Kolonoskopija

Kolonoskopija omogućava:

- Rano otkrivanje malignih promena na debelom crevu;

- Uklanjanje polipa kao glavnog potencijala za razvoj raka debelog creva;

- Rano dijagnostikovanje i efikasnije lečenje fistula, hemoroida i upala.


Poliklinika Prva ima tim vrhunskih gastroenerologa koji će vas primiti, saslušati vaše tegobe pregledati odrediti najbolje lečenje.

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


Kolonoskopija je minimalno invazivna dijagnostička i istovremeno terapijska procedura koja omogućava lekaru da vidi unutrašnjost debelog creva, uzme tkivo za biopsiju ukoliko je to potrebno i detektuje i u istom aktu ukloni eventualne polipe.

Ovaj test je zlatni standard u ranom otkrivanju karcinoma debelog creva. Koristi se i za dijagnostikovanje upala, polipa i benignih promena, kao i u ispitivanju uzroka bola u trbuhu, sveže krvi u stolici, crne prolivaste stolice, hroničnog zatvora, hroničnog proliva i drugih simptoma.


Kada se radi kolonoskopija?

Kao obavezan skrining pregled savetuje se posle 45. godine života, bez obzira na to da li postoje faktori rizika. Ukoliko je nalaz uredan, kolonoskopija se ponavlja jednom u 10 godina.

Kolonoskopski pregled se radi i pre 45. godine kod osoba koje su u povećanom riziku od oboljevanja raka debelog creva.

Faktori rizika su:

- Godine: osobe starije od 45 godina imaju veći rizik od obolevanja od karcinoma debelog creva, mada se bolest može javiti u bilo kom životnom dobu.

- Genetski sindromi: ukoliko postoji familijarna adematozna polipoza (FAP) i nasledni nepolipozni rak debelog creva (Linčov sindrom).

- Istorija bolesti: ranije lečen rak debelog creva.

- Porodična anamneza:ako su od karcinoma debelog creva bolovali roditelji, braća, sestre ili deca rizik od obolevanja je veći.

- Zapaljenske bolesti creva:ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.

- Ishrana: previše crvenog mesa i životinjske masti, a malo žitarica, voća i povrća.

- Fizička neaktivnost.

- Dugogodišnje pušenje.

Ovoj grupi pacijenata kolonoskopija se savetuje već od 45. godine života ili 10 godina pre godina u kojima je otkriven karcinom kod nekog člana porodice. U tom slučaju kolonoskopija se, ako je nalaz uredan, ponavlja na pet godina.

VAŽNO: oko 90 odsto polipa ili tumora može otkriti putem kolonoskopskih skrininga!


Koje bolesti i promene otkriva kolonoskopija?

- Polipi

- Rak debelog creva

- Prekancerozne promene na polipima

- Upala debelog creva

- Hemoroidi

- Fistule


Kako se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se pod najčešće radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, tako da je pregled bezbolan.

Za pregled se koristi kolonoskop, fleksibilni, dugački instrument koji ima kameru i instrument za uklanjanje tkiva.

Posle anestezije, lekar pažljivo uvodi kolonoskop u anus do debelog creva. Kada postavi kolonoskop, gastroenterolog debelo crevo ispuni ugljen-dioksidom kako bi imao bolji pregled stanja unutar creva. Kamera na kraju kolonoskopa prenosi slike na monitor koje lekar gleda tokom pregleda. U slučaju da za vreme kolonoskopije otkrije polipe, gastroenterolog ih uklanja i šalje uzorak tkiva analizu. Cela procedura traje od 15 minuta do sat vremena.


Priprema za kolonoskopiju

Pre zakazane kolonoskopije, gastroenterolog daje pacijentu uputstva za pripremu creva. Najvažnije je da tokom tri dana pred procedure jedete kašastu, tečnu hranu. Nije dozvoljeno unošenje obojenih tečnosti jer mogu da utiču na boju sluzokože debelog creva.


Pored ishrane, u pripremu spada i čišćenje creva. U te svrhe se najčešće koristi Fortrans prašak. Ujutru, dan pred pregled, rastvorite dve kesice praška rastvorite ih u 2 litra vode. Svu tečnost popijte ujutru u rasponu od dva sata. Pražnjenje debelog creva počinje sa 1-2 sata nakon što ste popili prašak. Popodne je potrebno ponoviti postupak da bi do jutra creva bila ispražnjena.

Lekaru recite koje lekove uzimate. Ukoliko bolujete od dijabetesa, konsultujte se oko uzimanja insulina pre zahvata.


Posle kolonoskopije

Nakon što se pregled završi, možda će biti potrebno sat vremena da se pacijent probudi i oporavi od anestezije. Ne savetuje se vožnja naredna 24 sata, dok njeni puni efekti ne izblede. Mogu da se jave naduvenost ili gasovi koji nestaju za nekoliko sati.
Čajevi i voda se mogu piti nakon 2 sata od kolonoskopije, nakon toga dozvoljeni su lagani obroci.

VAŽNO: Ako imate jak bol u stomaku, povišenu temperaturu ili jače krvarenje potražite pomoć gastroenterologa Prve Poliklinike!


PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


***

Pogledajte sve usluge iz gastroenterologije:

Gastroenterološki pregled

Gastroskopija u lokalnoj anesteziji, kratkotrajnoj iv anesteziji

Kolonoskopija u analgosedaciji, opštoj anesteziji

Ultrazvuk abdomena

Biopsija jetre

***

Pogledajte sve usluge Prve poliklinike


Naše usluge Naš tim Zakažite pregled