Test opterećenja glukozom - OGTT test

Test opterećenja glukozom, poznat kao OGTT, meri reakciju organizma na glukozu, odnosno omogućava praćenje nivoa šećera u venskoj krvi u više faza. Prvi korak je merenje nivoa šećera u krvi na prazan želudac, a potom pacijent popije rastvor glukoze. OGTT testom se meri nivo šećera u krvi na svakih pola sata u narednih 60, 120 ili 180 minuta (prema zahtevu endokrinologa).


Zašto se radi test opterećenja glukozom (OGTT test)?

OGTT test se radi:


Koje bolesti otkriva test opterećenja glukozom (OGTT test)?

Insulinska rezistencija i predijabetes su stanja koja prethode dijabetesu, pa standardno merenje nivoa glukoze u krvi daje rezultate koji su u okvirima normalnih vrednosti tj. između 3,6 i 6,1 mmol/l. Jedini način da se postavi pouzdana dijagnoza jeste test opterećenja glukozom (OGTT).

Pored otkrivanja insulinske rezistencije i predijabetesa, test opterećenja glukozom (OGTT) se radi i da bi se otkrio poremećaj metabolizma glukoze koji ukazuje da je već došlo do dijabetesa.


Kako se izvodi test opterećenja glukozom (OGTT test)?

Preporučuje se da se test se radi ujutro jer se radi na prazan stomak. Pacijent ne sme ništa da jede niti da pije osam sati pre testa opterećanja šećerom. Test započinje uzimanjem uzorka krvi iz vene. Zatim se popije 300 ml vodenog rastvora koji sadrži 75g ili 100g glukoze.

Koncentracija glukoze zavisi od telesne mase osobe koja se testira je manja, ali i da li se sumnja na insulinsku rezistenciju i predijabetes ili dijabetes. Kod sumnje na insulinsku rezistenciju, neophodno je istovremeno merenje i nivoa insulina. Kada se sumnja na dijabetes, test se radi pomoću rastvora sa 100 gr glukoze. Uzorak krvi se ponovo uzima u 30. minutu od početka testa, potom u 60. minutu, pa 90. minutu i 120. minutu (ako je endokrinolog tražio da test traje 2 sata). Za sve vreme trajanja testa, osoba koja se testira ne sme ništa da jede i da puši, ali može da pije vodu. Potrebno je da miruje.

Kada je nivo šećera u krvi 2 sata od početka testa veći od 7,8 mmol/l, a nivo insulina veći od 24,9 postavlja se dijagnoza insulinske rezistencije.


Kada i koje trudnice rade test opterećenja glukozom (OGTT test)?

Kod trudnica se test opterećenja šećerom (OGTT test) najčešće radi između 24. i 28. nedelje trudnoće. Ako je rizik od gestacijskog dijabetesa veći ili je pri rutinskoj analizi krvi utvrđen povišen nivo šećera, može da se radi i ranije. Trudnice kod kojih je rizik veći su one koje su već imale gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći, čiji najbliži srodnici boluju od dijabetesa, koje su gojazne, boluju od metaboličkog sindroma ili sindroma policističnih jajnika.


Priprema za test opeterećenja glukozom (OGTT test)

Potrebno je da se tri dana pre testa opterećenja glukozom normalno hranite, odnosno ne držite nikakvu dijetu i unosite najmanje 150 g ugljenih hidrata dnevno.

Preporuka je da se ovaj test radi ujutro između 8 i 12 h. Osam sati pre ovog testa osoba ne sme ništa da jede, pije, niti da puši. Jedino je dozvoljeno da se pije obična voda. Takođe, osoba ne smete da se izlaže fizičkom naporu.

One osobe koje imaju infekciju ili su nedavno imale neku traumu, ne treba da se podvrgavaju ovom testu.

Žene u reproduktivnom periodu se preporučuje da test rade 3 dana pre ili 3 dana posle menstruacije.

Osobe na terapiji koritkosteroidima ili diureticima (lekovima za izbacivanje vode), kao i oni koji već uzimaju lekove protiv dijabetesa (Glukofaž, Glukformin, Metformin, Tefor), trebalo bi da prekinu da ih uzimaju pre testa prema savetu lekara.


Kako ćete se osećati posle testa opterećenja glukozom (OGTT testa)?

Neke osobe teško podnose veliku dozu glukoze koju moraju brzo da popiju. Kod njih može da se javi mučnina i dođe do povraćanja tokom testa. Ako povrate popijen rastvor glukoze, test mora da se ponovi. Posle testa nema nikakvih neprijatnosti.


Benefiti testa opterećenja glukozom (OGTT testa)

Osnovna prednost OGTT testa je što može da otkrije insulinsku rezistenciju i opasnost od gestacijskog dijabetesa. Zahvaljujući tim nalazima, moguće je blagovremeno započeti terapiju i sprečiti ili odložiti nastanak dijabetesa.

Lečenjem insulinske rezistencije kod mladih devojaka doprinosi se istovremenom uspešnom lečenju sindroma policističnih jajnika i akni.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled