Onkološki pregled

Onkološki pregled podrazumeva pregled pacijenta kod kojeg se sumnja na postojanje tumora ili zbog određivanja dalje dijagnostike i lečenja. Specijalista koji se bavi dijagnotikovanjem i lečenjem tumora (i dobroćudnih i zloćudnih) je onkolog. U zavisnosti od faze bolesti, postoje tri subspecijalnosti onkologa. Medicinski onkolog primenjuje hemioterapiju u lečenju zloćudnih tumora, radiološki onkolog primenjuje zračenje, dok hirurški onkolog operacijom uklanja tumorsko tkivo. Veoma često sva tri onkologa zajedno učestvuju u lečenju karcinoma kod jednog pacijenta.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NASonkoloski pregled

Zbog kojih simptoma bi trebalo da odete na onkološki pregled?

Onkološki pregled se preporučuje ako imate:

- Suv kašalj koji traje duže od 3 nedelje uz bol u ramenu. Ovi simptomi su posebno alarmantni ukoliko ste dugogodišnji pušač.

- Otečene limfne žlezde na vratu i u pazušnim jamama.

- Kvržice ili grudvice u dojkama i pazušnim jamama.

- Asimetrija bradavica i pojava iscetka.

- Naizmenični prolivi i zatvori, stolica u obliku olovke, sveža krv u stolici.

-Smanjen apetit, gađenje na hranu i gubitak telesne mase uprkos nesmanjenom unosu hrane.

Šta je zadatak onkologa na onkološkom pregledu?

Zadatak onkologa je da:

- postavi ili potvrdi/odbaci dijagnozu karcinoma na osnovu kliničkog pregleda i medicinske dokumentacije;

- objasni pacijentu o kakvom je karcinomu reč i u kojoj je fazi;

- predstavi plan lečenja;

- nadzire tok lečenja kroz kontrolne preglede

- pomaže pacijentima da lakše podnesu simptome bolesti i neželjena dejstva terapije

- kontroliše stanje pacijenta i nakon završenog lečenja.

Kako izgleda onkološki pregled?

Onkološki pregled započinje razgovorom onkologa sa pacijentom. Doktor prvo sasluša tegobe na koje se pacijent žali i uzima ličnu i porodičnu anamnezu pacijenta. Drugim rečima, pacijent doktoru saopštava od kojih je sve bolesti bolovao do toga trenutka, koje operacije je imao, koje hronične bolesti ima i koju terapiju uzima. Veoma je bitno da se utvrdi i da li su neki od bliskih srodnika (članova porodice) bolovali od nekih naslednih, hroničnih i onkoloških bolesti (karcinoma).

Potom onkolog obavlja klinički pregled tako što stetoskopom posluša srce i pluća i izmeri krvni pritisak. Važan deo kliničkog pregleda je i opipavanje limfnih žlezda i sumnjivih promena (kvržica i grudvica u pazušnoj jami, dojkama, otečenih žlezda...).

Zatim onkolog pregleda prethodnu medicinsku dokumentaciju i sve nalaze bitne za postavljanje dijagnoze ili određivanje/korigovanje terapije tj. načina lečenja.

Značajni nalazi su:

- laboratorijske analize krvi i mokraće;

- specifične analize (tumor markeri);

- radiološki nalazi (ultrazvuk, rendgan, skener, magnetna rezonanca).

Kod sumnje na na zloćudne tumore, često je neophodnoda se uradi i biopsija promene da bi se utvrdilo da li je dobroćudna (benigna) ili zloćudna (maligna).

Ako pacijent nije na prvi pregled doneo neki od neophodnih nalaza, onkolog ga upućuje na dodatnu dijagnositiku (laboratorijske analize, radiološke nalaze ili biopsiju).

Čak i kada je precizno određeno mesto primarnog karcinoma, onkolog može da uputi pacijenta na dodatnu dijagnostiku da bi se utvrdilo da li se karcinom proširio na druga tkiva i organe, odnosno da li postoje metastaze. U tu svrhu se pacijent često upućuje na scintigrafiju kostiju, bubrega, štitaste žlezde, pluća, jetre, mozga.

Onkološki pregled traje između 20 i 30 minuta.

Da li je potrebna priprema za onkološki pregled?

Nikakva posebna priprema nije potrebna za onkološki pregled. Potrebno je samo da pacijent sa sobom ponese sve nalaze i svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

Benefiti onkološkog pregleda

Otkrivanje karcinoma u ranoj fazi je ključno za ishod lečenja. Neki karcinomi su i 100% izlečivi ako se otkriju u ranoj fazi, dok se kod drugih period preživljavanja znatno produžava.

Kvalitet života pacijenata kod kojih je rano otkriven karcinom je znatno bolji.

Ako se zloćudni tumor otkrije u ranoj fazi, lečenje je efikasnije, a i izbor načina lečenja je veći.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled