički pregled urologa uz beleženje svih tegoba na koje se pacijent žali.

- Dnevnik mokrenja. Beleži se ukupan broj mokrenja tokom 24 časa i najveća dnevna količina izmokrenog urina.

- Laboratorijska analiza mokraće. Ispituje se da li postoji urinarna infekcija ili krv u mokraći (hematurija).

- Ultrazvučni pregled. Radi se ultrazvuk trbušne duplje (gde se pregledaju i mokraćne bešika i bubrezi) ili samo male karlice (pregled bešike).

- Cistoskopija. Pomoću endoskopa (optičkog instrumenta u obliku tanke cevi sa kamerom na vrhu) pregleda se sluzokoža mokraćne cevi i mokraćne bešike.

- Test kašljanja uz punu bešiku. Izvodi se pri punoj bešici prvo ležeći, a ako je negativan, onda stojeći.

- Test ulošcima. Procenjuje se količina nevoljno izmokrene mokraće merenjem težine uloška pre i posle mokrenja.

- Urodinamsko ispitivanje. Ispitivanje se vrši pomoću tankog katetera kroz koji se vodom puni bešika. Zatim pacijent mokri. Prati se vreme mokrenja, kvalitet mokrenja i količina mokraće. Ultrazvučnim pregledom se određuje količina zaostale količine mokraće. Ostatak urina veći od 200 ml ukazuje na poremećaj.

Opšte preporuke u lečenju stres urinarna inkontinencija kod žena

Prvi korak u lečenju stres urinarne inkontinencije su sledeće preporuke koje ne uključuju lekove i operativne zahvate su:

- Ženama se preporučuju Kegelove vežbe kojima se ojačavaju mišići urogenitalnog trakta. Vežbe se sastoje iz voljnog stezanja mišića, kao kada želimo da prekinemo mlaz mokraće pri pražnjenju bešike ili zatvorimo ulaz u vaginu. Mišiće treba držati stegnutim 10 sekundi. - Kegelove vežbe se rade u najmanje 3 seta od po 10 ponavljanja svakodnevno. Potrebno je najmanje 2 do 3 meseca svakodnevnog vežbanja pre nego što se vide prvi rezultati.

- Preporučuje se ishrana bogata biljnim vlaknima i povećan unos vode da bi se sprečio zatvor, koji može da pogorša stanje inkontinencije.

- Izbegavanje unosa pića i hrane koji utiču na učestalo mokrenje (kafa, čaj, alkohol, lubenica, kisela hrana i veštački zaslađivači).

- Održavanje zdrave telesne mase i prestanak pušenja mogu značajno da pomognu.

- Kontrola dijabetesa i visokog krvnog pritiska su značajni faktori.

- Izbegavanje uzimanja lekova za izbacivanje vode (diuretika) kada osoba zna da neće biti u prilici da ode u toalet.

- Trening mokraćne bešike. U određenim vremenskim razmacima tokom dana pacijentkinja pokušava da odgodi pražnjenje bešike kako bi interval bio najmanje 1 do 2 sata. Kada oseti nagon za mokrenjem, žena treba da pokuša da ga o njemu razmišlja kao o talasu koji će proći, stoji mirno ili radi Kegelove vežbe. Zdrave osobe mokre u intervalima od 3 do 4 sata.

Nehirurško lečenje stres urinarne inkontinencije kod žena

Stres urinarna inkontinencija kod žena se leči na više načina koji isključuju hirurgiju:

- Vaginalnim estrogenskim kremema, gelovima ili flasterima koji doprinose jačanju vaginalnih mišića i tkiva posle menopauze.

- Korišćenjem vaginalnih pesara ili prstenova (naprava od gume ili silikona) koji se postavljaju u vaginu da bi davali podršku bešici i mokraćnoj cevi i tako sprečavali nevoljno curenje mokraće. Pesar može da se nosi ceo dan.

- Korišćenjem uretralnih uložaka. Sterilni uložak se stavlja u mokraćnu cev i vadi pre mokrenja. Potom se zameni novim, sterilni uloškom.

- Električnom stimulacijom. Elektrode se ubace u rektum ili vaginu i započne se blaga elektrostimulacija da bi se aktivirali i ojačali mišići donjeg dela male karlice.

- Spoljašnjom magnetnom inervacijom mišića donjeg dela male karlice. Elekromagnetna stimulacija se radi dok pacijent sedi na stolici koja emituje magnetno polje. Ova metoda izazivanjem kontrakcija doprinosi povećanju tonusa sfinktera koji se nalazi unutar mokraćne cevi.

-Injekcijama sintetičkih materijala. Sintetički materijal se injekcijom ubrizga u područje oko mokraćne cevi, što pomaže da ona ostane zatvorena i tako smanji nevoljno curenje mokraće. Ova metoda je manje efikasna od hirurgije i često mora da se ponovi više puta.

Hirurško lečenje stres inkontinencije kod žena

Stres inkontinencija kod žena se uspešno leči sling procedurama koje koriste TVT i TOT trake, odnosno mrežice. Operacija se najčešće radi u opštoj anesteziji, ali je nekada moguće da se radi i uz regionalnu ili lokalnu anesteziju.

Pacijentkinja tokom operacije leži na ginekološkom stolu, u položaju kao za vreme ginekološkog pregleda. Na prednjem zidu vagine se napravi mali rez na sluzokoži vagine i kroz njega se uvede traka, odnosno trakasta mrežica od polipropilena. Ona se postavlja ispod mokraćne cevi i na taj način pruža podršku oslabljenim tkivima koja joj daju oslonac. Zatim se rez zašije koncem. Konci se posle izvesnog vremena razgrađuju, pa se ne vade.

Operacija traje 15-20 minuta, a pacijentkinja istog dana biva otpuštena iz bolnice. Pacijentkinja se vraća svojim uobičajenim aktivnostima kroz 7 do 14 dana.

Lečenje stres inkontinencije kod muškaraca

Kod muškaraca se stres inkontinencija najčešće javlja kao posledica operacije karcinoma prostate.

- Nehirurški način lečenja stres inkontinencije kod muškaraca je upotreba kondom katetera. Ovakav kateter se kao kondom navuče na penis, a njegov vrh je spojen cevčicom sa kesom u koju otiče mokraća. Nažalost, na ovaj način se ne sprečava nevojno oticanje mokraće, več se ona „hvata“ i odvodi u kesu.

- I kod muškaraca je primenjuje sling procedura, odnosno postavlja se mrežica koja pruža podršku gornjem delu mokraćne cevi blizu sfinktera.

- Postavljanjem veštačkog sfinktera se mokraćna cev drži zatvorenom sve dok se ne pritisne pumpa koja je otvara i tako omogućava mokrenje.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled