Biopsija štitaste žlezde

Biopsija štitaste žlezde predstavlja dijagnostičku metodu koja obuhvata uzimanje uzorka tkiva iglom i njegov pregled pod mikroskopom kako bi se postavila konačne dijagnoza bolesti ili odredila priroda promena na ovoj žlezdi.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi biopsija štitaste žlezde?

Biopsija štitaste žlezde se radi kada na njoj postoje čvorići (nodusi), a na osnovu laboratorijskih analiza, ultrazvučnog pregleda ili skenerskog snimka nije moguće da se pouzdano utvrdi njihova priroda (da li su promene dobroćudne ili zloćudne).

Kako se izvodi biopsija štitaste žlezde?

Biopsija štitaste žlezde se radi tankom šupljom iglom, pa je bol pri izvođenju procedure zanemarljiv i ne zahteva anesteziju. Lokalni anestetik se koristi samo ako se biopsija radi kod male dece.

Procedura se radi pod kontrolom ultrazvuka kako bi doktor iglom precizno prišao ciljanoj promeni, a da pri tom ne povredi okolna tkiva i krvne sudove. Igla za biopsiju je na špricu, pa se pomoću njega izvlači (aspirira) sadržaj iz čvorića (promene). Nekada prvo izlazi tečnost, koja se uklanja pre nego što se uzme uzorak čvrstog tkiva.

Ako je potrebno, procedura se više puta ponavlja na istom čvoriću. Biopsiju svakog pojedinačnog čvorića najčešće traje 5 do 10 minuta. Uzorak se šalje u laboratoriju na histopatološku analizu da bi se utvrdilo da li se radi o dobroćudnim promenama ili o karcinomu.

Priprema za biopsiju štitaste žlezde

Biopsija štitaste žlezde zahteva od pacijenata koji su na terapiji lekovima koji utiču na razređivanje krvi da privremeno prekinu da ih uzimaju. Lekaru ćete navesti i koje sve lekove i suplemente uzimate kao svoju redovnu terapiju.

Pre izvođenja procedure lekar će Vam dati spisak laboratorijskih analiza koje treba da uradite. Te nalaze treba da donesete zajedno sa prethodnom medicinskom dokumentacijom (ako ona postoji).

Možete normalno da konzumirate hranu i piće pre biopsije štitaste žlezde.

Benefiti biopsije štitaste žlezde

- Biopsija štitaste žlezde iglom pouzdan je način za dobijanje uzoraka tkiva koji mogu pomoći u dijagnostici da li je čvor benigni (nekancerozni) ili maligni.

- Postupak nije bolan.

- Vreme oporavka je kratko, a pacijenti brzo mogu da nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled