Konsultacije endokrinologa i nutriocioniste (sterilitet)

Put do začeća mnogim parovima nije lak, ali da bi bio uspešniji i lakši, potrebno je preduzeti korake koji će doprineti podsticanju plodnosti i muškarca i žene. Svim parovima koji imaju problem sa začećem, zato se savetuju konsultacije endokrinologa i nutricioniste koji svojim savetima i lečenjem mogu da pomognu u stimulisanju plodnosti i otklanjanju tegoba koje je ometaju. Endokrinolog dijagnostikuje i leči hormonske poremećaje vezane za menstrualni ciklus, a samim tim i sa funkcijom jajnika. Nutricionista savetuje i pravi plan ishrane shodno zdravstvenom stanju osobe ili para kako bi se izabrale namirnice koje pomažu poboljšanju imuniteta i stimulisanju plodnosti.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Konsultacije endokrinologa

Ukoliko imate problem da ostanete u drugom stanju duže od godinu dana, svakako se savetuje da se konsultujete sa endokrinologom. Ako imate više od 35 godina, trebalo bi da ga posetite već nakon šest meseci.

Međutim, odlazak endokrinologu obavezno se preporučuje kod sledećih problema:

- Neredovni, odsutni ili bolni menstrualni ciklusi

- Jedan ili više pobačaja

- Simptomi ili dijagnoza endometrioze

- Simptomi ili dijagnoza sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Endokrinolog će nakon razgovora sa pacijentom, proveriti nivo hormona koji mogu da utiču na plodnost. Pre nego što osmisli plan lečenja, endokrinolog mora da otkrije izvor problema. Zato će predložiti sledeće analize:

- šećer u krvi i poremećaji u radu štitne žlezde

- spermogram

- laboratorijske testove koji se proverava nivo različitih hormona povezanih sa reprodukcijom, kao što su: Folikula stimulirajući hormon (FSH), Estradiol, Anti-Milerov hormon (AMH).

- zatražiti snimke reproduktivnih organa

Zašto su važne konsultacije endokrinologa

Na osnovu rezultata ovih testova, endokrinolozi mogu propisati lekove (hormonsku terapiju) ili preporučiti procedure kao što su laparoskopija, histeroskopija, operacija fibroida materice.

Konsultacije nutricioniste

Zdrava, izbalansirana ishrana uvek je važna, ali je posebno važan korak koji treba preduzeti kada pokušavate da zatrudnite. Pre procesa vantelesne oplodnje, veoma je važno da korigujete jelovnik i uvedete obroke bogate povrćem i voćem, a u ishranu možete uključiti namirnice koje posebno pomažu u pokušaju da zatrudnite. Na tom putu zato su važne konsultacije nutricioniste koji će vas na pravi način posavetovati o načinu ishrane shodno vašem zdravstvenom stanju i tegobama koje ometaju začeće.

Zašto su važne konsultacije nutricioniste?

Iako se pre začeća svakako savetuje traženje saveta nutricioniste, postoje određene situacije u kojima njegova stručnost može pomoći u smanjenju rizika od komplikacija koje ometaju začeće i kasnije, održavanje trudnoće. To su:

- Indeks telesne mase (BMI) koji je ili iznad ili ispod obima normalne težine (<18,5 ili >24,9)

- Istorija loše sprovedenih dijeta („jojo“ efekat)

- Vegetarijanska, veganska ili druga ishrana koja nema dovoljno potrebnih nutrijenata neophodnih za podsticanje plodnosti

- Dijabetes, sindrom policističnih jajnika ili poremećaj rada štitne žlezde

Iako ne postoje određene namirnice koje bi magično funkcionisale, postoje određena „super hrana“ koja može pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže, zdravlju jajnih ćelija/sperme, fetusa i zdravlju krvi. Odabir pravih namirnica uz savete nutricioniste može uticati na vaše šanse za začeće, kao i na ukupan ishod trudnoće. Nutricionista može biti od velikog značaja u pružanju saveta o tome koje hranljive materije treba konzumirati (hrana bogata folatima), a koje izbegavati (kofein) kako bi se povećala plodnost i pomoglo začeću. Važno je napomenuti da određeni lekovi mogu uticati na način na koji vaše telo apsorbuje hranljive materije. Na primer, lekovi koji se koriste za vantelesnu oplodnju (IVF) mogu uticati na apsorpciju vitamina D i kalcijuma, a na nivo šećera u krvi mogu direktno uticati određeni steroidi. Konsultovanje sa nutricionistom će osigurati da dobijete prave informacije dok pokušavate da izgradite porodicu. Savetovanje o ishrani treba tražiti ne samo pre trudnoće, već i tokom cele trudnoće.

Namirnice koje podstiču plodnost

Najbolje je da plan ishrane napravi nutricionista koji odgovara vašem trenutnom zdravstvenom stanju. Svakako je poznato da se među namirnicama koje podstiču plodnost nalaze:

- Zeleno lisnato povrće bogato folnom kiselinom koja utiče na ovulaciju i razvoj zdrave sperme.

- Semenke suncokreta bogata vitaminom E, koji utiče na povećanje broja spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Pasulj i sočivo - visok sadržaj proteina u mahunarkama pospešuje ovulaciju i pozitivno utiče na spermu.

- Masna riba (srdela, inćuni, tuna, haringa), semenke i orašasti plodovi, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje učestvuju u razvoju jajnih ćelija i sintezi hormona kod žena i stvaranju sperme.

Citrusi koji su bogati vitaminom C važnom u prevenciji oštećenja spermatozida. Uz limun, pomorandže, mandarine, vitamina C ima u brokoliju, crvenoj paprici, kiviju.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled