Konsultacije u trudnoći

Vođenje trudnoće: konsultacije hematologa, transfuziologa, endokrinologa, vaskularnog hirurga, nutricioniste

Da bi doneli zdravu bebu na svet bez komplikacija, neophodne su redovne kontrole u trudnoći koje podrazumevaju praćenje razvoja bebe ultrazvukom, analize krvi, genetske testove, ali u svemu tome mogu pomoći i konsultacije hematologa, transfuziologa, endokrinologa, vaskularnog hirurga, nutricioniste. Saveti i preporuke ovih stručnjaka posebno se savetuju ženama koje imaju neka oboljenja, pripremaju se za vantelesnu oplodnju ili su već u programu VTO. Takođe, neka stanja mogu da se jave tokom trudnoće i kod do tada zdravih žena, pa se konsultacije preporučuju svim trudnicama.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Konsultacije hematologa

Kompletna krvna slika daje informacije o nizu hematoloških parametara, ali generalno u trudnoći najkorisniji su hemoglobin, trombociti i broj belih krvnih zrnaca. Najčešća hematološka komplikacija tokom trudnoće je anemija koja se uglavnom rešava suplementima gvožđa. Trombocitopenija, hematološki poremećaj kod koga je smanjen broj krvnih pločica (trombocita) u perifernoj krvi, takođe je čest razlog za konsultacije sa hematologom. Ukoliko se trudnoći javi trombofilija, stanje u kojem dolazi do zgrušavanja krvi, može podići rizik po zdravlje trudnice i izazvati ozbiljne komplikacije. Najčešći problem sa trombofilijom je stvaranje tromba u veni – venska tromboza.

Žene sa hematološkim stanjima, uključujući nasledne i stečene poremećaje krvi, mogu se suočiti sa izazovima održavanja trudnoće. Trudnoća povećava rizik od zgrušavanja krvi, a porođaj može povećati rizik od krvarenja kod pacijenata sa poremećajima koagulacije (trombofilije). Zato ove trudnice treba da budu pod nadzorom hematologa.

Konsultacije transfuziologa

Konsultacije transfuziologa u trudnoći biće potrebne ukoliko trudnica ima problem sa anemijom, koja se veoma često događa u trudnoći. Postoji više tipova anemije. Hipohromna najčešće nastaje usled poremećaja resorpcije gvožđa ili njegovog nedovoljnog unosa. Ređe se javlja megaloblastna izazvana nedostatkom vitamina B12 i folne kiseline, te poremećajima u probavnom traktu. Hemolitičke i aplastične anemije se veoma retko javljaju u trudnoći, ali svaki oblik anemije zahteva kontrolu lekara. Konsultacije transfuziologa su potrebne ukoliko lečenje anemija ne daje rezultate. Transfuzija krvi u trudnoći se izbegava. Prilikom donošenja odluke o davanju transfuzije, lekar će detaljno razmotriti koristi transfuzije u odnosu na potencijalne rizike.

Konsultacije endokrinologa

Kako trudnoća nosi brojne promene u organizmu izazvane hormonima, usled povećane ili smanjene produkcije nekih od njih, mogu se razviti neka stanja ili oboljenja. Zato se savetuju konsultacije sa endokrinologom, a preporučuju se ženama sa već postojećim endokrinološkim oboljenjima. Najčešće od njih u trudnoći je dijabetes, koji se sve češće javlja kod trudnica i zahteva konstantno praćenje i striktnu dijetu. Takođe, buduće mame sa oboljenjima štitne žlezde takođe moraju proveravati nivoe tiroidnih hormona koji odstupanjem od normalnih vrednosti mogu negativno da se odraze na razvoj bebe i zdravlje majke. Stoga je neophodan intenzivan nadzor ovakvih trudnoća.

Konsultacije vaskularnog hirurga

Trudnoća nosi sa sobom brojne promene, pa i promene u krvotoku. Pojačan krvotok stvara pritisak na vene, pa one postaju veće i izraženije. Kako trudnoća odmiče, raste i pritisak materice koja postaje sve veća, a raste i vaša kilaža što uz uticaj hormona utiče na širenje vena. Proširene vene mogu da se jave na nogama, preponama, rektumu (hemoroidi). Ukoliko imate ovaj problem, važne su konsultacije sa vaskularnim hirurgom, posebno ako imate bolove, otoke ili dobijete temperaturu. Dobra vest je da su u većini slučajeva prolazna pojava koja se javlja samo tokom trudnoće.

Konsultacije nutricioniste

Potrebe za kalorijama se menjaju tokom svakog trimestra i javljaju se problemi koji zahtevaju promene u ishrani. Potrebe za kalorijama se uglavnom ne povećavaju do drugog ili trećeg tromesečja trudnoće, pa će konsultacije nutricioniste dobro doći u odabiru namirnica koje mogu podržati vašu trudnoću na zdrav način. Pored toga, stanja kao što je gestacijski dijabetes možda se neće razviti sve do kasno u trudnoći, što zahteva od trudnice da bude pažljivija sa unosom šećera i skroba. Nutricionista može da vas posavetuje ne samo o hrani koju treba da jedete, već i o hrani koju treba da izbegavate u zavisnosti od vaših ciljeva u ishrani, medicinskog pregleda i u kojem ste trimestru trudnoće. Podrška, odgovornost i strategije nutricioniste mogu vam pomoći da budete na pravom putu dok sledite ciljeve izgradnje porodice.

Benefiti konsultacija hematologa, transfuziologa, endokrinologa, vaskularnog hirurga, nutricioniste

- Otkrivanje i praćenje stanja i oboljenja tokom trudnoće

- Primena adekvatne terapije pomaže zdravom održavanju trudnoće

- Davanje saveta i smernica za ishranu i primenu lekova tokom trudnoće

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled