Alergološki pregled

Alergološki pregled potreban je osobama sa simptomima koji ukazuju na moguću alergiju ili pacijentima koji se već leče od neke alergije. Najčešći simptomi alergije su curenje i svrab nosa, kijanje, grebanje u grlu, suzenje i crvenilo očiju, sviranje u grudima. Alergija se manifestuje na koži u vidu osipa, ekcema, fleka.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi alergološki pregled?

Bilo koji od navedenih simptoma zahtevaju alergološki pregled kako bi se ustanovio uzrok i odredilo lečenje. Pregled će biti potreban i u slučaju kada kod simptoma alergije ne pomažu antihistaminici kupljeni u apoteci, kada postoji problem sa spavanjem usled otežanog disanja, kada ljudi pored alergija imaju i neko hronično oboljenje. Alergološki pregled obavljaju alergolozi, stručnjaci specijalizovani za testiranje i otkrivanje uzroka alergija.

Kako izgleda alergološki pregled

Kada posetite alergologa, lekar će:

- Detaljno proučiti medicinsku istoriju bolesti. Lekar će pitati da li neko u porodici boluje od neke vrsta alergija kao što su, polenska kijavica, ekcem, koprivnjača; da li ste imali neke operacije, druga oboljenja.

- Detaljan fizikalni pregled. Proveriće vaše opšte stanje, puls, šumove u telu (pregled stetoskopom srca i pluća),i možda tražiti snimanje EKG-a i spirometriju.

- Pitaće vas da mu detaljno o vašim simptomima, kada se javljaju i koliko često, šta ih izaziva (ukoliko ste primetili). Alergolog će takođe hteti da zna u kakvoj radnoj sredini boravite, o vašim kućnim navikama, načinu ishrane kako bi mogao da ustanovi pitati o vašem poslu, kući i navikama u ishrani što može da mu pomogne u određivanju uzroka alergije.

Upoznavanje sa istorijom bolesti, trenutnim simptomima i odabir odgovarajućih testova, ključni su za dobijanje tačne dijagnoze. Nakon toga lekar određuje terapiju, plan lečenja i praćenja da li terapija daje rezultate.

Koje bolesti otkriva alergološki pregled

Odrasli i deca bilo kojeg uzrasta mogu se testirati na alergije. Shodno simptomima, izloženosti okolini i radnoj sredini, alergolog će da izabere vrstu testa. To može da bude testiranje na koži, analiza krvi na alergene ili oba testa. Testovi za alergije iz krvi i testovi na koži mogu otkriti osetljivost pacijenta na uobičajene alergene kao što su polen, grinje ili lekovi, određenu hranu, lateks, ili druge supstance.

Kožni alergo testovi, takozvane Prick kožne probe se široko koriste za dijagnostikovanje stanja kao što su :

- Alergijski rinitis

- Alergijska astma

- Dermatitis (ekcem)

- Alergije na dlake pasa ili mačaka

- Alergija na pčelinji otrov

- Alergija na gljivice, buđ

- Alergije na hranu

Testovi iz krvi otkrivaju i mere količinu antitela specifičnih za alergene u vašoj krvi. Kada dođete u kontakt sa okidačem alergije,telo proizvodi antitela protiv njega. Imunoglobulin E (IgE) je antitelo koje je snažno povezano sa imunim odgovorom organizma na alergiju. Alergološki testovi krvi obično otkrivaju najmanje 10 najčešćih okidača alergija, kao što su prašina, drveće, trave, korov i plesni. Takođe su posebno korisni u dijagnostici alergija na hranu.

Važno je odabrati pravi test, onaj koji najbolje može pomoći u dijagnostičkom procesu. Iz mnogo razloga, to nije lak posao. Pacijenti sa alergijama često su osetljivi na više alergena, pa je posao alergologa da izabere test koji će tačno odrediti alergene koji izazivaju simptome. Ispravno identifikovanje specifičnih alergijskih pokretača pomaže alergologu da odredi najefikasniju terapiju.

Priprema za alergološki pregled

Nije potrebna posebna priprema za sam alergološki pregled. Priprema je potrebna za određene vrte alergoloških testova o čemu će vas obavestiti alergolog.

Benefiti alergološkog pregleda

- Rano otkrivanje uzročnika alergije omogućava lakše lečenje i kontrolu bolesti.

- Testiranje na alergije omogućiće precizno određivanje alergena. Na taj način moguće je pronaći rešenje za lečenje koje neće uticati na kvalitet života.

- Promena ishrane uz savet alergologa omogućiće da izbegnete alergijske reakcije, a da pritom i dalje unosite neophodne vitamine i minerale.

- Ukoliko patite od sezonskih alergija, kao što su alergije na polen, možete se konsultovati sa alergologom o merama prevencije, među kojima je i imunoterapija.

- Ukoliko postoji alergija na dlaku psa ili mačke, lakše ćete doneti odluku o tome da ne uzimate kućne ljubimce.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled