Kolonoskopska polipektomija

Kolonoskopska polipektomija je minimalno-invazivna procedura koja se koristi za uklanjanje polipa (uglavnom benignih izraslina) iz debelog creva. Predstavlja najefikasniju metodu u prevenciji raka debelog creva. Postupak se obično se izvodi istovremeno sa kolonoskopijom. Postoji nekoliko načina na koje se može izvesti polipektomija, a izbor zavisi od vrste polipa u debelom crevu. Polipi mogu biti različitih oblika i veličina. Najčešće su mali, blago izdignuti iznad nivoa sluznice ili na peteljci.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi kolonoskopska polipektomija

Mnogi tumori debelog creva se razvijaju kao benigni (nekancerozni) izrasline pre nego što postanu maligni (kancerogeni). Prvo se radi kolonoskopija da bi se otkrilo prisustvo polipa. Ako se otkriju, radi se kolonoskopska polipektomija prilikom koje se polipi uklanjaju. Uzorak će biti poslat na histopatološku analizu da bi se utvrdilo da li su izrasline maligne, premaligne ili benigne. Na ovaj način moguće je sprečiti rak debelog creva ili ga otkriti u ranoj fazi. Polipi često ne daju simptome.

Međutim, veći polipi mogu uzrokovati:

- rektalno krvarenje

- bol u stomaku

- nepravilnosti u radu creva.

Kako se izodi kolonoskopska polipektomija?

Kolonoskopska polipektomija se obično izvodi istovremeno sa kolonoskopijom. Tokom kolonoskopije, kolonoskop će biti umetnut u rektum pacijenta kao bi lekar mogao da vidi sve segmente debelog creva. Kolonoskopija spada u preglede koji se preporučuju starijima od 50 godina kako bi se proverilo da li postoje izrasline koje bi mogle ukazivati na rak. Ako lekar tokom pregleda otkrije polipe, uglavnom istovremeno radi i polipektomiju, odnosno njihovo odstranjivanje. Postoji nekoliko načina na koje se može izvesti polipektomija.

Najčešće se radi endoskopska polipektomija, primenom specijalnih instrumenata (endoskopskih klešta ili omči) koji danas predstavlja rutinski zahvat i bezbolan je za pacijente. Kod polipa veličine do 1 cm, polip se odstranjuje ambulantno, najčešće prilikom izvođenja same kolonoskopije u dijagnostičke svrhe, dok se kod onih većih, radi resekcija polipa u bolničkim uslovima.

Za male polipe (manje od 5 milimetara u prečniku), za uklanjanje se može koristiti forceps, instrument koji na vrhu ima mala klešta kojim se odstranjuje polip. Za polipe manje od 1 centimetra koristi se omča bez struje. Veći polipi (do 2 centimetra u prečniku) se mogu ukloniti pomoću omče za elektrosekciju. Kod polipektomije omčom, lekar će obmotati tanku žicu oko dna polipa i koristiti toplotu da preseče njegov rast. Preostalo tkivo ili peteljka polipa se zatim uklanja.

Za neke veće polipe koji se ne mogu endoskopski ukloniti, nemaju peteljku, ili postoji sumnja da se u peteljci nalazi maligno tkivo, možda će biti potrebna operacija prilikom koje se osim polipa uklanja i deo tkiva. Uzorci će biti poslati u laboratoriju na histopatološku analizu.

Lečenje nakon kolonoskopske polipektomije

Tok svakog daljeg lečenja zavisi od rezultata kolonoskopske polipektomije, odnosno od toga da li su polipi benigni, prekancerozni ili kancerozni. Ako su benigni, onda je sasvim verovatno da neće biti potrebno dalje lečenje. Ako su prekancerozni, onda je ovo način da se spreči razvoj raka debelog creva. Ako su promene kancerogene, počinje lečenje čiji uspeh zavisi od mnogih faktora, uključujući i fazu u kojoj je rak otkriven.

Priprema za kolonoskopsku polipektomiju

Potrebno je temeljno isprazniti creva upotrebom klizme ili laksativa. Da bi obavili kolonoskopiju, lekarima je potrebno da debelo crevo bude potpuno čisto i da nema bilo kakve vizuelne opstrukcije. Neposredno pre polipektomije, pacijent dobija anesteziju. Postupak kratko traje , obično između 20 minuta i sat vremena, u zavisnosti od potrebnih intervencija.

Posle kolonoskopske polipektomije

Pacijent ne bi trebalo da vozi 24 sata nakon polipektomije. Oporavak je generalno brz. Manji neželjeni efekti kao što su gasovi, nadimanje i grčevi obično nestaju u roku od 24 sata. Ako je u pitanju složenija procedura, potpuni oporavak može potrajati i do dve nedelje. Dva do tri dana nakon procedure treba izbegavati pića i hranu koja može da iritira probavni sistem. To se odnosi na namirnice kao što su čaj, kafa, soda, alkohol, začinjena hrana. Na kontrolnoj kolonoskopiji lekar će proveriti da li je procedura bila uspešna.

Benefiti kolonoskopske polipektomije

- Najefikasnija metoda za prevenciju raka debelog creva

- Procedura je neinvazivna

- Izaziva samo blagu nelagodu

- Potpun oporavak moguć je za dve nedelje.

Rizici kolonoskopske polipektomije

Rizici od polipektomije mogu uključivati perforaciju creva ili rektalno krvarenje.

Komplikacije su retke, ali odmah se obratite lekaru ako imate bilo koji od sledećih simptoma:

- Temperatura i jeza (mogu ukazivati na infekciju)

- obilno krvarenje - jak bol ili nadimanje u stomaku

- povraćanje

- nepravilan rad srca.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled