Subkutana mastektomija

Subkutana mastektomija je hirurški postupak uklanjanja celokupnog tkiva dojke kroz rez na njoj koji omogućava hirurgu da ukloni obolelo tkivo, a da poštedi kožu, areolu i bradavicu, ostavljajući ih netaknutim. Subkutana mastektomija može da se radu u slučaju benignih i malignih promena na dojkama i okolnih tkiva. Operacija traje jedan do tri sata. U većini slučajeva istovremeno sa ovom operacijom može da se radi i rekonstrukcija dojke. Ova operacija omogućava da dojka kojoj je odstranjen najveći deo ponovo dobije oblik i veličinu usklađenu sa drugom dojkom. Druge opcije nakon mastektomije uključuju nošenje grudnog oblika (proteze dojke) ili specijalnog grudnjaka za mastektomiju.

Rak dojke se smatra jednim od vodećih uzroka smrti među ženama širom sveta. Međutim, stopa preživljavanja kod ove bolesti se ipak poboljšava zbog povećane svesti o važnosti prevencije, dostupnosti skrining testova i sve naprednijeg lečenja.

Osim subkutane mastektomije, postoje i druge vrste ove hirurške procedure.

- Jednostavna ili potpuna mastektomija, prilikom koje se uklanja cela dojka.

- Modifikovana radikalna mastektomija, koja takođe podrazumeva uklanjanje cele dojke zajedno sa masnim tkivom i limfnim čvorovima.

- Radikalna mastektomija, pri kojoj se uklanja dojka i njen aksilarni (potpazušni) sadržaj, kao i dobar deo mišićnog tkiva iza dojke.

Koja vrsta mastektomije će biti primenjena zavisi od stanja pacijentkinje i faze bolesti. Velika većina žena sa dijagnozom raka dojke i dalje bi želela da zadrži oblik zahvaćenog dela tela posle uklanjanja ćelije raka. To čini subkutanu mastektomiju kao najbolju metodu lečenja za njih.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi subkutana mastektomija

Hirurg će najverovatnije preporučiti ovu operaciju ako imate:

• veliki čvor (tumor), posebno u dojci manje veličine

• tumor u sredini dojke

• više od jedne oblasti zahvaćene malignim promenama u dojci

• velike površine pod invanzivnim duktalnim karcinomom koji je najčešći tip raka

Ženama sa dijagnozom sledećih stanja može se savetovati da se podvrgnu subkutanoj mastektomiji:

- Invanzivni lobularni karcinom (ILC)- Ovo je vrsta invazivnog karcinoma koji se razvija iz lobula ili žlezda dojke koje proizvode mleko. Žene kojima je dijagnostikovano ovo stanje obično ne mogu da osete grudvice (krvžice) u grudima. Umesto toga, postoji izražena punoća ili zadebljanje samo u jednom delu. Takođe dolazi do promene na koži, a bradavica postaje invertirana (uvučena). Ovo stanje često ne prate simptomi u ranim fazama bolesti i može se otkriti tek u uznapredovaloj fazi raka.

- Fibrocistična bolest dojke - Stanje kod kojeg se javljaju palpabilni čvorići u grudima. Takođe se odlikuje prisustvom fibroznih tkiva. Najčešći simpotmi su otok i osetljivost zahvaćenog dela dojke. Iako se bolest smatra benignom, žene koje su imale višestruke biopsije za procenu ovih čvorića mogu odlučiti da u potpunosti uklone tkivo dojke uz zadržavanje kože i areole.

- Hronični mastitis - Ponavljajuća infekcija dojke, posebno u mlečnim kanalima koji prenose mleko do bradavice. Kod žena koje ne doje, ovo stanje često izazivaju hormonske promene koje dovode do začepljenja kanala. Kada se javi bakterijska infekcija, javlja se otok i osetljivost dojke. Ako se ne leči, hronični mastitis može dovesti do apscesa (nakupina upalnog gnojnog sadržaja) i groznice. Lekari mogu u ovom slučaju preporučiti subkutanu mastektomiju ukoliko stanje potraje i izaziva veliki bol i neprijatnost.

