Elektrokardiogram - EKG srca


Benefiti EKG pregleda

- bezbolna, brza i po zdravlje neškodljiva dijagnostička metoda;

- može da otkrije uzrok bola u grudima;

- detektuje predinfarktno stanje;

- otkriva aritmije, poremećaje pulsa;

- deo je preventivnih pregleda srca.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Elektrokardiogram (EKG ) je bezbolan, neinvazivan dijagnostički pregled kojim se beleže električni impulsi srca, a traje svega nekoliko minuta. Čest je izbor kardiologa u praćenju zdravlja srca (godišnji pregledi), u dijagnostici srčanih tegoba, kao i za praćenje postojećih oboljenja srca i krvnih sudova.


Kada se radi EKG srca?

Kardiolog će se opredeliti za EKG pregled ukoliko se kod pacijenta pojavi bilo koji od sledećih simptoma:

- bol u grudima;

- vrtoglavica ili zbunjenost;

- lupanje srca;

- ubrzan puls;

- nedostatak daha;

- slabost;

- zamor pri manjoj fizičkoj aktivnosti.


VAŽNO: Navedeni simptomi razlog su da odmah posetite kardiologa. Prva Poliklinika okupljatim priznatih stručnjakaiz kardiologije koji će utvrditi da li i kakav problem imate sa srcem i krvnim sudovima.

Zakažite svoj pregled!


Indikacije za EKG pregled su i:

- Hipertenzija:EKG detektuje posledice visokog krvnog pritiska kao što su zadebljanja srčanih zidova.

- Porodična istorija srčanih oboljenja: Lekar može preporučiti EKG kao skrining test, čak i u slučaju da osoba nema simptome oboljenja srca i krvnih sudova.


Kako se izvodi EKG?

Pre nego što počne EKG pregled, osoba skida odeću do pojasa. Potom na određenim mestima na grudnom košu i ekstremitetima tehničar postavlja do 12 elektroda koje su žicama povezane sa monitorom. Elektrode snimaju električne impulse kuca. Računar beleži informacije i prikazuje ih kao talase na monitoru ili na papiru. Tokom testa pacijent mora da miruje i normalno diše. Kretanje, pričanje ili pomeranje mogu da ometaju rezultate testa. Standardni EKG traje nekoliko minuta. Posle pregleda koji traje nekoliko minuta osoba može da se vrati redovnim aktivnostima.


Koje bolesti i stanja otkriva EKG?

Kardiologu će EKG biti metoda izbora u praćenju ili otkrivanju stanja i oboljenja kao što su:

- promene u pulsu: skoro neosetan puls, neobično brzi otkucaji (tahikardije), neobično spori otkucaji srca (bradikardije);

- nepravilan srčani ritam (aritmije);

- otežano snabdevanje srca i krvnih sudova kiseonikom: ako blokirane ili sužene arterije u srcu uzrokuju bol u grudima (koronarna bolest);

- daje dokaze o već preležanom srčanom udaru, kao i onom koji se trenutno dešava;

- pokazuje mesto i stepen oštećenja srca;

- EKG se radi u cilju proveravanja srčane radnje posle ugradnje pejsmejkera;

- promene u strukturi srčanog mišića kao što su uvećanje srčanih komora, zadebljanje srčanog mišića, srčane mane i druge tegobe.


Ako se simptomi tokom pregleda naizmenično pojavljuju i nestaju, EKG snimanje možda neće biti dovoljno da bi se otkrio uzrok tegoba. Lekar u tom slučaju može odrediti holter EKG- a ili test opterećenja.


Priprema za EKG

Za standardni EKG nisu potrebne posebne pripreme. Jedino je važno da kažete lekaru ukoliko koristite neki vid terapije, jer lekovi mogu da utiču na rezultate EKG-a.

Ukoliko rezultati pokažu problem sa srčanim ritmom, možda će biti potrebni i drugi dodatni testovi kao što je ultrazvuk srca da bi se postavila precizna dijagnoza.


***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled