Holter EKG-a

Holter EKG-a je neinvazivni dijagnostički test koji se obično radi posle osnovnog kardiološkog pregleda da bi se proverio srčani ritam, posebno ukoliko standardni EKG nije dao kardiologu dovoljno podataka o stanju srca.


Šta je holter EKG-a?

Holter EKG-a je zapravo mali uređaj koji beleži srčani ritam dok pacijent obavlja svakodnevne aktivnosti ili odmara. Nosi se najčešće 24 časa, mada lekar može da produži nošenje holtera na 48 ili 72 sata, nekad i nedelju dana.


Zašto se radi holter EKG-a?

Holter EKG nosi se najčešće zbog stanja kao što su:

Kardiolog koristi informacije zabeležene na holter monitoru da bi utvrdio da li postoji neki od problema sa srčanim ritmom kao što su tahikardije, brahikardije.

Ako standardni holter nadzor ne zabeleži nepravilan ritam srca, lekar vam može u dijagnostiku uključiti i bežični holter monitor koji može snimati duže.


Kako se radi holter EKG-a?

Test se sprovodi tako što tehničar stavlja elektrode po telu. Žice koje vode od elektroda do aparata mogu se sakriti ispod odeće. Uređaj se nosi na kaišu ili je pričvršćen za kaiš. Čitavo vreme nošenja aparat meri otkucaje srca.


VAŽNO: Ne skidajte i ne isključujte holter — morate ga nositi tokom čitavog perioda snimanja, čak i dok spavate.


Priprema za holter EKG-a

Pacijent pre postavljanja holtera EKG-a u zakazanom terminu treba da planira:


Kako treba da se ponašate dok nosite holter EKG-a?

Holter monitor ne sme da se kvasi jer će biti oštećen. Nije dozvoljeno plivanje i kupanje sve vreme dok nosite svoj holter monitor. Međutim, ukoliko imate bežični holter monitor, lekar će vam pokazati kako da isključite i ponovo povežete senzore i monitor kako biste mogli da se tuširate ili kupate.

Trebalo bi da izbegavate metal detektore, magnete, mikrotalasne pećnice, električne brijače i elekronske četkice za zube dok nosite holter jer navedeni uređaji mogu da prekinu signal sa elektroda na holter monitor. Takođe, iz istog razloga držite mobilne telefone i prenosne muzičke plejere najmanje 15centimetara od holter uređaja.


Rezultati holtera EKG-a

Kada se period praćenja završi, lekar će uporediti zabeležene podatke i aktivnosti i simptome koje ste zapisali.

Informacije sa holter monitora mogu otkriti stanje vašeg srca ili će vam možda trebati više testova kako bi lekar utvrdio šta uzrokuje vaše simptome.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled