Operacija kile prednjeg trbušnog zida

Kila ili hernia prednjeg trbušnog zida obično nastaje na mestu hirurškog reza od operacije koja je izvedena i nekoliko godina pre. Javlja se najčešće u predelu pupka, mada može da se formira i u drugim delovima trbušnog zida. Ukoliko izaziva tegobe ili stanja opasna po život, jedino rešenje je operacija. Obično je za dijagnozu kile dovoljan pregled lekara. Ukoliko to nije dovoljno, za precizno postavljanje dijagnoze, pacijent se upućuje na skener stomaka. Kila prednjeg trbušnog zida može da bude:

- Pupčana: nalazi se oko pupka, često sadrži masno tkivo i sklona je uklještenju.

- Epigastrična: najčešće u liniji srednjeg trbuha.

- Postoperativna kila: može da se javi na bilo kojem delu trbušnog zida ili preko celog trbušnog zida. Može da javi godinama posle operacije.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Simptomi kile prednjeg trbušnog zida

Osoba obično opipa izbočinu ispod kože (spoljašnja kila). Takođe, pacijent može osetiti bol ili neprijatnost kada podiže teške predmete, stoji ili sedi dugo, kašlje ili vrši nuždu. Bol može biti oštar i iznenadan ili tup bol koji se pogoršava krajem dana.

Kada se radi operacija kile prednjeg trbušnog zida?

Kila ne može spontano da smanji ili nestane, već vremenom postaje veća. U tom slučaju može da dovede do burnih simptoma i komplikacija opasnih po život. Zato je najbolje rešenje operacija kile prednjeg trbušnog zida.

Naime, svaka kila ima svoju kilnu kesu u koju se s vremena na vreme, može uvući i sadržaj iz trbuha. To je najčešće, obično masno tkivo ili tanko crevo. Ako prodre deo tankog creva reč je o strangulaciji (uklještenje). To predstavlja najveću opasnost jer ukoliko sadržaj kile predstavlja crevo, posle uklještenja može doći do pucanja i izlivanja crevnog sadržaja u trbušnu duplju što može biti opasno po život.

U slučaju kontinuiranog bola, crvenila i bola na dodir, mučnine ili povraćanja hitno se treba obratiti lekaru.

Kako se radi operacija kile prednjeg trbušnog zida?

Operacija kile prednjeg trbušnog zida može da se radi na dva načina. To može da bude otvorena, klasična operacija i najčešće laparoskopska procedura.

- Otvorena operacija izvodi se tako što hirurg kroz jedan veliki rez vraća tkivo na mesto, a da se kila ne bi ponovo stvorila, ojačava mišićno tkivo sintetičkom mrežicom koju hirurg fiksira šavovima ili hirurškim lepkom.

- Laparoskopska operacija kao minimalno-invazivna procedura najčešće je rešenje za kilu prednje trbušnog zida. Operacija se izvodi kroz male rezove veličine do 1,5 cm tako što se kroz njih uvodi kamera i mali instrumenti kojima se kili pristupa sa unutrašnje strane trbušnog zida. Trbušni zid na mestu gde je bila kila se ojačava mrežicom koju hirurg fiksira hirurškim lepkom ili šavovima.

Operacija traje od 45 minuta do dva sata, mada može i duže da traje u slučaju velikih postoperativnih kila.

Priprema za operaciju kile prednjeg trbušnog zida

- Pacijent noć pred operaciju, najmanje 8 sati ne sme da jede i pije.

- Ne treba uzimati lekove koju mogu da utiču na zgrušavanje krvi bar sedam dana pre operacije.

- U slučaju da je neophodna terapija lekovima, pacijent se o tome prethodno konsultuje sa lekarom.

Posle operacije kile prednjeg trbušnog zida

Pacijenti uglavnom idu kći istog dana posle operacije. Ili dan posle što zavisi od težine zahvata. Mogu da se javi bolovi, pa će lekar prepisati lekove protiv bolova. Stavljanje leda na rezove takođe može pomoći. Trebalo bi da pacijent može ustane i šeta kod kuće nakon operacije. Ne bi trebalo podizati teške predmete. Većina ljudi može početi da obavlja svoje normalne aktivnosti ubrzo nakon operacije kao što su tuširanje, vožnju, hodanje uz stepenice, rad.

Benefiti operacije kile prednjeg trbušnog zida

Laparoskopska operacija kile ima brojne prednosti:

- Manje vremena u bolnici

- Odlazak kući istog dana

- Manji postoperativni bol

- Manji rezovi, manje ožiljno tkivo

- Minimalan rizik od infekcija i krvarenja

- Brže uspostavljanje crevne funkcije

Rizici operacije kile prednjeg trbušnog zida

Ova operacija se smatra izuzetno bezbednom, ali svaka operacija može imati komplikacije. To mogu da budu:

- Loša reakcija na anesteziju

- Krvarenje

- Povreda creva ili drugih organa

- infekcija pluća

- Krvni ugrušci

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled