Incizija Bartolinijeve žlezde

Incizija Bartolinijeve žlezde je hirurški zahvat kojim se tretira upala te žlezde. Sa obe strane ulaza u vaginu, na malim usnama, nalazi se po jedna Bartolinijeva žlezda veličine zrna graška. Njihova funkcija je da luče sekret koji služi kao lubrikant tokom seksualnog odnosa. Kada dođe do upale, odnosno nastanka ciste ili apscesa, radi se incizija.

Jednim rezom se otvaraju cista ili apsces (čir - učaureni gnoj) i postavlja dren kako bi sadržaj (tečnost iz ciste ili gnoj iz čira) mogao da izađe i tako se odčepi izvodni kanal žlezde.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Zašto se radi incizija Bartolinijeve žlezde?

Incizija Bartolinijeve žlezde se radi kada dođe do njene upale, odnosno začepljenja njenog izvodnog kanala. Po pravilu, do upale dolazi samo na jednoj žlezdi. Zbog zadržavanja sekreta izvodni kanal se širi, pa nastaje cista. Ciste obično ne bole. Međutim, ako dođe do naseljavanja bakterija, dolazi do nastanka apscesa. Uzročnici infekcije mogu biti bakterije iz digestivnog trakta (ešerihija koli), a li i seksualno prenosive bolesti (hlamidija, gonoreja). Upaljena žlezda može da naraste do veličine oraha ili čak kokošijeg jajeta. Pojavljuju se otok, crvenilo i jak bol koji ometa sedenje, hod, svakodnevno funkcionisanje kao i seksualne odnose.

Kako se izvodi incizija Bartolinijeve žlezde?

Incizija Bartolinijeve žlezde se najčešće radi u lokalnoj anesteziji. Procedura se radi dok pacijentkinja leži na ginekološkom stolu. Operativno polje se dezinfikuje rastvorom joda ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju. Cista ili apsces se otvaraju vertikalnim rezom dužine 1,5 do 3 cm. Zatim se stavlja dren (gumena cevčica) da bi se omogućilo oticanje sadržaja. Kod ciste je sadržaj tečan i može da sadrži sekret, krv i delove sluzokože. Kod apscesa je sadržaj sastavljen od gnoja.

Nakon drenaže se postavlja „Word“ kateter da bi se omogućilo formiranje novog odvodnog kanala Bartolinijeve žlezde. Kateter tu ostaje 4-6 nedelja, a zatim se uklanja.

Kod ponovljenih pojava ciste ili apscesa radi se marsupijalizacija. To je postupak kada se šavovima tkivo tako ušije da se ostavljaju trajni otvori kroz koje će sekret izlaziti i tako sprečilo začepljenje izvodnog kanala u budućnosti. Najčešće se radi u opštoj anesteziji.

Ako se cista ili apsces vrate više od 3 puta, preporučuje se ekcizija, odnosno kompletno vađenje Bartolinijeve žlezde.

Procedura traje 15 do 30 minuta.

Preporučuje se da pacijentkinja miruje naredna 24 časa. Mesto incizije i drenaže mora da se svakodnevno tušira, a zatim dobro posuši peškirom. Ako je postojala gnojna infekcija, pacijentkinji se daju i antibiotici. Treba se uzdržavati od seksualnih odnosa još nekoliko dana dok se kateter ne ukloni. Da se infekcija ne bi vratila, preporučuje se korišćenje kondoma i brižljivo vođenje higijene. Svojim svakodnevnim aktivnostima pacijentkinja može da se vrati kroz 2-3 dana. Međutim, narednih 14 dana nije dozvoljeno plivanje i izlaganje većim fizičkim naporima (treniranje, dizanje tereta).

Priprema za inciziju Bartolinijeve žlezde

Incizija Bartolinijeve žlezde ne zahteva nikakvu posebnu pripremu ako se radi u lokalnoj anesteziji.

Ako se radi u kombinaciji sa marsupijalizacijom, onda se radi u opštoj anesteziji, pa zahteva pripremu kao za svaku ginekološku operaciju:

24 časa pre konizacije nisu dozvoljeni seksualni odnosi, korišćenje tampone i irigatora. Najmanje 8 sati pre konizacije ne bi trebalo da pacijentkinja bilo šta jede ili pije. Svoju uobičajenu terapiju može da uzme uz gutljaj vode. Ako je na terapiji lekovima koji utiču na razređivanje krvi (Aspirin, Cardiopirin, Farin, Sintrom, Sincum, Pradaxa itd) bi trebalo da prestane da ih uzima 5 dana pre procedure, kako bi se smanjio rizik od krvarenja. Sa sebe treba da skine sav nakit, pirsinge, kontaktna sočiva i lak sa noktiju.

Benefiti incizije Bartolinijeve žlezde

Incizija Bartolinijeve žlezde odmah otklanja bol i ostale tegobe. Međutim, često se dešava da se izvodni kanal žlezde ponovo začepi, pa je neophodno ponavljanje procedure.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled