Aplikacija i ekstrakcija spirale

Aplikacija i ekstrakcija spirale (stavljanje i vađenje intrauterinog uloška) predstavljaju jednostavne intervencije čije izvođenje traje najviše dva minuta. Rade se bez anestezije i spadaju u najkomfornije i najefikasnije metode kontracepcije. Idealni kandidati za upotrebu spirale su žene u braku ili u stabilnim, monogamnim vezama, kao i žene koje ne žele ili iz medicinskih razloga ne mogu da koriste hormonsku kontracepciju. Hormonske spirale aplikuju se u slučaju pojave produženih menstrualnih krvarenja, češćih neurednih krvarenja i u perimenopauzi.

VAŽNO: Trudnoća, neobjašnjivo vaginalno krvarenje i način života koji ženu dovodi u opasnost od polno prenosivih bolesti su kontraindikacije za upotrebu spirale.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Aplikacija i ekstrakcija spirale

Kada se aplikuje spirala?

Umetanje spirale može se obaviti u bilo koje vreme tokom menstrualnog ciklusa pod uslovom da žena nije trudna i da nema menstruaciju. Obično može da se stavi odmah nakon porođaja ili abortusa.

Kako se aplikuje spirala?

Lekar će prvo postaviti neka pitanja o vašim seksulanim navikama, o istoriji polnoprenosivih bolesti i o opštem zdravstvenom stanju.

Pre umetanja spirale, ginekolog će obaviti bimanuelni i pregled ultrazvukom da bi se utvrdio položaj i dubina materice.

Da bi umetnuo spiralu, lekar koristi spekulum, a zatim poseban instrument za umetanje spirale kroz otvor grlića materice i u matericu.

Posle stavljanja spirale

Žene uglavnom nemaju nikavne siptome, a ukoliko ih osete, to mogu da budu:

- kratkotrajni grčevi i bolovi u donjem stomaku

- bolovi u leđima

Posle umetanja spirale, specijalan končić dugačak oko 5 centimetra će sam ispasti; ne brinite, nećete to ni primetiti. On je tu kako bi lekar mogao kasnije da ukloni spiralu.

VAŽNO: Nikad prstima ne pokušavajte da vučete konac, jer biste mogli da pomerite spiralu sa mesta ili da je izvučete. Zapamtite, kada ste stavili spiralu ili zapišite negde datum, tako da znate kada je treba zameniti.

Ako vam spirala izaziva bol, nelagodnost ili neželjene neke efekte, javite se lekaru.

Ekstrakcija spirale

U zavisnoti od vrste spirale, neophodna je njena zamena nakon 3 do 10 godina. Tada će ginekolog izvaditi postojeću i staviti novu spiralu. Spiralu možete da uklonite i u slučaju da planirate trudnoću.

Vađenje spirale je prilično brzo i jednostavno. Ginekolog pažljivo povlači konac i sa njim spiralu.

Nakon ekstrakcije spirale

Trebalo bi da se osećate potpuno normalno nakon vađenja spirale. Mogu da se jave blago krvarenje i grčevi tokom i nakon uklanjanja, a traju samo dok se postupak ne završi.

Benefiti aplikacije i ekstrakcije spirale

Spirala je jedan od najboljih načina za sprečavanje trudnoće koji traje godinama.

Pruža odličnu, dugoročnu zaštitu od trudnoće 3 do 12 godina i efikasna je više od 99%. Ne možete zaboraviti da je koristite (kao pilulu) ili da je koristite pogrešno (kao kondomi).

Spirale su reverzibilne. Ako odlučite da želite da zatrudnite, možete ga ukloniti u bilo kom trenutku. Spirala neće uticati na vašu plodnost ili otežati trudnoću. Moguće je da ostanete u drugom stanju čim lekar izvadi spiralu.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled