Pregled proktologa

Pregled proktologa namenjen je pacijentima kojima je neophodan pregled rektuma, anusa i uopšte gastrointestinalnog trakta. Proktološki pregled je važan vid prevencije raka debelog creva u ranoj fazi, koji je u poslednje vreme u stalnom porastu.


Kontrolni pregledi debelog creva savetuju starijima od 45 godina na svake dve godine, ili češće, ukoliko to proceni proktolog ili postoji porodična istorija oboljevanja od ovog karcinoma. Klinička iskustva pokazuju da većina tumorskih promena nastaje u završnom delu debelog creva, a proktološki pregled omogućava da se maligne promene otkriju na vreme, kada su i veće šanse za izlečenje.

Proktolozi su hirurzi koji dijagnostikuju i leče stanja i oboljenja rektuma (dela debelog creva) i anusa (čmara) pa ih češće nazivaju kolorektalnim hirurzima. To su lekari obučeni za različite hirurške tehnike, uključujući laparoskopiju i robotsku hirurgiju.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada je potreban pregled proktologa?

Na proktološki pregled pacijenta na osnovu simptoma upućuje lekar opšte prakse. Ali pacijent bi sam trebalo da se javi proktologu u slučaju simptoma kao što su:

- analni svrab ili peckanje

-krvarenje ili drugi iscedak iz anusa

- analni ili rektalni bol

- analni kondilomi tumori

- fekalna inkontinencija

Kako izgleda pregled proktologa?

Na pregledu je važno da pacijent prvo što detaljnije opiše simptome i tegobe kako bi lekar što preciznije odredio dijagnostičke metode i način lečenja. Lekar će se upoznati i sa medicinskom istorijom pacijenta. Potom proktolog posmatra perianalnu oblast da bi identifikovao sve spoljašnje vidljive probleme.

PALPACIJA - Potom proktolog stavlja prst na perianalno područje da bi osetio njegovu konzistenciju i identifikovao eventualne anomalije. Tokom posmatranja i palpacije, lekar može da identifikuje probleme, kao što su zapaljene fisure i hemoroide, što može otežati nastavak pregleda. U ovim slučajevima, specijalista će prekinuti pregled da bi ga nastavio drugim metodama.

REKTALNA EKSPLORACIJA: u ovoj fazi, lekar nežno ubacuje prst u analni otvor. Na taj način može bolje proceniti moguće bolesti i sposobnost kontrakcije i opuštanja mišića sfinktera.

U slučaju simptoma zbog problema sa sfinkterom, proktolog može zatražiti dodatne testove kao što su anorektalna manometrija i transanalni ultrazvuk.

Koje dijagnostičke metode ili procedure lečenja podrazumeva pregled proktologa

Tokom pregleda proktologa kolorektalni hiruzi mogu da, shodno stanju paciijenta, obavljaju procedure kao što su:

- Anoskopija - ova procedura pomaže u identifikaciji promena u anusu i rektumu.

- Anoskopija visoke rezolucije (HRA) je takođe način dijagnostikovanja prekanceroznih lezija anusa i donjeg rektuma. Ovaj pregled omogućava preciznu vizualizaciju lezija i izvođenje biopsija.

- Kolonoskopija - tokom kolonoskopije lekar pregleda celo debelo crevo radi otkrivanja potencijalnih malignih promena (kolorektalni karcinom). Tokom kolonoskopije moguće je ukloniti polipe.

- Endorektalni ultrazvuk - pomaže u dijagnostici kolorektalnog karcinoma.

- Rektoskopija – tokom ove procedure lekar pregleda rektum, završni deo debelog creva, uzima tkivo za biopsiju ili uklanja polipe.

Šta otkriva pregled proktologa?

Kolorektalni hirurzi dijagnostikuju, prate i leče bolesti i stanja debelog creva, rektuma, analnog kanala i perianalnog područja. To mogu da budu:

- Apscesi i fistule - infekcije u blizini anusa i rektuma.

- Analne promene - male izbočine na koži oko anusa.

- Rak debelog creva i rektuma - počinje u debelom crevu ili rektumu.

- Divertikulitis - bolest tokom koje se javlja jedan ili više divertikula, kesastih proširenja na zidu creva koje je pod upalom

- Fisure – rascep ili oštećenje u analnoj sluzokoži.

- Hemoroidi - otečene vene koje se mogu pojaviti iznutra ili spolja oko anusa.

- Inflamatorna bolest creva (IBD) - grupa inflamatornih poremećaja koji uključuju ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

- Sindrom iritabilnog creva (IBS) - grupa crevnih simptoma koji nisu povezani sa IBD, a obuhvataju simptome kao što su nadimanje, grčeve, zatvor i dijareju.

- Polipi - prekancerozne izrasline koje imaju potencijal da postanu kolorektalni karcinom.

- Prolaps rektuma - stanje u kojem rektum počinje da ispada iz svog položaja u analni otvor.

Priprema za pregled proktologa

U zavisnosti od dijagnostičke metode ili lečenja zavisi i sama priprema. Uputstva će vam dati lekar. Za neke preglede nije potrebna priprema, za neke je potrebno prethodno uzeti lakstiv i očisiti creva. Za procedure koje podrazumevaju uzimanje tkiva za biopsiju ili uklanjanje polipa, kondiloma, lekar će pacijentu dati anesteziju.

Posle pregleda proktologa

Pacijent se veoma brzo vraća redovnim aktivnostima, bez obzira na vid dijagnostike ili lečenja.

Benefiti pregleda proktologa

Otkrivanje tumora, polipa, upalnih procesa, uzroka krvarenja hemoroida Prevencija raka debelog creva

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled