Intraartikularne injekcije

Intraartikularne injekcije se najčešće primenjuju u lečenju hroničnih degenerativnih promena (osteoartritisa) u zglobovima kuka, kolena, lakta, ramena, ručnog zgloba i skočnog zgloba. Ovu proceduru izvodi reumatolog (specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom iz oblasti reumatologije).

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Intraartikularne injekcije su injekcije koje se daju direktno u oboleli zglob. Najčešće se daju u zglob kuka, ali se na ovaj način leče i zglobovi kolena, lakta, ramena, ručni zglob i skočni zglob. Sadržaj intraartikularne injekcije mogu biti kortikosteroidi, hijaluronska kiselina ili plazma obogaćena trombocitima (PRP) i Ortokin serum.

Zašo se daju intraartikularne injekcije?

Intraartikularne injekcije se daju radi lečenja zgloba kod osteoatrititsa, ali nekima od njih se mogu lečiti i meka tkiva (mišići, tetive, ligamenti). Primenjuju se kada dotadašnji načini lečenja lekovima nisu dali zadovoljavajuće rezultate ili pacijent ima oštećenja organa za varenje, pa ne može da se leči nesteroidnim antizapaljenskim lekovima (Diklofenak, Brufen) koji se piju.

Kortikosteroidi - Najčešće se daju intraartikularne injekcije kortikosteroida. Korikosteroidima se smanjuje upala, a samim tim i bol u zglobu. Zbog rizika od oštećenja hrskavice zgloba, broj injekcija kortikosteroida koje pacijent može da primi je ograničen. Najčešće se daju u seriji od 3 injekcije u roku od 3 nedelje. Efekti mogu da traju i više meseci. Kortikosteroidi mogu da poviše nivo šećera u krvi, pa bi dijabetičari trebalo da koriguju svoju terapiju.

Hijaluron – Hijaluron se uglavnom daje u zglob kolena. On je po svom hemijskom sastavu sličan sinovijalnoj tečnosti koja se nalazi u zglobu, pa zato deluje tako što „podmazuje“ zglob i služi kao zaštita od dejstva zapaljenskih ćelija. Hijaluron dovodi i do obnavljanja hrskavice u zglobu. Jedan tretman se obično sastoji od 1-3 injekcije, a bol biva ublažen ili nestaje. Postupak se može ponoviti kroz 4 do 5 meseci.

Plazma obogaćena trombocitima (PRP) – Intaartikularne (PRP) injekcije se najčešće primenjuju u ranim fazama artritisa, kada daju bolje rezultate od injekcija kortikosteroida. Pored smanjenja bola, dovodi i do obnavljanja hrskavice. Preparat se pravi od krvi samog pacijenta. Trombociti (krvne pločice) se izdvajaju tako što se krv centrifugira. PRP se najčešće primenjuje za lečenje kolena, ali i teniskog lakta, kod sportskih povreda mišića i ligamenata.

Ortokin serum – Ortokin terapija daje najbolje rezultate u početnim fazama bolesti. Zasniva se na upotrebi seruma iz sopstvene krvi pacijenta koji je obogaćen antizapaljenskim proteinima i faktorima rasta. Koristi se u terapiji bola nastalog usled osteoartritisa zgloba kolena, kuka, ramena, lakta, skočnog zgloba, ali kod povreda tetiva, ligamenata i mišića. Može se primenjivati i za lečenje bola u kičmi, odnosno diskusa kod diskushernije. Deluje protivupalno jer sadrži blokatore upale i regenerativno, tako što faktori rasta podstiču oporavak tkiva. Daje se injekcijama pod kontrolom ultrazvuka na 3-7 dana.

Kako se daju intraartikularne injekcije?

Intraartikularne injekcije se daju pod nadzorom ultrazvuka da bi se izbeglo da se probode neki krvni sud. Cilja se sinovijalna (zglobna) tečnost, a ne kost. Kada igla dotakne kost, vrati se 1mm unazad i ubrizgava se sadržina iz šprica tako da se ravnomerno rasporedi u zonu zgloba.

Priprema za intraartikulane injekcije

Intraartikularne injekcije ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu.

Ako pacijent treba da primi uzima injekcije kortikosteroida, a na terapiji je lekovima koji razređuju krv, trebalo bi da prestane da ih uzima nekoliko dana pre primanja injekcija.

Benefiti intraartikularnih injekcija

Intraarikularne injekcije dovode do poboljšanja kvaliteta života pacijenta jer:

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled