Folikulometrija

Folikulometrija je procedura koja podrazumeva obavljanje serije ultrazvučnih pregleda u cilju praćenja rasta folikula u jajniku, od početka menstrualnog ciklusa do trenutka kada dolazi do njegovog pucanja i oslobađanja jajne ćelije. Radi se od 6. do 8. dana ciklusa i nastavlja se svakog ili svakog drugog dana do identifikovanja ovulacije koja je preduslov za trudnoću. Na osnovu nalaza ovih ultrazvučnih pregleda može se proceniti tačno vreme ovulacije. Svaki ultrazvučni pregled traje oko 20 minuta. Folikulometrija je je važan deo procesa vantelesne oplodnje, jer tačna procena vremena ovulacije povećava šanse za trudnoću. Početkom svakog ciklusa mali folikuli veličine su od 0,4 do 0,6 milimetara u prečniku i obično su prisutni na oba jajnika. Međutim, od desetog dana jedan folikul počinje dominantno da raste sve dok ne dostigne veličinu od 18 do 24mm u prečniku. Takav folikul naziva se Grafov folikul, a njegovim pucanjem i oslobađanjem jajne ćelije spremne za oplodnju počinje ovulacija. U ciklusu koji traje 28 dana obično se dešava 14. dana, a kod produženih ili skraćenih ciklusa 14 dana pre menstruacije.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi folikulometrija?

Folikulometrija se najčešće obavlja iz jednog od sledećih razloga:

Kako se radi folikulometrija?

Ultrazvučni pregled se obavlja tako što pacijentkinja leži na leđima u istom položaju kao i prilikom standardnog ginekološkog pregleda. Ultrazvučni pregled koristi sondu postavljenu u vaginu (tzv. vaginalna sonda), a pregled se naziva transvaginalni ultrazvučni pregled. Pregled je potpuno bezbolan. Preko sonde se stavlja kondom i mala količina gela.

Tokom folikulometrije, lekar prati i beleži broj folikula u razvoju, njihovu veličinu i vreme ovulacije (ako do nje dođe). Ovim pregledom može se utvrditi i debljina sluzokože materice, što je veoma važno u procesu začeća trudnoće (sazrela sluz stvara veliku količinu hormona koji mogu zadebljati sluzokožu). Na osnovu debljine i izgleda materice na ultrazvuku, posredno se može zaključiti kolika se količina hormona proizvodi.

Priprema za folikulometriju

Ne postoji nikakva posebna priprema za ovaj ultrazvučni pregled. Neposredno pre ultrazvuka potrebno je mokriti i potpuno isprazniti bešiku. Nakon pregleda možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Benefiti folikulometrije

- Tačna procena vremena ovulacije povećava šansu za trudnoću

- Praćenje razvoja folikula tokom procesa VTO

- Otkrivanje uzroka izostanka ovulacije

- Otkrivanje zadebljanja materice

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled