Ekscizija tumora dojke

Ekscizija tumora dojke (vađenje, isecanje ) predstavlja hirurški zahvat uklanjanja samo onog dela dojke koje je zahvaćeno rakom ili benignim promenama (tumorima).Tokom operacije, hirurg pored spornih promena uklanja i manji deo zdravog tkiva koje okružuje tumor. Za razliku od mastektomije prilikom koje se uklanja kompletno tkivo dojke, ekscizija tumora omogućava poštedu dela dojke i okolnih limfnih čvorova. Vrsta hirurške procedure koja će biti primenjena zavisi od toga da li je promena maligna ili benigna i koliki deo tkiva je zahvatila.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Što je tumor manji, lečenje je jednostavnije i izvesnije. Ako se lečenje započne u ranoj fazi, dok rak nije počeo da se širi, dovoljna je jedna ekscizija tumora dojke uz zračnu terapiju, da bi se sprečilo komplikovanje bolesti.

Zato je važno da žena ide na redovne pregled dojki kako bi se potencijalne promene otkrile na vreme i odmah započelo lečenje.

Ekscizija tumora može da se radi uz pomoć tri glavne tehnike:

Kvadrantektomija- delimična ili segmentalna mastektomija) – uklanjanje približno četvrtine tkiva dojke, sa 2-3 centimetra zdravog tkiva koje okružuje tumor, široka ekscizija kože koja leži iznad, i donjeg vezivnog tkiva (fascija).

Lumpektomija – vrsta operacije koja uklanja čvorić (tumor) i ostavlja što je moguće više zdravog tkiva dojke. Ovaj tretman je takođe poznat kao segmentna ili delimična mastektomija. Lumpektomija je opcija lečenja raka dojke u ranoj fazi ili se koristi kako bi se isključila dijagnoza raka.

Skin-sparing mastektomija – uklanjanje dojke uz očuvanje njene kože. Ovo olakšava rekonstrukciju i što je najvažnije, nema stvaranja ožiljaka na dojci, što omogućava bolje rezultate nakon rekonstrukcije dojke.

Nakon ekscizije tumora dojke, obično je potrebna terapija zračenjem dojke kako bi se smanjio rizik od povratka raka.

Kada se radi ekscizija tumora dojke?

Ekscizija tumora dojke radi se u ranoj fazi raka kada je moguće njegovo uklanjanje uz maksimalnu poštedu zdravog dela dojke i održavanje njenog izgleda. Istraživanja pokazuju da je, ukoliko se radi u ranom stadijumu bolesti, ekszicija tumora dojke praćena zračnom terapijom jednako efikasna u sprečavanju ponovnog javljanja raka kao i uklanjanje cele dojke (mastektomija).

Ekscizija tumora potrebna je i kod nekih benignih promena (fibroadenoma, apcesa) ili prekanceroznih promena na dojkama.

Kada ekscizija tumora dojke nije metoda izbora

- Kod bolesti koje otežavaju zarastanje tkiva nakon operacije

- U slučaju da pacijetkinja boluje od sistemskog eritremskog lupusa ili hronične inflamatorne bolesti koja se može pogoršati zbog tretmana zračenjem

- U slučaju da postoje dva ili više tumora u različitim kvadrantima dojke koji se ne mogu ukloniti jednim rezom

- U slučaju da se rak proširio na veći deo dojke i kožu iznad nje

- Kada se veliki tumor formira na manjoj dojci

Ekscizija tumora dojke počinje lokalizovanjem promene

Procedura počinje lociranjem područja pod malignom ili benignom izraslinom uz pomoć mamografa ili ultrazvuka.

Operacija uklanjanja nekoliko limfnih čvorova (biopsija sentinel čvora) se često preporučuje kod raka dojke u ranoj fazi, kako bi se utvrdilo da li se rak proširio izvan dojke. Ako je rak pronađen u limfnom čvoru pre operacije ili ako postoji zabrinutost da se rak proširio, hirurg može preporučiti uklanjanje određenog broja limfnih čvorova u pazušnoj jami (disekcija aksilarnog limfnog čvora).

Kako se radi ekscizija tumora dojke

Ekscizija tumora dojke radi se u opštoj anesteziji. Hirurg pravi rez preko tumora i uklanja ga, kao i deo okolnog tkiva i potom ga šalje na analizu. Ukoliko se uklanjaju i limfni čvorovi, tako se šalju na analizu. Hirurg će potom zatvoriti rezove pazeći da očuva izgled dojke.

Priprema za eksciziju tumora dojke

Lekara treba upoznati sa svim lekovima, vitaminima ili suplementima koje pacijentkinja uzima. To se posebno odnosi na aspirin i na lekove za razređivanje krvi . Hrana i piće nisu dozvoljeni 8 do 12 sati pre operacije.

Posle ekscizije tumora dojke

Nakon operacije, većina pacijentkinja ide na kućno lečenje i oporavak. Ako su uklanjani i limfni čvorovi, moguće je zadržavanje u bolnici dan ili dva.

Pacijentkinja može da oseća bol i utrnulost u predelu ispod pazuha. Od lekara dobija uputstva o posthirurškoj nezi, uključujući brigu o rezu i previjanju, lekove protiv bolova i eventulano antibiotik. Potrebno je mirovanje i kontrola obično 7 do 14 dana nakon operacije. Oporavak traje 4 do 6 nedelja.

Rezultati nakon ekscizije tumora dojke

Rezultati procedure bi trebalo da budu dostupni za nedelju dana. Na kontrolnoj poseti nakon operacije, lekar će objasniti rezultate i predložiti načine lečenja. Dalje lečenje može da podrazumeva hormonsku terapiju ili hemoterapiju, kao i njihovu kombinaciju, ili terapiju zračenjem. Lekar može da predloži i novu operaciju ukoliko su ivice oko tumora maligne.

Prednosti ekscizije tumora dojke

Operacija može ukloniti maligne promene uz očuvanje prirodnog tkiva dojke, što je mnogim ženama veoma važno prilikom lečenja ove bolesti.

Istovremeno se vodi računa ne samo o fizičkom, već i o psihičkom zdravlju žene.

Rizici ekscizije tumora dojke

Rizici ekscizije tumora dojke su retki, ali mogu da uključuju: krvarenje, infekciju, bol, otok, formiranje tvrdog ožiljnog tkiva na mestu operacije.

U slučaju povišene temperature, jačeg krvarenja, bola koji se pogoršava, pacijentkinja odmah treba da se obrati lekaru.

*****

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled