Rektoskopija

Rektoskopija je procedura koja se koristi za dijagnostikovanje promena u rektumu, završnom delu debelog creva u dubini do 25 centimetara i anusu, otvoru rektuma. Pregled se obavlja pomoću endoskopskog instrumenta rektoskopa koji je povezan sa kamerom i svetlom i omogućava pregled unutrašnjosti rektuma. Rektoskopiju uglavnom obavlja specijalista za digestivne bolesti (gastroenterolog) ili hirurg proktolog. S obzirom na činjenicu da se kod raka debelog creva oko 80% tumorskih promena nalazi upravo u tom delu, rektoskopija je izuzetna važna kao preventivni pregled, posebno kod osoba sa porodičnom istorijom raka debelog creva ili pojave polipa. Svim osobama starijim od 45 godina ovaj pregled se preporučuje na svake dve godine kako bi se eventualne zloćudne promene otkrile na vreme.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


Kada se radi rektoskopija?

Rektoskopija je metoda koja se se koristi za:

-dijagnostikovanje promena na sluzokoži rektuma ili anusu, uključujući i maligne promene

- otkrivanje uzroka krvarenja iz rektuma

- kod bolnog pražnjenje creva

- kod dugotrajnog zatvora

Koje bolesti i stanja otkriva rektoskopija?

- hemoroide i fisure

- polipe i druge izrasline

- upalne bolesti creva

Rektoskopija služi i za:

- uzimanje uzorka tkiva za testiranje (biopsija)

- uklanjanje polipa i drugih izraslina

- praćenje raka rektuma nakon operacije ili drugih tretmana

Kako se radi rektoskopija?

Rektoskopija se radi u bolnici, ili ambulantno. Pacijentu nije potrebna anstezija, osim u slučaju kada želi da se oseća opuštenije i komfornije. Lekar pregled obavlja rektoskopom koji sprovodi kroz anus u rektum. Ukoliko proceni da je potrebno, lekar može uzeti uzorak tkiva tokom procedure. Pregled nije bolan, ali je većini pacijenata nelagodan. Pacijent može da oseti grčeve i punoću tokom ovog pregleda, zajedno sa nagonom za pražnjenjem creva. Ceo pregled traje oko 10 minuta. Posle rektoskopije pacijent može odmah da ide kući.

Priprema za rektoskopiju

Najmanje nedelju dana pre procedure, lekar mora da zna koje lekove koristi pacijent. Možda će biti potrebno prekinuti terapiju nekoliko dana pre procedure, posebno ako su u pitanju lekovi koji razređuju krv. Česta preporuka lekara je je da pacijent očisti creva pre pregleda uz pomoć klistira ili laksativa. Lekar daje pacijentu uputstva kada i kako to treba da uradi. Dva dana pred rektoskopiju treba uzimati tečnu, laganu hranu. Na dan pregleda ne treba ništa jesti.

Posle rektoskopije

Posle rektoskopije može biti prisutno blago krvarenje nekoliko dana nakon pregleda. Ovo je normalno, posebno ako je rađena biopsija. Pacijent može da se vrati svojim redovnim aktivnostima i vrati se uobičajenom režimu ishrane.

VAŽNO: Ukoliko se tokom oporavka, pojavi povišena temperatura, veća količina krvi u stolici, bol u stomaku i oticanje, pacijent odmah treba da se javi lekaru.

Benefiti rektoskopije

- Kao preventivni pregled pomaže u ranom otkrivanju ili sprečavanju malignih promena u rektumu

- Otkriva uzrok analnog krvarenja, dijareje ili zatvora

- Omogućava uklanjanje polipa

- Omogućava praćenje stanja nakon operacije debelog creva ili praćenje raka rektuma koji je već lečen.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS


Naše usluge Naš tim Zakažite pregled