Papa test

Papa test je skrining metoda koja služi za rano otkrivanje raka grlića materice. Rano otkrivanje raka grlića materice pomoću Papa testa omogućava pravovremeno lečenje i veće šanse za izlečenje. Uvek se radi zajedno sa kolposkopijom, jer ova kombinovana metoda postiže tačnost rezultata od 98%. Test je nazvan po američkom lekaru, dr Džordžu Papanikolauu, koji je razvio Papa test. Preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama jednom godišnje.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Šta otkriva Papa test?

Papa test takođe može otkriti promene u ćelijama grlića koje ukazuju na rak ili da bi se rak mogao razviti u budućnosti. Takođe može pomoći u otkrivanju drugih stanja, kao što su infekcije ili upale.

Zašto se radi Papa test ?

Papa test se koristi za skrining raka grlića materice. Papa bris se obično radi zajedno sa ginekološkim pregledom. Kod žena starijih od 30 godina, Papa test se može kombinovati sa testom na humani papiloma virus (HPV) — uobičajenu seksualno prenosivu infekciju koja može izazvati rak grlića materice.

Kada se radi Papa test?

Prvi PAPA test potrebno je uraditi najkasnije u 21. godini života, a poželjno je da to bude čim žena ili devojka postane seksualno aktivna. Kontrolni pregledi se rade jednom do dva puta godišnje, što zavisi od rezultata analiza. Ako imate određene faktore rizika, vaš lekar može preporučiti češće Papa testove, bez obzira na vaše godine.

Kome nije potreban Papa test?

Ukoliko ste bili podvrgnuti potpunoj histeroktomiji ( uklanjanje materice i grlića materice), nije vam potreban skrining raka grlića materice osim u slučaju da ste ranije imali operaciju raka grlića materice ili prekanceroznih promena. Papa test nije potreban ni ženama posle 65. godine ukoliko su njihovi prethodni testovi na rak grlića materice bili negativni. Međutim, testiranje se savetuje i posle 65. godine ukoliko je žena i dalje seksualno aktivna sa više seksualnih partnera.

Kako se radi Papa test?

Tokom procedure, lekar ubacuje spekulum u vaginu zbog čega žena može da oseti mali pritisak u stomaku. Spekulum drži vaginu otvorenom kako bi lekar mogao da vidi grlić materice. Koristi malu četkicu ili lopaticu za nežno struganje ćelija sa grlića materice. Postupak nije bolan, ali može da stvori osećaj nelagodnosti. Sam test traje samo nekoliko minuta i obavlja se ginekološkoj ordinaciji. Uzeti uzorak ćelija se proverava pod mikroskopom u laboratoriji.

Ako su rezultati vašeg Papa testa nisu dobri, to znači da je vaš lekar otkrio abnormalne ili netipične ćelije na grliću materice. Ali to nužno ne znači da imate rak grlića materice. Najčešće, abnormalni rezultat testa znači da je došlo do promena ćelija uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV).

Priprema za Papa test

Za verodostojan rezultate trebalo bi da:

- Izbegavate seksualne odnose dva dana pre pregleda.

- Ne koristite tampone, vaginalne kreme ili lekove, spermicide, lubrikant najmanje dva dana pre testa.

- Zakažite termin najmanje pet dana nakon završetka menstruacije.

Benefiti Papa testa

- Brza i jednostavna i brza metoda koja omogućava ranu dijagnozu i pravovremeno lečenje karcinoma grlića materice.

- Redovnim pregledima moguće je smanjiti rizik od smrtnog ishoda i do 90%.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled