Transrektalni ultrazvuk prostate

Transrektalni ultrazvuk prostate je dijagnostička procedura kojom se otkrivaju promene na ovoj žlezdi čija je funkcija proizvodnja semene tečnosti. Prostata se nalazi u maloj karlici kod mokraćnog kanala, a ispod debelog creva. Rektum (pravo crevo) je deo završnog dela debelog creva, a čiji je završetak čmar. Zato se dobija bolji prikaz prostate kada se ultrazvučna sonda uvuče u rektum i direktno prisloni uz prostatu. Transrektalnim ultrazvukom mogu da se jasno vide sve promene na prostati, ali i na mokraćnoj cevi, bešici i semenim kesicama.

Kada se radi transrektalni ultrazvuk prostate?

- Promena veličine prostate i okolnih struktura

- Otežano mokrenje, krv u mokraći

- Kvržice ili čvorići u analnoj zoni

- smanjen broj spermatozoida

- Kada je PSA (tumorski marker prostate) povišen, sledeći korak u dijagnostici je ultrazvučni pregled prostate kako bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo kancera.

- Biopsija prostate

Koje bolesti otkriva transrektalni ultrazvuk prostate

- Benigna hiperplazija (dobroćudno uvećanje prostate)

- Karcinom prostate

- Tumore rektuma i anusa, kao i njihovo tačno mesto i veličinu

- Mogući uzrok neplodnosti kod muškarca (kao što su ciste).

Kako se izvodi transrektalni ultrazvuk prostate

Kod transrektalnog ultrazvuka prostate, pacijent leži na boku (bez donjeg veša), sa nogama savijenim u kolenima i privučenim na grudi. Prethodno mu se da antibiotik, kako bi se sprečila infekcija. Pre početka ultrazvučnog pregleda, doktor može prvo da uradi digitorektalni tuše (pregled kada prstom opipava unutrašnjost rektuma). Zatim na tanku ultrazvučnu sondu stavlja gel i uvlači je u rektum pacijenta. Sondu pomera nekoliko puta da bi video prostatu sa svih strana. Ako se proverava cirkulacija i koristi Dopler, onda se čuje pulsirajući zvuk krvi u krvnim sudovima. Na završetku pregleda, sonda se vadi iz rektuma i briše. Pregled može biti malo neprijatan, ali je potpuno bezbolan. Obično traje oko 10 minuta.

Priprema za transrektalni ultrazvuk prostate

Kada radi transrektalni ultrazvuk, nekoliko dana pre pregleda, pacijenti na terapiji lekovima koji razređuju krv (Aspirin, Cardiopirin, Farin, Plavix, Sincum, Pradaxa ...), treba da prestanu da ih uzimaju. Lekaru treba prijaviti sve alergije koje pacijent ima, a posebno na antibiotike i lateks. Pre dolaska na transrektalni ultrazvuk prostate, neophodno je da pacijent uzme neki preparat za klistiranje. Na taj način se isprazne i očiste creva od gasova i stolice, koji bi inače ometali rad transrektalne ultrazvučne sonde.

Nakon transrektalnog ultrazvuka prostate

- Ultrazvuk prostate, ako se radi transrektalno, zahteva da pacijent do kraja popije celu turu antibiotika.

- Preporučuje se da u naredna 3 dana pije po 6-8 čaša vode dnevno kako bi se isprao urinarni sistem.

- Ako je pacijent na terapiji lekovima koji razređuju krv (Aspirin, Cardiopirin, Farin, Plavix, Sincum, Pradaxa ...) ili antizapaljenskim lekovima (Brufen, Diklofenak) mora da prekine da ih uzima u naredna 3 dana.

- U narednih 7 dana od ultrazvuka, mogu da se jave kapi krvi u mokraći, spermi ili u stolici.

- Pacijent može da obavlja sve svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Benefiti transrektalnog ultrazvuka prostate

Transrektalni ultrazvuk prostate može da otkrije dobroćudne (benigne), ali i zloćudne (maligne) promene na prostati, ali i završnim delovima debelog creva (rektumu i anusu).

Ako se karcinomi otkriju u ranom stadijumu, mogućnosti lečenja su veće, ono je efikasnije, period preživljavanja pacijenta je duži, a njegov kvalitet života bolji.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled