Lečenje steriliteta kod žena

Ako niste uspeli da zatrudnite za godinu dana tokom kojih ste imali nezaštićene seksulane odnose, potražite pomoć lekara koji će utvrditi uzrok i odrediti način lečenja neplodnosti. Lečenje steriliteta kod žena treba početi što pre, da bi se izbegle komplikacije i ubrzao put do začeća.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kojim testovima se utvrđuje uzrok steriliteta kod žena?

Lečenje sterliteta kod žena počinje otkrivanjem njegovog uzroka. Lekar prvo uzima detaljnu istoriju bolesti i obavlja pregled. Potom slede ispitivanja da bi se oktrio uzrok neplodnosti.

- Testiranje ovulacije: provera porasta nivoa luteinizirajućeg hormona (LH) koji se javlja pre ovulacije; test krvi na progesteron: hormon koji se proizvodi nakon ovulacije - takođe može da pokaže da li dolazi do ovulacije. Potrebna je provera i drugih polnih hormona.

- Ultrazvučno snimanje prohodnosti jajnika (HSSG): Neinvanzivna, jednostavna i sigurna dijagnostička metoda kojom se ispituje prohodnost jajovoda. Osim prohodnosti jajovoda, ultrazvučnim snimanjem moguće je proveriti i morfologiju šupljine materice (anomalije materice, miomi, polipi, priraslice).

- Testiranje ovarijalne rezerve: Ovo testiranje pomaže da se odredi kvalitet i količina jajnih ćelija spremnih za ovulaciju. Žene sa rizikom od smanjene ovarijalne rezerve - uključujući žene starije od 35 godina - mogu biti upućene na dodatna testiranja.

- Drugi testovi na hormone: Drugi hormonski testovi proveravaju nivoe hormona ovulacije, kao i hormona štitne žlezde i hipofize koji kontrolišu reproduktivne procese.

Dodatna testiranja u lečenju steriliteta kod žena

U zavisnosti od stanja resporduktivnog zdravlja, otkrivanje uzroka sterliteta kod žena retko može uključivati sledeće procedure:

- Laparoskopija - Minimalno invazivna procedura koja omogućava pregled stanja jajovoda, jajnika i materice. Laparoskopijom može da se otkrije endometrioza, ožiljci, blokade ili nepravilnosti jajovoda, kao i problemi sa jajnicima i matericom.

Genetsko testiranje: Pomaže da se utvrdi da li postoje promene u vašim genima koje mogu izazvati neplodnost.

Načini lečenja steriliteta kod žena

Lečenje steriliteta kod žena zavisi od uzroka, godina, koliko dugo postoji problem sa plodnošću. Budući da je neplodnost složen poremećaj, lečenje uključuje značajne fizičke i psihološke napore, strpljenje i vreme. Određeni tretmani mogu da pomognu u lečenju steriliteta, kao što su lekovi, operacije ili sofisticirane tehnike (IVF).

Lekovi u lečenju steriliteta kod žena

Lekovi za podsticanje ovulacije: Glavna su terapija za žene koje su neplodne zbog poremećaja ovulacije. Lekovi za plodnost generalno deluju kao prirodni hormoni - folikulostimulišući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) - da bi pokrenuli ovulaciju. Takođe se koriste kod žena koje ovuliraju kako bi pokušale da stimulišu stvaranje više jajnih ćelija.

Operacije u lečenju steriliteta kod žena

Nekoliko hirurških procedura mogu poboljšati ili rešiti problem neplodnosti kod žena. To uključuje sledeće metode:

- Laparoskopska ili histeroskopska hirurgija: Ovim metodama moguće je rešiti probleme sa anatomijom materice, ukloniti polipe endometrijuma i nekih vrsta fibroida materice, ili uklanjanje adhezija (priraslica) karlice ili materice.

- Operacije jajovoda: Ako su jajovodi zapušeni ili ispunjeni tečnošću, lekar može preporučiti laparoskopsku operaciju za uklanjanje adhezija, proširenje jajovoda ili stvaranje novog otvora jajovoda. Ova operacija je retka, jer je uspeh začeća daleko bolji u procesu vantelesne oplodnje (IVF).

IUI i IVF u lečenju steriliteta kod žena

Najčešće korišćene reproduktivne metode su:

- Intrauterina inseminacija (IUI). Tokom IUI, obrađen uzorak sperme se ubacuje direktno u matericu žene.

- IVF je najefikasnija tehnologija potpomognute oplodnje. Ciklus IVF traje nekoliko nedelja i zahteva česte analize krvi i dnevne injekcije hormona.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Prim. dr Predrag Mitrović

spec. ginekologije i akuserstva, subspec. perinatologije

Prim. dr Predrag Mitrović

ginekolog-akušer

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled