Sklerozacija vena i kapilara

Sklerozacija predstavlja efikasnu metodu lečenja proširenih vena i kapilara. Obično se koristi za lečenje kapilara vidljivih golim okom i za lečenje vena koje se nalaze u dubljim potkožnim slojevima (skleroterapija vođena ultrazvukom). Nakon sklerozacije, tretirane vene će se povući u roku od nekoliko nedelja, mada je ponekad potrebno i više vremena da bi se video pun efekat tretmana.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi sklerozacija vena i kapilara

Sklerozacija se često radi u kozmetičke svrhe, jer poboljšava izgled proširenih vena i paučinastih vena. Postupak takođe može da se primeni zbog simptoma kao što su:

- svrab

- otok

- osećaj pečenja

- noćni grčevi

Kako se radi sklerozacija vena i kapilara

Pre sklerozacije pacijent leži na leđima sa blago podignutim nogama. Procedura se izvodi tako što lekar u venu iglom ubrizga sredstvo u tečnom obliku ili u vidu pene, koje dovodi do spazma krvnog suda i do trajnog zatvaranja proširenja. Na kraju, vena će postati ožiljno tkivo i nestati. Sklerozacija penom koristi se najčešće za veće vene jer ima mogućnost da pokrije veću površinu od tečnosti. Kada se igla izvuče, lekar primenjuje kompresiju i masira područje kako bi sprečio da krv izađe iz ubrizganog suda i raspršio rastvor. Tokom tretmana pacijent ne oseća bol, već samo peckanje i to u retkim slučajevima.

Prilikom sklerotapije nije potrebna anestezija, a postupak traje oko 30 do 45 minuta.

Ako su tretirane male vene, obično možete očekivati da ćete videti definitivne rezultate za tri do šest nedelja. Za veće vene možda će biti potrebno tri do četiri meseca. Vene koje reaguju na lečenje se uglavnom ne vraćaju, ali se mogu pojaviti nove vene. Zato će možda biti potrebno više tretmana kako bi se postigli željeni rezultati.

Na kontrolnom pregledu koji se obavlja mesec dana nakon procedure lekar će utvrditi uspešnost skleroteraije i proceniti da li je potrebno još tretmana.

Priprema za sklerozaciju vena i kapilara

Pre procedure, lekar obavlja fizički pregled i upoznaje se sa medicinskom istorijom pacijenta. Na medicinskom pregledu lekar procenjuje stanje zahvaćenih vena, provera da li pacijent boluje već od neke bolesti krvnih sudova. Pacijent treba da kaže lekaru ukoliko uzima neku terapiju, da li postoji istorija kardiovaskularnih bolesti u porodici i stvaranja tromba. Ukoliko smatra da je potrebno, lekar će obaviti i ultrazvučni pregled vena. Dan pre sklerozacije, treba izbegavati brijanje ili nanošenje losiona na noge.

Posle sklerozacije vena i kapilara

Pacijent može da ustane i hoda ubrzo nakon procedure. Hodanje i pomeranje nogu je važno da bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka. Od pacijenta se očekuje da nosi kompresione čarape ili zavoje oko dve nedelje da bi se održala kompresiju na tretiranim venama. Većina ljudi se vraća svojim normalnim aktivnostima istog dana. Dve nedelje posle procedure treba izbegavati fizičke napore i vežbe. Takođe je potrebno da izbegavate izlaganje sunce u tom periodu da se ne bi pojavile tamne fleke na tretiranim područjima. Dva dana nakon tretmana treba izbegavati vruće kupke i saune.

Neželjeni efekti

Neki neželjeni efekti koji se mogu javiti na mestu uboda su modrice, crvene površine, ranice, mrlje. Ovi neželjeni efekti obično nestaju u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Prednosti sklerozacije vena i kapilara

- Sama intervencija ne zahteva anesteziju i hospitalizaciju.

- Nakon procedure pacijent odmah vraća redovnom životu.

- Tretirane vene više neće biti vidljive.

- Istraživanja pokazuju da skleroterapija uklanja problematične vene u 75–90% slučajeva, ali to obično zahteva više tretmana.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled