Biopsija grlića materice

Biopsija grlića materice je dijagnostička procedura kojom se uzima uzorak tkiva sa grlića kada je nekom drugom dijagnostičkom metodom (na pr. Papa testom ili kolposkopijom) utvrđeno da postoje neke promene u strukturi tkiva (izmenjene ćelije). Potom se uzorak šalje na histopatološku analizu kojim se utvrđuje da li su promene dobroćudne (benigne) ili zloćudne (maligne).

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi biopsija grlića materice?

Biopsija grlića materice se radi kada postoji sumnja da su otkrivene promene predkancerozne ili se već razvio karcinom grlića materice. Cilj biopsije je da se predkancerozne promene otkriju u što ranijoj fazi i odmah započne njihovo lečenje jer je tada najefikasnije.

Kada žena ima bolne seksualne odnose ili krvarenja između menstrualnih ciklusa, a Papa testom (III grupa) i kolposkopijom su utvrđene promene na grliću materice, sledeći korak je biopsija. Promene mogu biti: „ranica“ na grliću materice, HPV infekcija (kondilomi), polipi, mozaik, punktacija, leukoplakija, beli epitel, atipična vaskularizacija.

Biopsija grlića materice može da se sprovodi i kao terapijska procedura, odnosno da se njom u celosti ukloni izmenjeno tkivo (polipi, kondilomi).

Kako se izvodi biopsija grlića materice?

Biopsija grlića materice može da se radi na tri načina:

Pre same procedure, neophodno je da ispraznite bešiku. U zavisnosti od vrste biopsije, pacijentkinji se daje lokalna ili opšta anestezija. Procedura se radi na ginekološkom stolu. Promena na grliću se oboji rastvorom sirćetne kiseline ili jodom da bi se lakše uočile promene i preciznije izvršila biopsija. Doktor izvodi biopsiju pod kontrolom kolposkopa (mikroskopa) da bi jasnije video promene i ceo grlić. Način izvođenja biopsije i koliko tkiva se uklanja zavisi od vrste procedure. Uzeto tkivo se zatim šalje na histopatološku analizu kojom se utvrđuje vrsta promena.

Koje promene otkriva biopsija grlića materice?

Biopsija grlića materice može da pokaže da nema patoloških promena, ali i da otkrije:

Priprema za biopsiju grlića materice

Biopsija grlića materice se radi kada nemate menstrualno krvarenje, a najbolje 7 dana nakon završetka ciklusa.

Najmanje 24 časa pre biopsije uzdržite se od seksualnih odnosa, ne koristite tampone, vaginalne kreme ili bilo koju vrstu vaginalne terapije (vaginalete).

Obavezno napomenite doktoru ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću i ako imate neke alergije, a posebno na jod ili lateks.

Obavestite doktora o svojoj redovnoj terapiji i suplementima koje uzimate. Ako ste na terapiji lekovima koji razređuju krv (Aspirin, Cardiopirin, Farin, Sincum, Pradaxa i sl.), trebalo bi da prekinete da ih uzimate nekoliko dana pre biopsije.

Benefiti biopsije grlića materice

Biopsija grlića materice može da pokaže promene koje prethode raku grlića materice. U tom slučaju se učestalije rade Papa test i kolposkopija da bi se promene pratile i reagovalo pre nego što pređu maligne. Što se pre započne lečenje, to su rezultati lečenja bolji, a može i da se spreči nastanak karcinoma.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled