Holter krvnog pritiska 24h

Holter krvnog pritiska 24h je kardiološka dijagnostička metoda kojom se prati promena vrednosti arterijskog krvnog pritiska pomoću holter monitor aparata dok ga pacijent sve vreme nosi na sebi. Aparat tokom 24 časa, na svakih 30 minuta tokom dana i na sat vremena tokom noći, meri i beleži visinu krvnog pritiska i puls pacijenta, dok on obavlja svoje uobičajene dnevne aktivnosti, ali i dok spava. Procedura je neinvazivna i bezbolna.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi holter krvnog pritiska 24h?

Holter krvnog pritiska 24h se radi iz više razloga:

Kako se izvodi holter pritiska 24 h?

Holter krvnog pritiska 24h se izvodi pomoću malog aparata koji radi na baterije. Aparat se sastoji od manžetne, koja se postavlja na nadlakticu, elektroda koje se postavljalju na grudni koš i mehanizma koji beleži vrednosti krvnog pritiska.

Pre postavljanja aparata, on se isprogramira na koliko minuta da vrši merenje krvnog pritiska. To je najčešće na 30 minuta tokom dana i na 60 minuta tokom noći.

Pacijent obavlja svoje uobičajene dnevne aktivnosti i prema uputstvima doktora vodi dnevnik svog ponašanja i simptoma. Pre svega, bitno je da pacijent zabeleži šta je radio kada su se pojavile togobe (otežano disanje, „prekakanje srca“, bol u grudima i sl).

Tokom nošenja holtera pacijent ne sme da se tušira ili kupa u kadi, niti da pliva.

Po isteku 24 časa, aparat se skida, a podaci se prebacuju na kompjuter. Poseban softver analizira rezultate, a zatim ih doktor očitava paralelno prateći dnevnik koji je pacijent vodio. Na osnovu svih tih podataka, kardiolog piše izveštaj.

Koje bolesti može otkriti holter pritiska 24h?

Holter krvnog pritiska 24h može da otkrije:

Priprema za holter pritiska

Holter krvnog pritiska 24h uglavnom ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Ako ste muškarac sa maljavim grudima, verovatno će Vam obrijati malje pre postavljanja elektroda. To se radi da bi one bolje prionule na kožu i da ne bi spadale tokom procedure.

Benefiti hotera pritiska 24h

Holter pritiska 24h omogućava kardiologu da otkrije uzroke tegoba pacijenta koje obično ostaju neotkrivene nekim drugim dijagnostičkim metodama, a koje se rade kada pacijent miruje.

Ovom metodom se dobija uvid i u oscilacije krvnog pritiska tokom sna, pa kardiolog može da koriguje vreme i dozu uzimanja leka.

Dijagnostičke metode kao što je EKG često ne registruju aritmije, jer one ne moraju da se pojava za vreme snimanja. Kada se aktivnost srca prati 24 časa, aritmije se neminovno zabeleže.

Ako se blagovremeno otkrije i leči preeklampsija i ne dođe do eklapsije, život trudnice i bebe neće biti ugroženi.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled