Infuzione vitaminske terapije

Vitaminske infuzije su specijalni rastvori sa dodatim vitaminima koji su rastvorljivi u vodi, a koji se apliciraju direktno u krvotok. Sastav infuzije se određuje individualno za svakoga u zavisnosti od potreba organizma. Naše infuzije omogućavaju brzo okrepljenje i poboljšavaju oporavak pacijenata koji se leče od različitih hroničnih i akutnih bolesti. Zahvaljujući ovoj vrsti infuzija može se značajno unaprediti lečenje i osigurati tačno određena količina vitamina i minerala u serumu. Davanje vitaminskih infuzija je sada lako dostupno u Prvoj Poliklnici na Vračaru u Beogradu, ali i u vašem domu.

Intravenske suplementacije su izuzetno efikasne samo onda kada se primene na pravi način, u pravoj dozi, pravilnim izborom rastvarača i suplemenata, kao i lekova. Mogu drastično ubrzati oporavak posle bolesti ili terapijskih procedura, pomoći kod povećanih potreba ili dehidracije, i dati povoljne efekte veoma brzo, ali isključivo uz prethodni pregled i procenu lekara. Veoma su efikasne kod virusnih i bakterijskih infekcija, kao suportivna terapija kod onkoloških bolesnika, kod hroničnog umora, stresa, bavljenja sportom ili spremanja ispita. Pacijenti često misle da je infuzija zamena za hranu, ali to je najčešća zabluda.


Prednosti vitaminskih infuzija

U odnosu na klasične vitaminske suplemente koji se piju, vitaminske infuzije pružaju 100% bioraspoloživost unetih vitamina. Na taj način se olakšava lečenje pojedinih bolesti i stanja jer je iskorišćavanje unetih vitamina unapred poznato. Razlog tome je osobina gastrointestilnog trakta da apsorpcija oralno unetih vitamina, minerala, ali i lekova, bude podložna trenutnim potrebama organizma, kao i stanju samih organa koji vrše apsorpciju. Ukoliko se isti vitamini i minerali unose intravenski, putem infuzije, zaobilaze se pomenute prirodne barijere.

Šta vitaminske infuzije omogućavaju?


Ko može da prima vitaminske infuzije?

Vitaminske infuzije su namenjene kako pacijentima obolelim od teških hroničnih bolesti, tako i svim osobama koje imaju veće potrebe za vitaminima. Mnoga medicinska stanja zahtevaju dodatnu vitaminsku potporu koja je, kada dolazi putem infuzije, najučinkovitija.

Vitaminske infuzije su namenjene:


Kada se stručno odredi sadržaj infuzije spram indikacija, vitaminske infuzije donose veliku dobrobit. U njihov sastav po potrebi mogu ući i lekovi iz grupe analgetika, antihistaminika, kortikosteroida, diuretika, bronhodilatatora i antibiotika.


Šta je u sastavu infuzija?

Najčešće se u vitaminskim infuzijama nalazi:

Koncentracija vitamina u rastvoru najčešće ide do dnevnih preporučenih potreba čoveka. Kod pojave određenih bolesti i težih stanja dodaje se i znatno veća količina određenog vitamina, u skladu sa individualnim potrebama.

Nešto veće potrebe za vitaminima od prosečnih imaju pušači, konzumenti alkohola i osobe koje se izlažu velikim psihičkim ili fizičkim naporima.

Vitamin C, kao jak antioksidans, ima veliki značaj za otpornost organizma od virusa, bakterija i gljivica, kao i za borbu protiv slobodnih radikala. On je zbog velike efikasnosti najčešći sastojak vitaminskih infuzija.

Vitamini B grupe su veoma važni za kvalitetno svakodnevno funkcionisanje. Igraju važnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, zdravlju kože, kose i noktiju, metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i sintezi brojnih materija u krvi. Suplementacija vitaminima B grupe je od velikog značaja osobama koje su pod hroničnim stresom. Kada se osoba nađe u situaciji velikog psihičkog pritiska, koja zahteva jak mentalni fokus, unošenje vitamina B grupe putem infuzije predstavlja veliku blagodet.

Vitamini B kompleksa povoljno utiču na povećanje energije kod osoba koje se oporavljaju od različitih bolesti.

Kalcijum i Kalijum se često nalaze u vitaminskim infuzijama jer je i njihov deficit u krvi čest. Kalcijum je bitan zbog održavanja gustine kostiju, funkcionisanja srca, zgrušavanja krvi, kao i prenošenje intraćelijskog signala u mišićima i nervima. Kalijum je važan katjon za funkcionisanje svih ćelija organizma, a njegov deficit se odražava na rad srca i dovodi do mišićne slabosti.

Magnezijum (magnezijum-hlorid) je takođe čest deo vitaminskih infuzija jer omogućava dobar rad imunog sistema. Takođe, utiče na smanjenje upala, snižavanje visokog krvnog pritiska i poboljšava koncentaciju.


Davanje infuzija u kućnim uslovima

Ukoliko ste iz bilo kog razloga sprečeni da dođete do Prve Poliklnike, pozovite nas i doći ćemo mi do vas. Možete se udobno smestiti na svoju sofu i primiti infuziju koja je najprimerenija vašem trenutnom stanju i potrebama. Davanje infuzije u kućnim uslovima je jedna od naših traženijih usluga i obavljamo je odmah po pozivu. Za dodatne informacije o davanju infuzija pozovite telefon: +381 60 111 1111


Lečenje mamurluka

Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Javlja se i kod alkoholičara i kod nealkoholičara, ali su simptomi mamurluka intenzivniji i kompleksniji kod alkoholičara. Poli-vitaminska infuzija predstavlja ravnomerno i sporo unošenje fiziološkog rastvora i određene materije (Vitamina) u organizam, čime se nadoknađuje izgubljena tečnost i ublažuju simptomi mamurluka.


Naše usluge Naš tim Zakažite pregled