- Mastopatija uzrokovana silikonskim implantatima - silikonski implantati u grudima mogu da procure i izazovu lezije. To može dovesti do otoka, osetljivosti i hroničnog bola. U slučajevima kada se silikon proširio na veliku površinu dojke, subkutana mastektomija može da bude odogvorajuća hirurška procedura.

- Veliki benigni tumori dojke - Subkutana mastektomija se radi i kod pacijentkinja koje imaju benigne tumore velikih dimenzija. Iako ovi abnormalni rast ćelija ne predstavljaju nikakvu neposrednu pretnju po zdravlje, ovo stanje dovodi do značajnog bola i neprijatnosti.

- Visok genetski rizik od razvoja raka dojke - Žene koje su imale bliske rođake sa dijagnozom raka dojke takođe mogu da se odluče za subkutanu mastektomiju kao preventivnu meru.

Kako se izvodi subkutana mastektomija?

Pred proceduru, pacijentkinja se uvodi u opštu anesteziju. Nakon obeležavanja mesta zahvata, hirurg će napraviti rez, obično unutar pregiba ispod dojke. Neki hirurzi odlučuju da naprave rez oko područja bradavica. Zatim se uklanja tkivo dojke. Uzorci tkiva iz limfnih čvorova se takođe uzimaju i šalju u laboratoriju na histopatološku analizu. U nekim slučajevima, plastični hirurzi rade rekonstrukciju dojke tokom iste operacije. Postoji nekoliko načina da se rekonstruiše dojka. Jedna opcija je korišćenje tkiva iz drugog dela tela, kao što su tkiva sa stomaka ili leđa. Druga opcija je upotreba silikonskog implantata za zamenu uklonjenog tkiva dojke. Hirurg takođe postavlja drenažne plastične cevčice unutar dojke pre nego što zatvori rez šavovima.

Priprema za subkutanu mastektomiju

Pacijentkinja teba da obavesti lekara o svim lekovima, vitaminima ili suplementima koje uzima, posebno ukoliko uzima aspirin ili druge lekove za razređivanje krvi. Nedelju dana pre operacije, pacijentkinja treba da razgovara sa lekarom o tome koje lekove treba da izbegava jer mogu povećati rizik od prekomernog krvarenja. Ne sme se jesti ili piti 8 do 12 sati pre operacije.

Posle subkutane mastektomije

- Većina pacijenta odlazi kući istog dana nakon operacije.

- Javlja se bol, utrnulost i osećaj štipanja u predelu pazuha, pa lekar može da prepiše lekove protiv bolova.

- Lekar daje uputstva o tome kako žena treba da brine o postoperativnoj rani i drenovima kod kuće, kao i kako da prepozna znakove infekcije. Pacijentkinja dobija i lekove protiv bolova.

- Moguća je da lekar prepiše antibiotike posle operacije.

Pacijentima se savetuje da miruju nekoliko nedelja kako bi im rane zarasle. Nakon subkutane mastektomije, pacijentkinje sa rakom mogu se podvrgnuti daljem lečenju kao što su radioterapija, hemoterapija, hormonska terapija. Benigne promene obično ne zahtevaju dodatni tretman posle operacije.

Benefiti subkutane mastektomije

Subkutana mastektomija ima visoku stopu uspeha i većina pacijentkinja se dobro oporavlja nakon procedure.

To je pristup mastektomiji koji omogućava da grudi da zadrže što prirodniji izgled dojke.

Mogući rizici i komplikacije subkutane mastektomije

Subkutana mastektomija je bezbedna procedura. Ali u retkim slučajevima mogu da se jave komplikacije kao što su: infekcija na mestu hirurške intervencije, krvarenje, duboka venska tromboza, ponovo javljanje raka u slučajevima kada nisu uklonjene sve maligne ćelije tokom postupka, otoci u blizini hirurškog mesta, oštećenje nerava koje može izazvati utrnulost ili paralizu ruke, zida grudnog koša ili leđa.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled