Operacija analne fisure

Operacija analne fisure (lateralna unutrašnja sfinkterotomija )najčešće se izvodi kada konzervativne metode lečenja fisure - rascepa na analnoj sluznici, ne daju rezultate ni posle šest nedelja tretmana. Fisura najčešće nastaje usled otežanog pražnjenja creva, a zbog rascepa sluznice, mišićno tkivo je direktno izloženo uticaju spoljašnje sredine što dovodi do jakog bola i krvarenja. Ostali simptomi mogu da budu svetlo crvena krv u stolici ili na toalet papiru nakon pražnjenja creva, svrab i peckanje u okolini čmara, kvržica u blizini analne fisure (češće kada je hronična ili je prisutna duže od 6 nedelja).

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi operacija analne fisure

Analna fisura česta je kod žena nakon porođaja ili kod male dece. Najčešće spontano zarasta nakon 4-6 nedelja. U lečenju se koriste preparati koji podstiču omekšavanje stolice, korišćenje preparata za vlaženje anorektalne regije (vazelin, kreme), lekova za smanjenje upale. Ukoliko nakon ovog tretmana ne dolazi do poboljšanja stanja, primenjuje se hirurško lečenje.

VAŽNO: Manje uobičajeni uzroci fisura uključuju inflamatornu bolest creva, analne infekcije, traume ili tumore. U slučaju navedenih simptoma odmah se javite lekaru. PRVA poliklinika ima tim vrhunskih lekara i hirurga koji će nakon otkrivanja uzroka analnih fisura, pristupiti odgovarajućem lečenju.

Kako se izvodi operacija analne fisure?

Tokom operacije, lekar stavlja anoskop (instrument za ispitivanje analnog kanala) u anus kako bi video njegovu unutrašnjost. Hirurg potom pravi rez na unutrašnjem analnom sfinkteru (mišiću) koji kontroliše anus. Ova operacija smanjuje bol i spazam mišića i tako omogućava zarastanje analne fisure. Operacija koja traje oko pola sata može da se radi u kratkotrajnoj opštoj i lokalnoj anesteziji.

Priprema za operaciju analne fisure

Ako uzimate aspirin ili neki drugi lek koji mogu povećati rizik od krvarenja, obavezno to recite lekaru.

- Obavezno ga upoznajte i sa terapijom, ukoliko je uzimate. Pitajte lekara kada treba da se kupate ili tuširate pre operacije.

- Ne nanosite kreme ili neke druge preparate na regiju oko anusa.

- Nemojte sami brijati hirurško mesto.

- Možda će biti potrebno da uzmete lakasativ pre operacije, a lekar će vam reći kada i kao to da uradite.

Posle operacije analne fisure

Posle operacije potrebno je da mirujete jedan dan kod kuće. Već sledećeg dana većina pacijenata vraća se svojim dnevnim aktivnostima.

Potpuno izlečenje nakon hirurškog tretmana može trajati 6 do 10 nedelja, a biće brže ukoliko se pridržavate sledećih saveta lekara.

- uvedite ishranu bogata vlaknima koja doprinosi redovnom pražnjenju creva. .. Izbegavajte prženu hranu, mlečne proizvode i sokove od citrusa dva tri dana nakon operacije;

- uzimajte dovoljno tečnosti ali izbegavajte kofein;

- potrebno je da se kupate tako što sedite u kadi sa toplom vodom 10 do 15 minuta. Tople kupke (dok sedite) povećavaju protok krvi i pomažu u opuštanju mišića u analnoj oblasti i održavaju je čistom;

- ukoliko je potrebno, lekar će vam dati i lekove protiv bolova;

- Ne zanemarujte i potrebu za pražnjenjem creva jer to može dovesti do zatvora. Važno je da se ne naprežete ili sedite na ve-ce šolji duže vreme jer to povećava pritisak u analnom kanalu.

Benefiti operacije analne fisure

Za hronične fisure operacija je mnogo efikasnija od bilo kojeg medicinskog tretmana i uspešna je kod više od 90% pacijenata. Posle operacije sledi kratak oporavak i brz povratak aktivnostima.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled