Plasiranje setona

Plasiranje setona je hirurška metoda lečenja analnih fistula. Fistula je mali kanal koji povezuje apsces, inficiranu šupljinu u anusu i otvor na koži oko anusa. Nastaje kada se male žlezde unutar anusa koje proizvode sluz zapuše i inficiraju, što dovodi do apcesa, upalnog gnojnog procesa koji izaziva značajan bol. Oko polovine ovih apscesa može prerasti u fistulu. Fistulozni kanal ima dva otvora, primarni (unutrašnji) i sekundarni (spoljašnji).

Stoga hirurzi postavljaju seton (tanki gumeni dren koji prolazi kroz otvor na koži duž fistule) da bi kanal fistule bio otvoren i tako se sprečilo stvaranje apscesa. Obično je nakon seton procedure potrebna druga hirurška procedura da bi se fistula zatvorila.

Osim što se razvijaju iz analnih apscesa, analne fistule su česte i kod osoba sa inflamatornom bolešću creva, divertikulitisom (infekcija malih kesica koje se ponekad razvijaju u debelom crevu), operacijama u predelu anusa, tuberkulozom, HIV-om.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Simptomi analne fistule

Ljudi koji imaju analne fistule mogu imati sledeće simptome:

- Fistula se može videti ili osetiti u blizini anusa

- Iz analnog otvora dolazi do ispuštanja fekalija, gnoja i ponekad krvi

- nelagodnost u analnoj regiji

- Iritacija i upalnu proces kože oko anusa

- Poteškoće sa pražnjenjem creva

Kada se radi plasiranje setona?

Ukoliko je fistula dugačka i prolazi kroz analni sfinkter (mišić), obično se radi seton drenaža kako se ne bi oštetio sfinker i operacijom izazvala inkontinencija (nemogućnost zadržavanja stolice).

Kako se izvodi plasiranje setona?

Ovo je ambulantna procedura koja se radi uglavnom u lokalnoj anesteziji. Nakon što pacijent dobije anesteziju, hirurg će kroz anus provući seton – (hirurška nit ili gumena traka) kroz otvore duž fistule kroz unutrašnji otvor i napolje kroz anus. Onda se vezuje u omču koja može na istom mestu da stoji nekoliko nedelja ili meseci. Seton omogućava dreniranje fekalnog sadržaja van tela i vremenom zarastanje rane i stvaranje ožiljka, a izbegava se sečenje mišića sfinktera. Može se plasirati jedan ili više setona u zavisnosti od broja fistula.

Priprema za plasiranje setona

Pacijent mora noć pred proceduru da koristi klistir i laksativ kako bi creva bila čista za intervenciju. Osobe koje uzimaju terapiju lekovima protiv zgrušavanja krvi moraju o tome da obaveste lekara.

Posle pripreme za plasiranje setona

Mnogi pacijenti mogu da se vrate na posao i nastave sa uobičajenim aktivnostima dan nakon procedure. Nekim pacijentima potrebna je nedelja dan oporavka ukoliko je zahvat bio sveobuhvatniji. Obično nedelju do dve posle plasiranja setona nestaju sve neprijatnosti.

Pacijent može da se vrati normalnoj ishrani uz napomenu da uzima više tečnosti, najbolje vode, 6 do 8 čaša dnevno. Veoma je važno sprečiti zatvor nakon intervencije. Zato treba uzimati što više tečnosti i vlakana kao i laksative (uz konsultaciju sa lekarom). Za bolove se uzimaju analgetici.

Održavanje higijene je od izuzetne važnosti. Zato se preporučuju kupke u kadi. Kupanje u kadi poželjno je nakon svakog pražnjenja creva.

Prednosti plasiranja setona

- Seton je bezbedna procedura sa minimalnim postoperativnim komplikacijama.

- Nema oštećenja sfinktera ni poremećaja defekacije.

- Omogućava dreniranje fistule koja može da zaceli, a da se pri tom ne seče mišić sfinkter.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled