Gastroenterološki pregled

Gastroenterološki pregled je pregled koji izvodi gastroenterolog kako bi otkrio uzroke tegoba pacijenta, povezanih sa organima za varenje (gastroinestinalni trakt). Svrha pregleda je da se postavi dijagnoza i propiše odgovarajuća terapija. Kod velikog broja gastroenteroloških bolesti je neophodna i dodatna dijagnostika koju rade gastroenerolozi: ultrazvuk trbušne duplje, gastroskopija, kolonoskopija, rektosigmodoskopija itd. Gastroenterološki pregled radi specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom iz oblasti gastroenterologije. Gatroenterolog se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti sistema organa za varenje: jednjaka, želuca, dvanaestoplačnog creva, tankog creva, debelog creva, rektuma i čmara. Hepatolozi su gastroenterolozi koji su posebno specijalizovani za bolesti gušterače (pankreasa), jetre, žučne kese i žučnih puteva.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Koliko često treba raditi gastroenterološke preglede?

VAŽNO: Svim osobama starijim od 50 godina se preporučuje da jednom godišnje urade gastroenterološki pregled sa ultrazvukom trbušne duplje. Takođe se preporučuje da svako, kada napuni 50 godina života, uradi kolonoskopiju koja je zlatni standard u otkrivanju karcinoma debelog creva.

Prva poliklinika ima tim stručnjaka iz oblasti gastroeneterologije koji uz pomoć najsavremenije dijagnostičke aparuture pruža pacijentima najkvalitetniju i najbržu uslugu, a nakon postavljanja dijagnoze,pacijenti odmah počinju i lečenje pod stručnimnadzorom.

Simptomi zbog kojih je potreban gastroenterološki pregled

Gastroenetološki pregled je potreban ako imate neke od sledećih tegoba:

- Bol i peckanje iza grudne kosti uz kašalj

- Problemi sa gutanjem

- Bol u trbuhu

- Uporna povraćanja, prolivi i/ili zatvori

- Pojava krvi u stolici

- Naglo mršavljenje i gubitak apetita.

Šta obuhvata gestroenetrološki pregled?

- razgovor sa pacijentom (uzimanje lične i porodične anamneze)

- uvid u donetu medicinsku dokumentaciju (laboratorijske analize, ultrazvuk, skener)

- posmatranje

- opipavanje

- slušanje rada srca, pluća, creva i krnih sudova u trbušnoj duplji pomoću stetoskopa

- upućivanje na dodatnu dijagnostiku

- postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije.

Kako izgleda gastroeneterološki pregled?

Tokom razgovora sa pacijentom doktor saznaje na koje se tegobe pacijent žali, ali od kojih je bolesti ranije bolovao, da li je imao neke operacije, da li ima hronične bolesti i koju terapiju za njih koristi. Bitno je da pacijent navede i da li je neko od bliskih srodnika bolovao od zloćudnih tumora (karcinoma), a posebno ako su to bili tumori na nekom od organa za varenje.

Zatim doktor pregleda donetu medicinsku dokumentaciju (ako postoji). To mogu biti izveštaji lekara drugih specijalnosti, rezultati laboratorijskih analiza, ultrazvučni nalaz, rendgenski ili skenerski snimak/nalaz itd.

Posmatranje i pipavanje trbuha su veoma važan deo geastroenetološkog pregleda jer značajno doprinosi postupku postavljanja dijagnoze. Bitno je da li je trbuh mekan na dodir ili tvrd, da li se u njemu može napipati neka masa i slično.

Potom doktor stetoskopom sluša rad srca i pluća, ali i creva i krvnih sudova u trbuhu. Zvuci koji prave creva su veoma bitni za postavljanje dijagnoze.

Ako na osnovu ovakvog pregleda nije moguće sa sigurnošću postaviti dijagnozu, gastroenetolog će od pacijenta zatražiti da uradi dodatne analize, snimke (skener, magnetna rezonanca) ili preglede i konsultacije lekara drugih specijalnosti (onkologa, hepatologa). Neke od tih dodatnih pregleda rade i sami gastroenterolozi, a to mogu biti:

- ultrazvučni pregled abdomena (trbušne duplje)

- gastroskopija (pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva pomoću tanke sonde koja se guta)

- kolonoskopija (pregled debelog creva i završnog dela tankog creva pomoću tanke sonde koja se ubacuje kroz čmar)

- rektosigmoidoskopija (pregled završnog dela debelog creva tj. sigmoidnog creva i rektuma pomoću tanke sonde koja se ubacije kroz čmar)

- endoanalni ultrazvuk (ultrazvučni pregled čmara i rektuma)

- analna manometrija (minimalno invazivna procedura kojom se meri pritisak unutar analnog otvora).

Na kraju pregleda gastroenterolog postavlja dijagnozu i propisuje terapiju.

Osnovni gastroenetološki pregled traje između 20 i 30 minuta.

Koje bolesti otkriva gastroenterološki pregled?

Gastroenterološki pregled može da otkrije bolesti sistema organa za varenje kao što su:

- gorušica (GERD = gastroezofaealni refluks)

- čir na želucu ili dvanestopalačnom crevu

- sindrom nervoznih creva (iritabilni kolon)

- polipi na crevima i u analnom otvoru

- hemoroidi i fistule

- zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)

- pankreatitis (upala gušterače)

- bolesti jetre (masna jetra, hepatitisi, ciroza jetre itd.)

- tumori.

Priprema za gastroenterološki pregled

Osnovni gastroenterološki pregled (bez dodatnih gastroenteroloških procedura) je bezbolan i ne zahteva nikakvu pripremu.

Benefiti gastroenterološkog pregleda

Gastroenterološki pregled može da otkrije uzroke tegoba vezanih za gastrointestinalni trakt koje muče pacijenta i time mu smanjuju kvalitet života. Nakon postavljanja dijagnoze, započinje lečenje, pa tegobe se umanjuju ili nestaju.

Ipak, najbitnije je da gastroenterolog tokom pregleda može da blagovremeno otkrije ozbiljna oboljenja (kao što su zloćudni tumori) i započne lečenje u ranoj fazi bolesti. Lečenje je uvek jednostavnije i efikasnije ako se započne u ranoj fazi, a šansa za duže preživljavanje kod malignih bolesti značajno veća.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled